RØRKJØP: Frank Olsen hos Rørkjøp anbefaler å alltid ta en prat med rørleggeren om hvilke vannførende produkter du skal montere hjemme.

Derfor vil ikke rørleggeren montere kranen din

Det kan være fristende å kjøpe billige alternativer når ny kran skal monteres på kjøkkenet. Mange møbel- eller byggevareforhandlere tilbyr et bredt utvalg av produkter som kan virke som en enkel løsning. Å montere kranen selv likeså. Svaret er enkelt: det bør du ikke gjøre.

Har du opplevd å kjøpe en kran på egenhånd, men opplever at rørleggeren virker nølende til å montere den? Eller sier nei? Det er en grunn til det. En rørlegger er alltid ansvarlig når det monteres et produkt som er vannførende. Da er det kanskje ikke så rart at en del stiller seg kritiske til å bruke utstyr de ikke går gode for. For hvem får skylda hvis uhellet er ute?

Spar deg for hodepine

Det kan nemlig fort være at du får hodepine om du velger billige løsninger og gjør jobben selv, isteden for å få hjelp av en profesjonell rørlegger som bruker anbefalte produkter. Rørleggere har lang erfaring med å jobbe med ulike produkter og merker av høy kvalitet som er designet for å vare i årevis. I motsetning til rimeligere alternativer som kan ha begrenset levetid.

Produkter som er laget for rørleggerarbeid er konstruert med tanke på daglig bruk og slitasje, noe som sikrer at de tåler belastningen over tid, og minimerer risikoen for lekkasjer eller andre problemer. Det kan fort bli dyrt på sikt å spare på utstyr og håndverker når det skal monteres.

Åpenbar fordel

Frank Olsen, Adm. dir. i Rørkjøp AS, er klar i sin tale:

– Prat ALLTID med en rørlegger om hvilke vannførende produkter som skal monteres hjemme. Når du skal kjøpe vannkraner til kjøkken og bad, så er det en åpenbar fordel å kjøpe kvalitet. Og kvalitet koster som regel mer.

– Du kan velge å kjøpe rimelige produkter, men dessverre er det slik at billige kraner ofte ikke holder lenge før de lekker. Så må man jo spørre seg; hvor lurt var det å kjøpe billig hvis du får lekkasjer etter kort tid?

– Nå sier ikke jeg at for eksempel Ikea selger billig dritt, men at du som forbruker nok bør velge kvalitet fra gode fagfolk og rådgivere når du skal kjøpe vannførende produkter. En rørlegger har plikt til å opplyse deg som kunde at et produkt  mangler dokumentasjon og/eller har for lav kvalitet.

– Vannførende produkter i Norge er underlagt strenge krav til bruk, slik at vi ikke får lekkasjer og vannskader hjemme. Dersom du som forbruker har kjøpt et produkt en fagmann mener er for dårlig, så er produktet ofte det.

Ikke gjør jobben selv

Andreas Lunde hos Nes Rør AS sier at det kan være utfordringer knyttet til montering av kraner kjøpt andre steder:

– Det kan være vanskelig å få utført service på disse i ettertid, siden det er vanskelig å skaffe deler. «Billigkranene» har ofte betydelig dårligere vannkapasitet enn de mer anerkjente merkene. Vi har sett mye dårlig finish, som at kromen flasser av etter noen år på armaturene.

– De mest vanlige problemene som gjerne skaper vannlekkasje er komponentvalg av tilkoblingsmateriell til armaturer. Det er en jungel av rørdimensjoner og hvilke deler som passer, eller er godkjent med respektive rørtyper.

Mange vil spare penger på å gjøre jobben selv, men det kan gi uheldige konsekvenser og fort bli dyrt i etterkant:

– Den mest vanlige feilen er nok gummipakning mot klemringsdeler. Det kan være tett lenge før pakningen blir kuttet og vannlekkasjen kommer, forteller Lunde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *