Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2012.
– Det du ser på som negative egenskaper hos deg selv, kan snus til noe positivt, mener Wenche Solberg, som er coach under utdannelse. Hun søker prøvekaniner.
– Jeg har alltid vært en problemløser, sier Wenche Solberg (50).
– Nå skal jeg lære meg til ikke å løse andres problemer, men heller hjelpe dem til å rette fokus på løsninger som finnes. En coach skal ikke ta andres valg, men være en samtalepartner på veien til riktige beslutninger.
Mye å gi
Wenche er innflytter med klingende trønderdialekt. Hun har vært uføretrygdet hele tiden mens hun har bodd her, men likevel føler hun at hun har mye å gi som menneske. Nylig begynte hun på coach-utdannelse på CTI Nordic, en skole med høye krav til sertifisering og strenge etiske krav.
– Det er den mest intensive undervisningen jeg har vært med på, sier Wenche, som har lagt en karriere innen IT bak seg.
I høst skal hun gå på denne skolen, og til våren starter sertifiseringsprogrammet, som også tar et halvt år. Med i utdannelsen hører praksis, og derfor har Wenche henvendt seg til Byavisa. Hun trenger personer å øve på, og de første rundene er gratis.
– Jeg søker noen personer som føler at de står ved veivalg hvor de trenger litt assistanse, en som lytter uten å dømme. Jeg har taushetsplikt, og jeg har også moralsk plikt til å henvise mennesker til andre enn meg dersom en coach ikke er det han trenger. Det kan være at noen trenger en psykolog eller lege i stedet, og da sier jeg det, sier hun.
Bli sett
Forholdet mellom coach og klient er likeverdig. De skal være sparringspartnere og alt skal skje på klientens grunnlag.
– Det handler også en del om å bli sett, ganske enkelt. Mange, særlig unge, føler at de ikke blir sett eller tatt på alvor. Andre igjen trenger positive tilbakemeldinger på drømmene sine. Om drømmen er et småbruk på landet, ser vi på mulighetene for det. Kanskje setter opp en tidsplan eller delmål underveis. Forbausende mange kan nå sine mål, selv om de har overbevist seg selv om at det er umulig, sier Wenche Solberg.
– Vi har alle en sabotør i oss, som låter som en negativ stemme og som vil tro at drømmer ikke er mulige. Det er ofte lettere for en utenforstående å se mulighetene, særlig hvis man ser med hjertet.
Wenche Solberg vil ta i mot klienter hjemme i den lyse stua i Djupdalen på Konnerud.
– Mange føler det er lettest om coachingen starter på telefon, og det er helt greit det, sier hun.
– Ellers tror jeg det er viktig at det er en hjemlig og rolig atmosfære, ikke et sterilt kontor.