KI-generert illustrasjon

BY-coachen: Hvordan kan vi holde på motivasjonen?

Alle vet at motivasjon kan være krevende å holde på. Dersom du finner din riktige strategi, kan du overvinne utfordringer og nå dine mål. Dette gjelder uansett alder, kjønn, rolle/stilling og hvor man kommer fra.

Tekst: Cecilie Steenland, Fønix Kompetanse

Her er 13 tips til hvordan du kan holde motivasjonen oppe og synlig for deg selv.

1) Finn ditt “hvorfor”

Ofte er det avgjørende å ha en klar forståelse av hvorfor du ønsker å nå målet.

Spørsmål du kan stille deg er;

· Hva driver meg?

· Hva vil jeg få ut av det?

· Hva blir annerledes når målet er nådd?

· Hvordan vet jeg at målet er nådd?

Når du vet ditt hvorfor, blir det lettere å holde fokus når ting blir vanskelige.

2) Fordelene

Å tenke på hvor vanskelig noe er, er et stort problem for de fleste. Hold heller fast ved hva du ønsker å få ut av det. Tenk på og kjenn etter fordelene det gir deg; det i seg selv gir energi.

3) Visualisering

Se for deg et vellykket utfall i detalj. Lukk øynene, og tenk konkret hvordan du ønsker resultatet vil være. Hvordan føles det? Er det lukt, smak, lyd, stemning og engasjement? Hvor er du? Hva har du på deg? Er det andre til stede?

Vær så klar og detaljert du bare kan – da blir bildet ditt klarest. Visualiseringen, se gjerne på det som treningen bør gjentas hver dag.

4) Realistiske mål

Uoppnåelige mål kan føre til frustrasjon og demotivasjon – og vi gir opp. Hjelp deg selv med å dele opp store mål i mindre. Og husk å lage realistiske delmål. Når du når et delmål, vil det gi deg følelse av prestasjon og motivere deg til å fortsette.

5) Planlegg

For de fleste er det nyttig med en plan. Når du organiserer tiden din kan det hjelpe deg å holde fast ved det som er viktig. Da håndterer du distraksjoner mye bedre. Lag en tidsplan og identifiser mulige hindringer (risikostyring) og hvordan du vil løse dem.

6) Finn støtte

Støtte fra andre kan være akkurat det du trenger. Finn personer (kollegaer, venner, familie, medlemmer i klubben) som kan gi oppmuntring og være støtte.

7) Belønn deg selv

Feire dine prestasjoner, uansett hvor små de er. Det hjelper deg å holde fokus og motivere deg til å fortsette fremover. Vær raus og klapp deg selv på skulderen!

8) Ta vare på deg selv

Vær grei med deg selv. Sørg for at du får nok søvn, spiser sunt og trener regelmessig. Gi deg selv hyggelig og positiv selvsnakk. Når du tar vare på deg selv fysisk og mentalt, er du bedre rustet til å håndtere utfordringer.

9) Vær tålmodig

Måloppnåelse tar både tid og krefter. Vær tålmodig og ikke gi opp når du møter hindringer. Fremgang, uansett hvor liten den er, er bedre enn stillstand.

10) Tilpass strategiene

Det er ingen universell tilnærming til motivasjon. Dessverre ingen «one size fits all». Prøv deg frem med ulike strategier og finn den/de som fungerer best for deg.

11) Reflekter

Bruk penn og papir – og skriv ned tanker og erfaringer. Hva går bra, og hva går ikke så bra? Hva vil du ta med deg videre? Hva vil du gjøre annerledes?

Ved å få et overblikk over det du har gjort kan du forme og styre neste runde.

12) Du er selv ansvarlig

Du har selv ansvar for deg selv og dine mål. Ikke skyv ansvaret vekk.

13) Oppsummering

Motivasjon er ingen statisk størrelse. Det vil være dager du føler deg full av energi og fokus, og andre dager da du føler deg motløs og uinspirert. Det avgjørende er å ikke gi opp. Hold fast ved ditt hvorfor, bruk de strategiene som fungerer best for deg, og fortsett å jobbe mot målet.

Lykke til! – når du vil nok, når du målet ditt.

 

 

BYCoach Cecilie Steenland har mastergrad fra 2016 i Applied Coaching som én av fire profesjonelle coacher i Norge. Hun jobber i Fønix Kompetanse, og hjelper næringslivets ledere til å bli gode ledere, både for bedriften og de ansatte. Cecilie møter ulike problemstillinger som hun vil skrive litt om i BY. – Jeg brenner for at ledere, egentlig alle mennesker, skal kunne snu tap og nederlag til noe nyttig, bra og bærekraftig. Jeg brenner for aktiv endring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *