6 av 10 nordmenn frykter høye strømpriser i vinter, og er klare for å gjøre desperate grep for å få ned strømregningen. Dyrtiden gjør det imidlertid vanskeligere for folk å ha fokus på lønnsomme energiinvesteringer på lang sikt. Nå etterlyser solcellesjef flere støtteordninger fra stat og kommune.
DNVs ferske energirapport viser at nordmenn må belage seg på høye strømpriser helt frem til 2035. Samtidig viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av solcelleselskapet Otovo at nordmenn er forberedt på å gjøre en rekke kortsiktige grep for å holde kostnadene nede denne vinteren. Å fyre med ved er det vanligste grepet, med 65 prosent, mens 61 prosent vil være ekstra flinke til å skru av lys. 4 av 10 nordmenn planlegger også å senke innetemperaturen gjennom vinteren, mens 35 prosent planlegger rett og slett å dusje mindre.
– Vi opplever at nordmenn er ganske desperate etter å få ned kostnadene på strømregningen. Samtidig er det lurt å ikke bare tenke her og nå, men også langsiktig. Man kan selvsagt dra på seg ull fra topp til tå og senke innetemperaturen, men det hindrer ikke at man må gjøre akkurat det samme neste vinter, poengterer Silje Gjeraker, daglig leder i Otovo.
Etterlyser lokale støtteordninger
Ifølge tall fra solcelleselskapet Otovo har prisene på solceller falt 30 til 40 prosent det siste året, og er nå på sitt laveste nivå de siste seks årene. Samtidig er køene for installasjon borte, og den gjennomsnittlige installasjonstiden er nå tre uker. For å sikre mer stabilitet i norske husholdningers økonomi, samt lavere strømkostnader i årene som kommer, etterlyser Gjeraker flere støtteordninger fra stat og kommune.
– Strømutgiftene er ventet å være høye i mange år fremover. Dermed vil det være viktig for nordmenn å så raskt som mulig få satt i gang tiltak for å begrense disse utgiftene. For øyeblikket er strømprisene på vei opp, samtidig som prisen på solceller er på det laveste nivået det har vært de siste seks årene, sier Gjeraker, og legger til:
– Undersøkelsen vår viste at 6 av 10 oppgir at det er viktig med gode støtteordninger for at de skal vurdere installasjon av solceller. Samtidig viser undersøkelsen at det ikke er mye som skal til, vi ser at nordmenn flest er villig til å ta brorparten av investeringen selv.
I disse tider er det derfor viktig at stat og kommune får på plass bedre ordninger, slik at folk flest vil ta del i den grønne omstillingen. Enova gir i dag støtte på inntil 32.500 kroner ved installasjon av solceller.
Forskjellene på kommunalt hold er imidlertid store. Gjeraker roser kommuner som Suldal i Rogaland, som også ble kåret til årets solkommune i 2023.
– Der har de hatt veldig populære lokale støtteordninger som har ført til en voldsom økning i solcelleinstallasjonene i kommunen. Sammen med god politikk for kommunale bygg og næringslivet, har dette virkelig gitt gode resultater, sier hun, og avslutter:
– Dette er ikke tiden for å bremse utviklingen av den energiformen som vi så hadde raskest vekst i Europa i 2022.