DATASKULDRE: Randi Uggen Koldrup har en stillesittende datajobb, og får ofte stiv nakke og smerter i skuldrene.

Bindevevsbehandling mot smerter

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen mars 2016.

–Hjernehinnen begynner innenfor pannebeinet og slutter ved halebeinet, sier osteopat Ingunn Backe Wennberg.
–Da skjønner vi bedre at en hodepine kan ha årsak i ryggen.

Hun var den første osteopaten i Drammen for 16 år siden, og har holdt til i Øvre Torggate hele tiden.

Noen av klientene har vært særdeles trofaste, som Randi Uggen Koldrup (63). Hun har gått til behandling hos Ingunn i 13 år, og gir henne æren for at hun fortsatt er i full jobb. Randi var bare 53 år da hun måtte bytte ut den ene hofta på grunn av artrose, eller slitasjegikt.

–Jeg er oppe tidlig og reiser inn til jobb på Fornebu hver dag, sier Randi, som jobber med et produkt innen EDB, og dermed har en stillesittende og belastende jobb.

–Det hadde jeg ikke klart uten behandling hos Ingunn annenhver uke.

HOFTENE: I dag har Randi vondt i den hoften som ikke er operert. Da blir det grundig knaing som slett ikke er helt smertefritt.

Idrettskade

I tillegg til alle plagene og smertene i forbindelse med hofteprotesen, sliter hun også med skuldre og nakke på grunn av jobben. 

–Årsaken til at Randi fikk artrose og måtte bytte ut en hofte, kan skyldes en skade hun fikk mens hun var aktiv orienteringsløper i sine yngre år, sier Ingunn Backe Wennberg.

–Skader vi der og da tenker lite over, kan faktisk bli temmelig plagsomme flere tiår etter. Et overtråkk eller et brudd i barndom eller ungdom kan føre til en ørliten feilstilling som forandrer bevegelsesmønsteret. Det kan gi store plager senere i livet. Mitt budskap er da: Søk behandling tidligere! Hadde vi behandlet idrettsskaden til Randi for 30 år siden, ville hun kanskje sluppet protese i hoften, eller i alle fall utsatt den. Osteopati går ut på å stille riktig diagnose og finne årsaken til smerten. Den kan være et helt annet sted i kroppen enn der smerten i dag sitter.

–For eksempel kan jeg ha to pasienter som forteller om nøyaktig samme smerte på nøyaktig samme sted. Den ene får behandling for arrvev på magen, mens den andre får behandling på foten. Årsaken bruker vi mye tid på å avdekke, og det kan ofte være noe annet enn det pasienten tror.

ØMME PUNKTER: Behandlingen Ingunn gir treffer noen ømme punkter. Randi forsikrer at det føles veldig godt etterpå.

Kom på krykker

Randi Uggen Koldrup kom til behandling første gang for 13 år siden. Hennes datter gikk til behandling hos Ingunn på grunn av bekkenløsning, og helt tilfeldig spurte hun om Ingunn kunne gjøre noe for moren som hadde virkelig store plager. 

–Da kom jeg hit på krykker, for dette var før hofteoperasjonen, sier Randi.

Hun opplevde god smertelindring og hjelp hos Ingunn, men operasjon var uunngåelig på det tidspunktet. 

–Operasjonen var vellykket, men muskelen sprakk. Det gjør at jeg har en del plager og smerter som Ingunn hjelper meg med. Det, og alle andre muskel- og leddplager som kommer til underveis i livet, sier hun.

Randi har gitt opp løping, det er umulig. Men hun trener jevnlig, både yoga og tøyning, samt at hun går gode turer. Hun beveger seg lett og ledig, men enkelte bevegelser med den opererte hoften stopper seg selv.

Leger seg selv

–Behandlingen med osteopati skal sette i gang en prosess hvor kroppen leger seg selv. Det er ikke bare muskler og ledd vi ser på, men også bindevevsnettverket. Arr etter operasjoner kan for eksempel gjøre vevet stramt, sånn at det skaper feilstillinger som igjen kan gi smerter, sier Ingunn, og forteller at Randi også har hatt en underlivsoperasjon hvor arret skapte problemer for ryggen.

–Jeg masserer og myker opp vevet sånn at feilstillinger retter seg igjen. Det handler om å løse opp fysiske blokkeringer ved våre spesielle teknikker. Mange klarer seg med tre-fire behandlinger, mens andre har mer kroniske plager som de holder i sjakk med jevnlige behandlinger.

Ingen kan alt

Ingunn Backe Wennberg forteller at klientene som kommer til henne gjerne har prøvd ”alt”, og at hun er langt nede på listen. De fleste blir da positivt overrasket over virkningen.

–Ingen kan alt, og noen har bedre resultater hos andre behandlere. Vi skal være glade for at vi har et godt spekter med seriøse behandlere som er godt utdannet og et fint tilskudd til det offentlige. Helsevesenet, sier Ingunn.

Osteopater har ikke refusjon, slik at klienten må betale hele timen selv. Men det jobbes kontinuerlig med å få refusjonsrett slik blant annet fysioterapeuter har. Utdanningen er fireårig, og er grundig innen medisinske fag. Endt utdanning gir bachelorgrad. Osteopati har lange tradisjoner, og finnes over hele verden. I flere land er tittelen lovbeskyttet, og Verdens Helseorganisasjon anerkjenner faget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *