Løk er noe av det sunneste du kan spise, den er svært anvendelig og løfter smaken. I tillegg er løk rimelig og metter godt, noe som kommer godt med nå som både faste utgifter og matvarepriser er blitt høyere, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år. Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter.
–Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen.
Løk er noe av det sunneste du kan spise
– I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.
Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder.
–Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun.
Løk må med
Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag.
–Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren.
Velg norsk når du kan
–Løkprodusentene er stort sett ferdig med å høste årets løk. Lagrene begynner å fylle seg godt opp, og kvaliteten ser bra ut. Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge fram mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan, sier ernæringsrådgiveren.