Hva du bør vite om å kjøpe kryptovaluta

Advarsel: Kryptovaluta er volatile instrumenter og du risikerer å tape penger på investeringen. 18 års aldersgrense.

Markedet for kryptovaluta har rast kraftig de siste dagene, sammen med aksjemarkedet. Frykt for den nye covid varianten Omikron gjorde at handelsmarkedene fikk seg en kraftig knekk.

Hvis du vurderer å hoppe inn i markedet ved å kjøpe kryptovaluta til “bunnpris” er det verdt å tenke seg nøye om på forhånd.

Å kjøpe kryptovaluta er risikabelt, av flere årsaker. For det første er prisene ekstremt volatile, noe som også inkluderer de største navnene (slik som bitcoin og ethereum). Det er ikke uvanlig å se prissvingninger på alt fra 5 til 20 prosent på én og samme dag.

Når slike fall inntreffer i aksjemarkedet kalles det som oftest et “børskrakk”. I kryptomarkedet er det derimot så vanlig at noen knapt enser det en ekstra tanke.

Når det er sagt – her følger noen enkle råd og tips. Du finner også mer informasjon om å kjøpe kryptovaluta på Kryptografen. Der kan du lese litt mer om gebyrene til børsene og hvilke huskeregler som er verdt å følge.

3 huskeregler for å handle kryptovaluta

1. Velg en sikker markedsplass

Når du skal kjøpe kryptovaluta er det ekstra viktig at du velger en markedsplass som er sikker. Et større antall selskaper har gått over ende de siste årene, etter å ha blitt tappet for midler av kriminelle aktører.

Hold deg derfor til en lisensiert og seriøs aktør.

2. Aktiver 2-FA

Det har blitt standard for markedsplassene å bruke det som heter 2-FA (2 faktor autentisering). Det er omtrent det samme som en bankid – med den forskjellen at programmet installeres direkte på mobiltelefonen.

Med 2-FA aktivert er det tilnærmet umulig for svindlere å ta ut verdier fra kontoen din uten tillatelse.

Før 2-FA ble introdusert var det vanlig å bruke tekstmeldinger som en bekreftelse. Det er nå i ferd med å fases ut, på grunn av risikoen for sim-kopiering.

Aktiver og installer 2-FA for du kjøper kryptovaluta. Husk i tillegg å lagre koden på et sikkert sted.

3. Styr unna såkalte “rugpulls”

Enda mange kryptovalutaer har steget med enorme prosentandeler de siste årene, har det også vært flere døgnfluer som “dør ut”, etter å ha nådd høye verdier. Årsaken er ofte en rugpull, som oversatt fra engelsk betyr “å dra teppet under beina”.

Dette er gjerne prosjekter knyttet til såkalt decentralized finance platformer. Her får man et “utbytte” hvis man eier en kryptovaluta. Problemet er at utbyttet finansieres med utstedelsen av nye enheter, som eierne deretter selger umiddelbart for å konvertere til kontanter.

Man bør aldri kjøpe kryptovaluta som er knyttet til slike prosjekter, fordi de ofte har null informasjon om eierskap og hvilke mekanismer som er ment å trygge eierne. I mange tilfeller kan de også være ren svindel, ved at utviklerne har inkludert ondsinnet kode som lar de tappe hele beholdningen på kort tid.

Kan være smart å vente

Det kan være lurt å vente med å kjøpe kryptovaluta, tatt nåværende situasjon i betraktning. Grunnen er som følger:

  1. Historisk sett har verdien på kryptovalutamarkedet gått gjennom kraftige korreksjoner kjølvannet av høye verdistigninger. Det skjedde også tidligere år, når markedet mistet over halvparten av verdien på kort tid.
  2. Det makroøkonomiske bildet er noe usikkert. Nye covid varianter og økonomiske nedstengninger vil også påvirke kryptomarkedet.
  3. Det lønner seg alltid å kjøpe kryptovaluta når markedet har vært i en bear-trend over tid. Her siktes det for eksempel til perioden mellom forrige bullmarked og midten av fjoråret.