HOLDE SEG FAST: Her er John Erik Johnsen i ferd med å male et menneske som sliter med å holde seg fast på en klode hvor livet går fortere og fortere.

Debuterer i voksen alder

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen oktober 2013.

John Erik Johnsen (66) debuterte som kunstmaler i Den Haag i Holland nylig. Det var med stor spenning at han hang sine hittil godt gjemte malerier til skue for en hver.

– Jeg har malt og tegnet helt siden jeg var liten gutt, men først nå i godt voksen alder har jeg våget å stille ut, sier John Erik Johnsen.

Finanskrisen

Det var ikke betraktet som et yrke som ga sikker levevei da han vokste opp. Han ble oppfordret til å ta utdannelse og få seg en ”ordentlig” jobb, noe han gjorde.

John Erik jobbet i mange år i bokhandel, og lærte seg å leve i den litterære verdenen. Han fikk kontakt med mange kunstnere, både forfattere og andre, og likte kunstens verden godt.

Senere startet han for seg selv. Han drev Østlandske Veisikringer i mange og suksessfulle år, noe som resulterte i hus på Toppenhaug, fine biler og nok av velstand. Til en dag på slutten av 80-tallet.

– Det var finanskrise, og tre av mine største kunder gikk konkurs. Jeg var i Sverige og jobbet sammen med svenske veimyndigheter på en stor kontrakt da banken ringte og fortalte meg at de tre konkurskundene førte til såpass røde tall i regnskapet mitt at det var ikke mulig å drive videre, forteller John Erik.

På den tiden hadde han også 16 huskyer som han brukte i forbindelse med et annet firma han drev: Villmarksopplevelser. I dragsuget forsvant huset, bilene, pengene – og kona. Huskyene ble plassert på en gård i Skoger.

HOLDER SEG BRA: John Erik Johnsen er 66 år, og ser mye yngre ut. Han gir sunn mat og mosjon æren for det.

Godt liv

En dag våknet han etter et slags koma i leiligheten han flyttet til. Ting hadde rett og slett blitt for mye, og han hadde opplevd et slags sammenbrudd. Han bestemte seg for å gjøre ting han likte, og drev firmaet Villmarksopplevelser videre. Her tok han med seg kunder ut i villmarken på turer. Nå var ikke lenger penger drivkraften, nå var det et godt liv og innhold som beriket ham.

– Jeg er takknemlig for nedturen. Jeg har opplevd høye tinder og dype daler. Det har gitt meg mye lærdom, og nå setter jeg stor pris på at jeg har det så godt, sier han.

Han bor i huset har vokste opp i på Øren halvparten av tiden. Her har han alt han trenger. I Den Haag har han kjæresten Valeriè, og der bor han resten av tiden – når de ikke er på reise til et eller annet eksotisk sted. Valeriè jobber i Den Internasjonale domstolen i Haag, ICJ, og han møtte henne på Finse for ni år siden.

– Jeg så en ensom skikkelse langt borte i horisonten, og tok kontakt med henne for å høre om alt var i orden. Hun var bare ute og gikk tur, sa hun.

Aktiv pensjonist

Turen endte altså opp med et ukonvensjonelt forhold der de bor i hvert sitt land, og av og til sammen. Også reiser de mye. Om få dager går ferden til Madagaskar, Nosy Be og Diego Suarez, på en ferietur.

For drøyt tre år siden pensjonerte han seg og solgte Villmarksopplevelser til Drammensfirmaet Arrcom. 

– Jeg kunne ikke drive det lenger, for en skade i foten gjorde det umulig. 

Han ser slett ikke ut som pensjonist eller sin alder. Man kan tippe på midt i 50-årene, og han tilskriver det at han lever sunt og trener hver eneste ukedag.

– Havregrøt kokt på vann til frokost, masse vann og tørket frukt. Dessuten er det ordentlig middag hver dag, sier han.

Og den daglige trimmen foregår med det han har hjemme. Armhevinger mot kjøkkenbenken, beinøvelser mot vasken på badet og noen armøvelser med manualer. I Holland bruker han et treningssenter som ligger like ved boligen.

Mangfoldig

Stua på Øren er full av kunst, både sin egen og andres.

Hans egen kunst er mangfoldig, både i farger og uttrykk.

– Nå stiller jeg ut på en kollektivutstilling i Den Haag, og deltar med to bilder. Også er jeg invitert til å delta på en utstilling i januar i samme by, sier John Erik Johnsen.

Her hjemme har han ikke stilt ut noe enda. 

– Man blir ikke profet i eget land eller mester i egen by, det er tydelig, sier han. 

– Ikke det at jeg har prøvd så mye heller, jeg har vel holdt meg og kunsten min innenfor vennekretsen.

Han har en idrettskarriere bak seg, og mange av maleriene hans bærer preg av det. Han har malt forskjellige utøvere, og bruker de olympiske fargene. Men han maler også sterkt følelsesladete bilder som virkelig griper tak i publikum, og hans nyeste kreasjon er små trær som kaster skygger. 

– De er helt spesielle, alle sammen er ”one of a kind”, sier John Erik, som nå forlater vinteren hjemme og drar til veldig varme og eksotiske strøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *