Flere nordmenn har blitt lurt til å kjøpe reflekser som ikke virker godt nok i mørket. Produktene markedsføres som reflekser uten at de er godkjente og kan gi falsk trygghet. -Det er svært alvorlig, sier Trygg Trafikk.
Trygg Trafikk har sett flere eksempler på produkter som selges i Norge som ikke fungerer i mørket. Ett av firmaene innrømmet svikt etter at TV 2 satte fokus på saken i helgen, og de lovet å umiddelbart avslutte salg av slike produkter.
– Det er svært alvorlig at tilsynelatende seriøse forhandlere selger produkter som har null effekt eller mangler dokumentasjon. Her må selskapene gå gjennom egne rutiner og kvalitetssikre produktene de selger. Som forbruker må vi kunne stole på forhandlerne, sier rådgiver i Trygg Trafikk Ann-Helen Hansen
Over halvparten av refleksvestene oppfyller ikke reflekskrav
En større Europeisk markedskontroll, som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har deltatt i, konkluderer med at en stor andel refleksprodukter på markedet ikke er gode nok. Kontrollen viste at refleksimportører mangler kunnskap om regelverket.
– Hele 61 prosent av refleksvestene, og 32 prosent av refleks-anheng oppfyller ikke kravene. Undersøkelsen avdekker også manglende kunnskap om regelverket hos produsenter og importører av refleksprodukter. Om en importør ikke kjenner regelverket, kan de heller ikke vite om refleksen faktisk er trygg. Det er et krav om at reflekser skal følge regelverket og dette skal kunne dokumenteres, sier Ann Christin Olsen-Haines fungerende avdelingsdirektør i DSB.
Etterlyser at bransjen tar ansvar
Det stilles strenge krav til test og dokumentasjon for å sikre at reflekser gir tilstrekkelig beskyttelse. Til tross for dette selges det produkter som kalles refleks uten å være godkjente, dette skjer både fysisk i butikk og i nettbutikker i Norge. Norske forhandlere, produsenter og importører av refleksprodukter har et ansvar for å sikre at refleksproduktene er godkjent og merket etter en refleks-standard.
– Å selge produkter som refleks uten dokumentasjon kan i verste fall føre til at andre utsettes for unødvendig fare. Refleksen skal være CE-merket og testet i henhold til en refleks-standard for å kunne kalles en refleks. Her er det behov for en opprydningsjobb både når det gjelder kunnskap og markedsføring av produkter som ikke er godkjente. Å legge ansvaret over på forbruker er ikke riktig, sier Hansen i Trygg Trafikk.
Er du usikker på at refleksen virker?
Dersom du er usikker om refleksene dine virker som de skal er det er par enkle grep du kan gjøre for å teste dem.
– Produktene skal være merket, men det er ikke alltid like lett å se. Et godt tips er å teste produktene i et mørkt rom. Heng opp refleksene, still deg på andre siden av rommet og ta bilde med blits eller hold lommelykten i høyde med øynene dine og lys på refleksene, da vil du se om refleksene virker som de skal eller ikke, anbefaler Hansen.