Magne Grønnvold (Dugnadsleder) og Ivar Gåserud Pettersen (Drammen Kommune) erklærer hytta for åpnet. Foto: Trym B. Solli

Damhytta på Nerdammen har åpnet

Fredag forrige uke var det offisiell åpning av Damhytta. Etter seks lange år med planlegging, restaurering og dugnadsarbeid kan vi endelig ønske velkommen til vår nyeste hytte – Damhytta.

Vi stelte i stand en liten åpning, der frivillige, dugnadsfolk og Drammen kommune var representert. Det ble snorklipping, kake og pølser, i alt en gledens dag for alle som som har jobbet på prosjektet. Nå står hytta klar til å ta i mot gjester fra 22. september.

Vi håper at alle besøkende vil trives i vår nyeste hytte og nyte den flotte naturen helt sør i Finnemarka. Med 25 min i bil fra Drammen sentrum er hytta lett tilgjengelig, og 500 meter å gå på grusvei fra parkeringsplassen til Nerdammen.

Plassen er et fint startsted for turer i Finnemarka, der det finnes uendelig med turmuligheter, sommer som vinter.

Hytta har en fantastisk utsikt over Nerdammen, der den troner på toppen av demningen.

Bestill din overnatting på Damhytta

Høsten er endelig på plass, og det merkes i den friske lufta og det nydelig fargespillet i naturen. Hva er vel bedre enn å kombinere en bynær høsttur i Finnemarka med overnatting på vår helt nye hytte. Hytta blir leid ut i sin helhet, og rommer fire sengeplasser på hemsen. For å nyte herligheten av en hytte må en i turfølget være aktivt DNT-medlem. Fra 22. september åpnes dørene for de første som skal overnatte på hytta. Det er nå nå mulig å bestille overnatting på hytta – Finn en ledig dato i høst her!

Flere arbeidstimer og solid dugnadsinnsats

Nå er hytta totalrenovert og klar for å ta imot gjester. Med et bebygd areal på 16,6 kvadratmeter og en mønehøyde på 4,15 meter har hytta fått en betydelig oppgradering.

Det meste av hytta er faktisk helt nytt, bortsett fra den laftede tømmerkassa og enkelte sperrer i taket.

Tømrer Henriksen har byttet tak, satt inn skyvedør og montert pipe og ovn, mens resten er blitt gjort på dugnad. Magne, som har ledet dugnadsarbeidet, har loggført hele 600 dugnadstimer bare det siste halvannet året.

Prosjektet har gått litt i rykk og napp på grunn av ulike årsaker (pandemi, etc), men vi har endelig klart å ferdigstille hytta takket være en dedikert dugnadsgjeng.

Damhytta ligger idyllisk til på Nerdammen. Foto: Trym. B. Solli

Litt av historen til Damhytta

Damhuset ble bygget i 1900 – 1902 i forbindelse med at Solberg spinneri bygde ny granittdemning som erstattet den tidligere torvdemningen. Vannet ble den gang brukt til drift av møller og sager som lå nedover solbergvassdraget.

Solberg Spinneri hadde vannrettighetene fra Nerdammen og Mellomdammen og benyttet vannkraften til drift av turbinen som skaffet bedriften strøm frem til 1942. Da ble rettigheter og eiendom solgt vederlagsfritt til Drammen Kommune som benyttet vannet til drikkevann for byens befolkning.

Dette lille bygget fungerte også som husly for damvokteren.

For å spare på vannet ble det etablert en ordning med Damslipp. Dette gikk ut på at en ansatt ved spinneriet gikk inn for å stenge vannet i 14 tiden, overnattet i Damhuset, åpnet luken igjen i firetiden neste morgen for så å gå ned på jobb til vanlig arbeidstid.

Mandagsslippet var mest populært for da kunne man ta helgen her.

Vannet er ikke lengre drikkevann.

I forbindelse med rehabilitering av muren i 2015/16 ble utstyret for åpning og lukking av damluka fjernet og montert utendørs på enden av demningen som et kulturminne. Rundt hytta ble det samtidig bygget en terrasse med rekkverk som gjorde hytta tilgjengelig også fra damsiden.

Bygget hadde nå liten funksjon for dammen. I sammenheng med at huset stod tomt og terrassen gjorde bygget mer tilgjengelig ble vi forespurt av Drammen Kommune om vi kunne tenke oss å etablere en ubetjent hytte her.

Det var noe vi selvsagt kunne tenke oss. Veien har vært lang og noen skjær i sjøen har det vært før vi kan stå her ca. 6 år etterpå og endelig kan åpne hytta.

Utsikten fra soveplassen på hemsen. Foto: Trym B. Solli

 

Dugnadsgjengen i sofahjørnet. Foto: Trym B. Solli
Velkommen til Damhytta Foto: Trym B. Solli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *