Betal ned forbrukslånet ditt raskere

Å betale ned forbrukslån raskere kan være en god økonomisk beslutning for å redusere rentekostnadene, samt få økt kontroll over privatøkonomien.

Forbrukslån leveres i dag med renter som kan spenne mellom alt fra 6-7 prosent opptil 200 prosent i visse tilfeller. De fleste ligger derimot i sjiktet mellom 12 til 25 prosent årlig effektiv rente. Det viser hvorfor alle med forbrukslån bør betale ned gjelden så raskt som mulig.

Her finner du noen enkle tips til å betale ned forbrukslånet ditt raskere:

8 tips

  1. Lag en nedbetalingsplan: Kalkuler og skriv ned hvor mye du kan betale hver måned, og hvor mye som går til avdrag og renter. Dette kan hjelpe deg med å prioritere hvor mye ekstra du kan betale og hvor mye det vil redusere lånet ditt.
  2. Betal mer enn minimumsbeløpet: Betal ned mer enn kun minimumsbeløpet hver måned for å redusere lånet ditt raskere. Det vil også redusere rentekostnadene dine over tid.
  3. Bruk ekstra penger: Hvis du får ekstra penger fra skatt, bonus eller andre inntektskilder, kan du bruke disse pengene til å betale ned ekstra på forbrukslånet.
  4. Selg eiendeler: Eier du gjenstander du ikke lenger har behov for, slik som elektronikk, bøker eller lignende? Selg det unna og bruk ekstrabeløpet til å betale ned på lånet.
  5. Refinansier forbrukslånet til en lavere rente: Hvis du har et forbrukslån med høy rente (f.eks over 15%), kan det være lurt å refinansiere. Dét kan redusere rentekostnadene og dermed redusere tiden det tar å betale ned lånet. Med andre ord – Det kan potensielt gi deg bedre betingelser og mer fleksibilitet i tilbakebetalingen.
  6. Reduser utgifter: Du kan også vurdere å redusere utgiftene dine for å ha mer penger til å betale ned på lånet. Du kan for eksempel kutte ned på unødvendige utgifter eller prute på faste kostnader som mobiltelefon, internett eller strømregning.
  7. Betal hyppigere: Hvis det er mulig, kan du også vurdere å betale ned lånet ukentlig eller hver andre uke i stedet for månedlig. Dette vil redusere lånekostnadene og tiden det tar å betale ned lånet.
  8. Unngå å ta opp flere lån: Det er viktig å unngå å ta opp flere lån mens du betaler ned forbrukslånet ditt. Dette vil bare føre til mer gjeld og kan gjøre det vanskeligere å betale ned lånet raskere. Hvis du trenger penger, kan du vurdere alternative løsninger som å selge unødvendige eiendeler eller ta en midlertidig deltidsjobb. Hvis du refinansierer må du sørge for at du betaler ned det gamle lånet ved hjelp av det nye.

Husk at jo raskere du klarer å betale ned forbruksgjeld, desto mindre betaler du i renter, og desto mer penger vil du ha til rådighet i fremtiden.

Annet du burde vite

I Norge kan ikke bankene kreve betaling for å behandle en søknad om forbrukslån. Derfor er det “gratis” å få et uforpliktende tilbud. Dette gjelder i de tilfellene hvor du forsøker å refinansiere til lavere rente. Du kan enkelt se hvorvidt du vil spare penger ved å sammenligne renten på det gamle lånet ditt versus det nye.

Hvis målet er å betale ned forbrukslån raskere ved å refinansiere: Vurder å bruke en megler som videreformidler lånene på dine vegne. Selskapene har spesialisert seg på å formidle søknader om usikret kreditt til flere banker samtidig. Fordelen blir at du slipper å fylle ut enkeltsøknader opptil 10 til 15 ganger og at det holder med én søknad.

Avslutningsvis: Det er mulig å kredittsperre seg selv, noe som betyr at det ikke lenger er mulig å søke om usikret kreditt fra norske banker. Det kan være en spesielt god løsning for låntakere som føler de mangler litt impulskontroll når det gjelder opptak av lån.