Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal

Ber om kutt i kos som koster penger i skolen

Frem mot jul skal en rekke arrangementer gå av stabelen på skoler og fritidsaktiviteter. Kirkens Bymisjon er bekymret for at det som skal være hygge og kos kan bli en ekstra belastning for dem som allerede sliter med svært dårlig råd.

Det bekymrer Adelheid Firing Hvambsal, som er generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Hun har en oppfordring til alle voksne som ber barn og foreldre om penger, ting eller kake til ulike julearrangement.  

Politikernes ansvar

– Kutt ned på kos som koster penger. For hver gang en klasse blir bedt om penger, vil noen synes det er vanskelig. Mange tenker nok at alle klarer å bidra med kake til juleavslutningen eller en ting til klassens adventskalender. Men når folk bokstavelig talt ikke har til mat på bordet, blir alle disse spørsmålene om penger umulige å innfri.  

Hun understreker at det er mange av disse anledningene. Ofte skjer det ting både med klassen, SFO og fritidsaktiviteter. Og det er bare å gange opp for hvert barn.  

At så mange mennesker sliter økonomisk er politikernes ansvar, påpeker hun, og sender en oppfordring til partene som forhandler om statsbudsjettet akkurat nå.

– Kirkens Bymisjon mener forslaget fra regjeringen er et budsjett for velstandsdager. Vi trenger et budsjett for krisetid.

Barna beskytter foreldrene 

Hvambsal sier at til tross for at disse bidragene er frivillige, er det vondt for foreldre å ikke kunne bidra. De kan føle seg mislykket og utenfor fra før, og det blir forsterket av disse situasjonene.  I Kirkens Bymisjons rapport om hvordan det er å vokse opp i en fattig familie, forteller Anita: 

«Husker mamma kom fortvilet hjem fra et foreldremøte hvor de andre foreldrene hadde sagt at alle hadde råd til å bidra med 200 kroner til klassekassen. Hun hadde ikke turt å si ifra. Etter det gikk hun ikke på flere foreldremøter, hun følte seg så liten.» 

Hvambsal sier også at barn lar være å formidle beskjeder om betaling til foreldrene for å beskytte dem fra å føle at de svikter. De kan også velge å la være å delta, for å unngå spørsmål om penger. 

– Et barn fortalte at det lot som om det hadde vondt i magen for å unngå å gå i bursdagsselskap. Da slapp foreldrene å bekymre seg for utgift til presang. Det er et ansvar barneskuldre ikke skal bære.  

Generalsekretæren understreker at hun ser at det bare ligger gode intensjoner bak disse spørsmålene om penger, og applauderer alle som steller i stand gode stunder for barna. 

– De gjør en kjempeinnsats, og det er så verdifullt at de skaper fine fellesskap. Men med én gang det blir spørsmål om penger, blir noen dyttet ut av det fellesskapet. Så fortsett med det gode arbeidet, men kutt ned på kos som koster penger, så alle får være med, avslutter Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *