Appen Bloomin' Algae kan bidra til å holde vannbrukere trygge og hjelpe forskere med å få bedre oversikt over oppblomstringer.

Bidra til å redusere helserisiko fra algeoppblomstringer denne sommeren

Med appen Bloomin’ Algae oppfordres innbyggere over hele Norge til å rapportere oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger) til Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA).  Oppblomstringene kan utgjøre stor helserisiko for mennesker så vel som hunder, storfe, fugl og fisk.

Cyanobakterier er mikroorganismer som forekommer naturlig i innsjøer og elver. Under riktige forhold kan de samle seg i så store mengder at de blir synlige i vannet som en blågrønn masse – i striper, klumper eller flak – og da kan de utgjøre en helserisiko for mennesker, kjæledyr og husdyr. Bakteriene kan produsere lever- og nervegifter som kan gi hudutslett, øyeirritasjoner, oppkast og muskelsmerter. I 2021 omkom tre hunder etter kontakt med farlige oppblomstringer.

App for rapportering av oppblomstringer

Hundeeiere, badegjester, båtfolk, sportsfiskere og alle andre som i sommer befinner seg i eller rundt ferskvann, kan nå rapportere forekomster av algeoppblomstringer med appen “Bloomin Algae”.

Appen er laget i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Publikum kan via appen sende inn bilde av oppblomstringen tatt med telefonen og opplyse om hvilken aktivitet som foregår på stedet, slik at risikoen kan vurderes. NIVA-eksperter vil komme med rask tilbakemelding for å informere innsenderen om en potensielt farlig oppblomstring er til stede.

Registreringene vil bli brukt til å varsle myndighetene og til å gi tidlig advarsel om risiko for andre som befinner seg i og rundt vannet. Registreringene vil også hjelpe forskere med å forstå risikoen for oppblomstring i norske innsjøer og hvordan det endrer seg med tanke på klimaendringer og ekstreme værhendelser.

Hvordan ser algeoppblomstringer ut?

Oppblomstringer har ofte en blågrønn farge, noen ganger med turkise flekker eller bånd. Vannet kan se ut som “spinatsuppe” eller legge seg som et tynt, blågrønt flak på overflaten.

Det anbefales å holde små barn og kjæledyr borte fra vann med slikt grønt vann. Hvis man er bekymret for at man har vært i kontakt med cyanobakterier, bør man oppsøke lege eller veterinær.

– Cyanobakterier danner vanligvis oppblomstringer fra slutten av juni og utover høsten, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog ved NIVA.

– Oppblomstring er spesielt vanlig i fylker som Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland, men vi vil gjerne ha et mer helhetlig bilde av oppblomstringer over hele landet.

Bloomin Algae-appen kan lastes ned fra Google Play eller App Store.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *