Under halvparten av oss har tilgang til nærturterreng innen 500 meter fra der vi bor. – Jo lenger vi må reise for å komme ut i naturen, desto vanskeligere blir det å få de hverdagslige naturopplevelsene, sier Karoline Andaur i WWF.
Åtte av ti nordmenn bruker nærnaturen hver uke, og 28 prosent bruker den hver eneste dag. Det kommer frem i en spørreundersøkelse Opinion har gjort for WWF Verdens naturfond. 72 prosent av de spurte i naturundersøkelsen er helt eller ganske enig i at norske politikere må gjøre langt mer for å stanse naturtapet enn de gjør i dag.
Nå tar miljøorganisasjonen til orde for at alle kommuner bør sikre sine innbyggere tilgang til nærnatur.
– Nærnaturen betyr så mye for folk i det daglige. Likevel opplever mange at stadig mer av nærnaturen deres bygges ned til fordel for veier og bygninger. Allemannsretten sikrer at alle har rett til å bruke naturen vår, men den sikrer ikke at det faktisk finnes natur i nærheten. Det må vi gjøre noe med, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF.
– Bør bli nesten umulig å bygge ned nærnatur
Gjennom naturavtalen har Norge forpliktet seg til å bedre folks tilgang på naturområder i tettbygde strøk, og sikre naturgoder til alle. Samtidig viser 2022-tall fra SSB at kun 47 prosent av de som bor i tettsteder i Norge har tilgang til nærturterreng innenfor 500 meter fra hjemmet.
– Jo lenger vi må reise for å komme ut i naturen, desto vanskeligere blir det å få de hverdagslige naturopplevelsene. Presset er ekstra stort der det bor mange, så særlig i byer og tettsteder bør lokalpolitikerne sørge for at det blir nesten umulig å bygge ned folks nærnatur, sier Andaur.
For å sikre at det ikke bygges i all natur rundt by- og tettsteder, mener WWF også at kommunene bør sette tydelige grenser for hvor det kan bygges ut, og hvor naturen skal bevares – såkalt markagrense.
Uvurdelig for folkehelsa
Den daglige bruken av nærnaturen er størst blant folk over 60 år, ifølge tallene i Naturundersøkelsen. Over 80 prosent av de som bruker nærnaturen går tur. 50 prosent bruker naturen til trening, mens drøyt 40 prosent oppsøker selve naturopplevelsen eller er ute etter ro og stressreduksjon.
– Vi vet at tilgangen til nærnatur er uvurderlig for folkehelsa, livskvalitet og trivsel. Derfor er det en god investering å sørge for at alle innbyggere har tilgang på nærnatur innenfor 500 meter fra der de bor. Dette bør følges opp i kommunens arealplanlegging og ligge til grunn ved planlegging av nye boligområder og turveier, og i kommunens tilrettelegging for friluftsliv, sier Andaur.