Drammen har fortsatt en stor, skeiv jobb å gjøre

Herman Ekle Lund, Venstre. Foto: Nina Holtan

Snart er det klart for en av årets morsomste helger i Drammen – Pride! Farger, utkledning og eksentriske uttrykk skal dominere gatene våre noen dager og gi minner om karnevalsfeiring i sydlige strøk.

Tekst: Herman Ekle Lund

Men for mange skeive handler ikke Pride bare om å ha det gøy, men å kjempe for likestilling, både på papiret og i praksis. Vi har heldigvis kommet svært langt juridisk i Norge, men på gateplan varierer det veldig hvor likestilt mange føler seg. Vi leste tidligere i sommer om Roger og Jan som omtaler Drammen som en av Norges verste byer å være homofil i. De mange ødeleggelsene av vår nye Pride-gate i sommer antyder også at mange har negative følelser mot skeive.

Det er lett for politikere å delta i Pride og støtte saken mens det er moro og politisk korrekt, men når festen er over blir det fort mer kilent å løfte problemet. I år har det som kjent vært svært politisk kontroversielt å samle et flertall for å male et regnbueflagg i Tollbugata.

I fjor var det i grunn enda verre, da vi i Venstre i kjølvannet av Pride-terroren fremmet et forslag om å sette krav til at alle arrangementer som får kommunal støtte skal kunne oppleves trygge og tilgjengelige for alle, uavhengig av hudfarge, kjønn, legning, funksjonsnedsettelse eller noe annet. Et nokså ufarlig forslag, skulle man tro – men den gang ei. Fra alle sider av det politiske spekteret møtte vi motstand, og fikk ikke flertall.

Argumentasjonen til motpartene var meget varierende og vikarierende. Mye av det kokte ned til en frykt for å fornærme andres kulturelle og religiøse følelser.

Dette har vi har sett igjen i sommer; når det eksempelvis er blitt uttalt fra fremtredende hold at det er «fordomsfullt» å legge den midt i en gate der mange muslimer bor og ferdes. Det samme hører også jeg fra mange andre: vi bør ikke trøkke regnbueflagget opp i ansiktet på folk som ikke liker det.

Som Strømsø-beboer reagerer jeg kraftig på dette. Skal jeg og min bydel skånes for ytringer som noen ikke liker? Hva slags likestilling er det? Hvor skal man da ha regnbueflagg? Kun i nabolag vi vet at alle er enige med hverandre og det ikke er noen å provosere? Et sånt samfunn vil ikke jeg ha.

Skal vi fungere som én kommune og ett land så er vi nødt til å ha noen felles spilleregler som gjelder alle overalt. Det inkluderer å måtte tåle å bli fornærmet – innenfor lovens grenser – fysisk og digitalt.

Jeg må eksempelvis tåle å lese titalls ytringer på nettet hver dag som kan oppleves dypt krenkende, men godt innenfor hva en politiker skal tåle.

Du må tåle vanene til den vanvittig irriterende naboen din og meningene til kollegene dine på sosiale medier og i lunsjrommet.

Skeive må tåle at andre ikke støtter Pride, eller ikke liker skeive i det hele tatt, så lenge det skjer på en ok måte.

Og folk på Strømsø må tåle en regnbue i gata.

Eksponeringsterapi er langt fra den eneste skeive politikken vi i Venstre lokalt står for. Vi går blant annet i bresjen for å få et lavterskel helsetilbud for skeive, noe som er stor mangelvare.

Her bør Drammen, kanskje i samarbeid med andre kommuner, bygge liknende tilbud som Oslo for Drammensregionen/Nedre Buskerud, enten ved å bygge offentlig gratis helsetilbud som Olafiaklinikken, eller samarbeide med/støtte ideelle aktører for å kunne skape et tilbud mer likt Sjekkpunkt og/eller Sex og samfunn.

Vi vil jobbe for bedre skolering i skolehelsetjenesten som skal møte de unge og mest sårbare i potensielt vanskelige prosesser. Her hører vi fra mange unge at kompetansen på skeive er varierende.

Vi trenger kompetanseheving for de nye sosialfaglige medarbeiderne som er høyaktuelle i møtet med barn og unge i skolen.

Vi mener også kommuneorganisasjonen bør diskutere noen klare retningslinjer eller normer som skal gjennomsyre organisasjonen gjennom tydelig ledelse fra topp til bunn. Ledere på alle nivå har ulik tilnærming til tematikken, og svarer opp publikum svært ulikt når det kommer reaksjoner og/eller innspill på kommunens fokus på Pride per i dag. Eksempelvis vet vi at ledere i skole har måttet be om bistand fra skoleeier for å kunne svare opp foresatte.

Hvis du stemmer på Venstre i årets valg, så lover vi å fortsette å ta kampen for skeive og alle andre som ikke opplever full likestilling i dag de neste fire årene.

Men aller først: Happy pride!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *