Nå innføres avgifter på elbil, og mange biler som er bestilt i år vil få avgifter når de leveres etter nyttår. NAF mener forbrukernes rettigheter ved prisøkninger må styrkes (Foto: NAF)

Dette er rettighetene dine når elbilen øker i pris

Elbiler blir dyrere fra nyttår, med ny vektavgift og moms på salgsprisen over 500 000 kroner. – Blir bilen dyrere på grunn av de nye avgiftene kan du i mange tilfeller heve kjøpet, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Neste år er det ventet et bilsalg på om lag 120 000 nye biler. Ni av ti nye biler som selges til privatpersoner er elbiler, og mange av disse er allerede bestilt med levering neste år.

– Fra nyttår får nesten alle elbil-storselgerne moms, og alle elbiler får vektavgift. Til sammen kan prisøkningen bli 40 – 60 000 kroner på familiebilene. Dette vil gjelde alle biler som ikke blir levert før nyttår, sier Handagard.

Risiko som forbruker

Standardkontraktene fra bilbransjen låser deg til å betale avgiftene som gjelder når bilen blir levert, ikke avgiftene som gjelder på bestillingstidspunktet. NAF mener forbrukerrettighetene bør styrkes.

– Det er to punkter som er viktig å vite om, forklarer Handagard. – Det ene er at du kun har rett til å heve kjøpet dersom bilprisen øker med mer enn 6 prosent fra kontrakten inngås til levering. Det andre er at om leveringstiden er lengre enn 6 måneder, har du ikke automatisk denne retten til å gå fra kjøpet selv om prisen øker, sier hun.

Som forbruker tar du dermed hele risikoen for prisøkninger slik kontraktene er i dag. – Vi mener disse punktene bør endres slik at terskelen for prisøkning settes til 3 prosent, altså halvparten i av i dag. I tillegg bør punktet som gjelder lang leveringstid ut av kontraktene som standard, sier Handagard.

Snakk med forhandler

Rentehevinger, prisvekst og større usikkerhet preger nå nordmenns økonomi. For bilkjøpere som har bestilt bil for mange måneder siden, kan det være vanskelig å håndtere de høyere elbil-prisene som kommer over nyttår.

– Vårt råd er å gå i dialog med forhandler om du ser at bilkjøpet ikke lar seg gjennomføre. Når bilprisen bikker 500 000 kroner, vil avgiftene i mange tilfeller være så høye at du får rett til å gå fra kjøpet med dagens kontrakter. Men for rimeligere biler kan prisen øke uten at denne rettigheten gjelder. Så vi oppfordrer forhandlerne til å se etter løsninger for kundene i denne spesielle situasjonen, sier Handagard.

Så mye dyrere blir bilene

NAF har sett nærmere på et utvalg familiebiler i ulike prisklasser. Vi har tatt utgangspunkt i listepriser og utstyrsversjoner som erfaringsmessig selger godt i Norge.

Disse bilene får en prisøkning på over 6 prosent:
  • Tesla Model Y, som har toppet salgslistene flere måneder på rad, vil få en prisøkning på over 43 000 kroner.
  • For Skoda Enyaq, en annen storfavoritt, er økningen nesten 52 000 kroner
  • NIO ES8: prisøkning på 94 000
Disse bilene får en prisøkning under 6 prosent:
  • Volkswagen id.5: økning på 27 000 i avgifter
  • Volvo XC40: økning 25 000 i avgifter
  • Peugeot e-2008: økning på 13 500 i avgifter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *