SELVBYGGET: Denne har Mikael Wildén bygget selv, og det bruker han rundt 40-50 timer på.

Bygger og reparerer gitarer

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i august 2016.

–Mange har et veldig nært og personlig forhold til musikkinstrumentet sitt, sier gitarmekker Mikael Wildén. Han driver Gitarverkstedet hjemme i huset langs Svelvikveien, nærmere bestemt i Nesbygda.

Svenskfødte Mikael Wildén er tidligere musiker, og har jobbet på Gulden gitarverksted på Steinberg i tre år. Han er gift med sanger og låtskriver Maria Solheim, og sammen har de tre barn.

–Maria er ofte ute på spillejobber, så det fungerer fint at jeg har jobben min hjemme, sier Mikael. –Det hadde ikke gått om vi begge skulle reist rundt på spillejobber.

JUSTERER: En hvit og fin sak som er levert inn for justering. Mikael Wildén har verktøyet i orden.

Tresorter

Det er bare fem måneder siden han registrerte seg som firma, og åpnet verkstedet sitt i kjelleren på bolighuset. Kundekretsen vokser sakte, men sikkert. Han har kunder fra Svelvik, Drammen og Oslo. Mikael reiser til Oslo en gang hver uke for å hente og levere instrumenter.

Foruten å reparere og justere gitarer og basser, bygger han elektriske gitarer. 

–Jeg har funnet Interwood i Drammen – en butikk som fører mange typer tre. Det var en hyggelig oppdagelse, for jeg har vært vant til å bestille tre fra utlandet, sier Mikael, og tar frem en gitar han har bygget selv. Den er laget av svartor, valnøtt og lønn, mens gripebrettet er i ibenholt. Sistnevnte måtte han bestille fra USA.

Mal

–Skal jeg lage en spesiell gitar, som det skal finnes bare én av, bruker jeg rundt 80 arbeidstimer. En gitar jeg lager flere av, bruker jeg 30-40 timer på. Da har jeg på forhånd laget en mal, slik at det går fortere.

Akustiske gitarer bygger han ikke, det er komplisert med tanke på klangen som er avhengig av en balansegang i form og design.

–Jeg er ikke utdannet instrumentmaker, for det har vært litt opp og ned med den utdannelsen i Norge. Men jeg ser på de tre årene jeg jobbet på Gulden gitarverksted som en lærlingperiode, og jeg satser på at det holder – sammen med den erfaringen jeg har selv som musiker, sier Mikael.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *