Hva velger du? Hjemmelaget suppe eller posesuppe?

Betaler for vann og minimalt med grønnsaker

Hvor mye tomat forventer du at det er i en tomatsuppe? Når vi kjøper ferdigsupper vet de fleste av oss at den ikke inneholder 100 prosent tomat. Men visste du at enkelte av suppene nesten bare inneholder vann og at en tomatsuppe fra pose kan inneholde hele fire ganger mindre tomat enn en hjemmelaget suppe?

Suppe er enkelt og godt, og går ofte raskt å lage. Velger man ferdigsuppe kjøpt på butikken eller suppe på pulver sparer man enda mer tid. Mange tenker også at dette er billig mat. Men hvor billig er det egentlig når det suppene inneholder mest av er vann?

Maisstivelse og vannsuppe med aroma

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forteller at det i mange ferdigsupper er det så lite som 20 prosent tørket tomat. Ofte må det også tilføres fortykningsmidler for å gjøre suppen mer kremete, samt aroma for at suppen skal smake godt og for å kompensere for manglende råvare.

– 20 prosent tørket tomat regnet om til hel vare vil tilsvare cirka to mellomstore runde tomater. Slike posesupper skal sies å holde til 4 porsjoner, altså en halv tomat i hver porsjon. En hjemmelaget tomatsuppe med åtte tomater til likt antall porsjoner vil med andre ord inneholde langt mer råvare, og langt mer næring, sier hun og forklarer videre;

– Ser vi på posesuppe basert på pulver, kan man finne typer der det faktisk er mer salt enn råvare. I enkelte posesupper som for eksempel blomkål og brokkolisuppe er det maisstivelse som er hovedingrediensen og det som det er mest av, og bare 18 prosent av innholdet er tørket blomkål og brokkoli.

Tror hjemmelaget mat er for tidkrevende

Mange kjøper ofte ferdigprodukter fordi de tenker at det er tidsbesparende, sier Bogstrand Sagen. Hun påpeker at det er enkelt og går raskt å lage hjemmelagede supper.

– Hjemmelagde supper kan gjøres veldig billig, det blir kanskje ikke alltid rimeligere enn ferdigsupper eller posesupper om du regner kroner og øre, men du holder deg gjerne mett lengre ved at det er mer råvare i suppen og da kan det være regnestykket blir et helt annet når du ser på hva du spiser resten av dagen. Et måltid som metter dårlig kan gjøre deg fysen, og føre til småspising i mellom måltidene, sier ernæringsrådgiveren og tilføyer;

– Supper laget fra bunnen vil føre til et mye mer næringsrikt måltid ved at innhold av råvare vil være mye høyere når man selv kan bestemme mengde. Da kan du også justere mengden salt og sukker.

Ernæringsrådgiveren påpeker at det skal nevnes at det finnes gode alternativer til ferdigsupper med mer råvare som har nøkkelhullsmerke.

– Produktene skal da inneholde minst 35 g grønnsaker per 100 g suppe. Tilsetter du ekstra grønnsaker i tillegg vil du får en god og næringsrik suppe. Server gjerne supper med grovt brød, anbefaler ernæringsrådgiveren.

Er prosessert mat farlig?

Prosessering av mat i seg selv er i utgangspunktet ikke problematisk og er i mange tilfeller en helt nødvendig del av matproduksjonen og gjøres også for å sikre trygg mat og mer holdbar mat. Men graden av prosesseringen spiller en stor rolle. Ernæringsrådgiveren forklarer at prosessert mat kan deles i fire kategorier der ultraprosessert mat er det som er mest bearbeidet. Hun forteller at en god tommelfingerregel for å vite i hvor stor grad en matvare er ultraprosessert er at råvarene ofte ikke lenger ligner på sin opprinnelige form, samt at ingredienslisten på produktet er lang og inneholder ingredienser man ikke har i sitt eget kjøkken.

– Mange posesupper og ferdigsupper har en ingrediensliste lang som et vondt år, sier hun og fortsetter;

– Består store deler av kostholdet av ultraprosesserte matvarer blir det mindre plass til hele råvarer som tilfører kroppen viktig næring, det vil kunne føre til at du til slutt må betale med dårlig helse, og det er en dyr pris å betale.

Oppskrifter på enkle og gode hjemmelagde supper

Hjemmelaget tomatsuppe med hvitløk | FRUKT.no

Blomkål- og brokkolisuppe

Enkel gulrotsuppe | FRUKT.no

Potet- og sellerisuppe | FRUKT.no

Fransk løksuppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *