MED PÅ JOBB: Aiko (7) er med matmor Margrete Schmidt Johansen på jobb. På kontoret ligger han stille og hviler på en pute på skrivebordet. 

Blideste prestedamen i landet

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i november 2010.

Det er ikke rart smilene sitter løst hos Margrete Schmidt Johansen (30), prest i Nedre Eiker kirke. Hun er den første kvinnelige presten i menigheten med 100 prosent fast stilling, hun skal nå feire kirkens 150 års jubileum – og hun er så å si nygift.

Det er fem år siden hun var ferdig utdannet prest, og de første tre årene jobbet hun med barne- og ungdomsarbeid i Risør.  Nå har hun vært i Nedre Eiker menighet i 2 ½ år. For henne føltes det som å komme hjem, selv om hun har vært på flyttefot omtrent hele livet.

Aboslutt tenåring

Foreldrene er begge svært aktive i kirkesammenheng. Hennes far er prest, og moren er aktiv i kirken på mange områder. 

– Jeg har vokst opp med Gud, barnetroen min og kirkelige ting. Derfor brukte jeg nok litt tid for å finne ut om dette virkelige var mitt kall, eller om jeg bare diltet etter foreldrene mine, sier Margrete.

Etter en periode som absolutt tenåring, fant hun veien til teologistudiet. Noe senere møtte hun mannen i sitt liv, også han er i kirken – som kantor i Kongsberg. De bor på prestegården som tilhører Nedre Eiker menighet sammen med dvergpuddelen Aiko (7) som gjerne er med matmor på jobb.

Margrete fremstår som ung, vakker, blid og prektig.

– Prektig er jeg langt i fra, sier hun.
– Jeg har helt klart mine laster. Shopping, for eksempel. Elsker å shoppe klær og interiør, men jeg kunne nok kanskje vært litt mer forfengelig.

Barn og unge

Som prest i Nedre Eiker kirke har hun fått være med på absolutt alle typer begivenheter i sognebarnas liv. Hjertet banker ekstra varmt for barn og unge, og Frikvarteret er hennes prosjekt.

– Ofte trenger de unge en stødig voksenperson å snakke med, en som ikke fordømmer eller befaler hva de skal gjøre i situasjoner de ikke takler, sier Margrete.

– Jeg forsøker å være den personen lytte til ungdommene, og som kan peke på smarte løsninger uten å formane.

Nedre Eiker kirke markerer 150-års jubileet på mange vis. Det er masse aktiviteter sent og tidlig – og hele natten også, når 6. Klassingene inviteres til Lys Våken-arrangementet natten før 1. Søndag i advent.

– Det er meningen de skal sove litt da, og jeg håper de synes det er stas å få sove i kirken, sier Margrete.

Hennes eget prosjekt Frikvarteret skal ha en festaften førstkommende fredag med talkshow og musikkquiz.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *