VIL ÅPNE: Tarlochan Singh Badyal vil gjerne ønske folk velkommen til et bedre liv ved hjelp av ayurvedisk medisin. Om han får lov, da.

Davids kamp mot myndighetene

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen desember 2009.

Det er tre år siden han startet kampen med å få kvalifisert arbeidskraft hentet fra India, men fortsatt står senteret til tre millioner brukt.

– Jeg vil ha utdannede mennesker til å drive det ayurvediske senteret mitt, sier Tarlochan Singh Badyal, kjent fra David Reisebyrå i Drammen.

Komplett senter

I første etasje, under David Reisebyrå i Rådhusgata, er det innredet et smakfullt og helt komplett senter. Fire rom for massasje og annen behandling, et vannmassasjeapparat, et dampbad, dusj og resepsjon. Alt er klart til bruk.

– Komplett, bortsett fra de som skal arbeide her.

VANNMASSASJE: Denne ”tanken” er ment til å varme opp kalde kropper før den ayurvediske behandlingen. Man ligger inni denne tanken mens varmt vann banker mot kroppen.

Tre millioner tapt

Det koster å la disse lokalene stå ubrukte. Nær tre millioner kostet det å innrede senteret, og Badyal har delvis finansiert det med lån som løper. Han trodde det ville gå greit å importere arbeidskraften.

– Det er jo ikke slik at jeg skal hente hit fattige slektninger til et paradis i Norge, sier Badyal, som kom til Norge for 36 år siden. 

– Til å drive dette senteret trenger jeg utdannet personale, og ayurveda kommer fra India.

Tre år

Fordi han trodde arbeidstillatelse i Norge ville være en formalitet, inngikk han avtaler med velutdannede folk fra India. Men det varte og rakk, avslag og nye søknader. Ennå foreligger ingen ordning.

– De jeg hadde avtaler med for tre år siden, har selvsagt funnet seg andre jobber. Slik er det jo, det er begrenset hvor lenge de kan vente på norske myndigheter.

Landsdekkende

Badyal eier hele gården Rådhusgata 21. Reisebyrået holder til i en del av andre etasje, og ayurvedasenteret i en del av første. Resten av huset er nå leid ut som leiligheter, og her skal Badyal etter planen lage små hybler til overnatting for pasienter utenbys fra.

– Det er behov for en slik klinikk, mener Badyal. – I Norge finnes det ikke et slikt tilbud, og dette er en medisinsk gren som kan brukes for de fleste plager.

Dette ayuverdiske senteret midt i Drammen sentrum er Badyals livsdrøm. Alt er klart, nå mangler bare de rette folkene.

BENKEN: Dette er en tradisjonell ayurvedisk behandlingsbenk. Her får man massasje samt oljestråle i pannen, noe som er meget effektivt mot blant annet stress.

– Ubegripelig

Advokat Digernes har hjulpet Badyal i denne saken. Han stiller seg uforstående til at UDI ikke gir Badyal lov til å hente kvalifisert personell.

– Jeg forstår at ikke alle vet hva ayurveda er, sier advokat Digernes. – Men jeg har sendt mengder med dokumentasjon, og også henvist dem til Universitetet i Tromsø, der de har et fakultet for alternativ medisin. UDI kunne også tatt kontakt med vår ambassade i New Dehli.

Saken ble påklaget i september, men ennå foreligger ingen resultater.

– Kanskje det tar nye tre år, sier en lettere oppgitt Digernes.

FAKTA:

Ayurveda er sanskrit og betyr læren om livet.

Det stammer fra India, og ble grunnlagt som et helhetlig medisinsk system for 7000 år siden.

Ayurveda søker å skape balanse i kropp og sinn ved hjelp av ulike metoder. Det kan være å rense kroppen ved hjelp av urter/planter, spesielle massasjeteknikker og meditasjon.

I India er ayurveda sidestilt med vestlig medisin, homeopati og siddha og unani, to gamle, indiske medisinske tradisjonen. 80 % av befolkningen bruker ayurveda.

I India er det mange høyskoler med ayurvedisk utdannelse, som i gjennomsnitt tar fem år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *