365377583_939674373758952_4366676752863203676_n

Drammen Venstre er stolte av historien vår!

Herman Ekle Lund, Venstre. Foto: Nina Holtan

Drammen har vært et viktig handelssted helt siden Bragernes og Strømsø utviklet seg på 15-/1600-tallet. Sporene finner vi blant annet i 1600- og 1700-talls trehusbebyggelsen, noe som er unikt i nasjonal sammenheng. Går du en tur på de historiske stedene i Drammen, kan du oppleve viktige deler av Norges historie innenfor handel og næringsliv gjennom kulturminnene som står igjen fra havnevirksomhet, kultur, herskapsboliger, offentlig administrasjon, kirkeliv og annet.  

Tekst: Herman Ekle Lund, Drammen Venstre

Disse unike minnene er dessverre under kraftig press. Etter andre verdenskrig har ikke fokuset vært på disse verdifulle kulturminnene og Drammens historie. I tiår etter tiår har politikere ivret etter å kvitte seg med mye av det flotteste gamle for så i stedet bygge nytt og moderne, som overhodet ikke har harmonert – hvorav mange klør seg i hodet i dag over valgene som ble tatt. Praktfulle bygninger er revet til fordel for arkitektoniske monstre som dessverre har bidratt til byens dårlige rykte. 

Hvis du reiser på ferie til et fremmed sted, så er sjansen stor for at det er gamlebyen eller andre unike historiske omgivelser du reiser for å oppleve. Du oppsøker ikke gater som er kliss like som det ser ut der du bor hjemme. Vi ønsker oss sjel, egenart, skjønnhet og identitet når vi er på reise!  

Da er sjansen stor for at det egentlig er den typen byutvikling vi ønsker oss hjemme også. 

Vi i Venstre vil nå ha en sterk omveltning i hvordan Drammen forholder seg til kulturminner og historie! 

Kommunen må være best mulig samarbeidspartner for privatpersoner, sameier og borettslag som ønsker å restaurere og rehabilitere vernede og fredede bygninger. Dette kan være både dyrt og vanskelig i dag. Vi må hjelpe folk til å ta vare på det gamle! 

Vi må slutte å rive og ødelegge viktige kulturminner. Her må vi lytte til byantikvaren og andre kulturhistoriske fagmiljøer, og ha “la stå” som grunnprinsipp når de reiser varselflaggene. A- og B- objekter og kulturmiljøer må ha et absolutt vern. 

Når vi planlegger nye bygninger i kulturhistoriske miljøer, så må vi sette krav til at det nye lar seg inspirere av det gamle. Dette får man til over hele verden og det er ingen grunn til at vi ikke skal få til det samme i Drammen.  

Skal folk bli glad i lokalhistorien og kulturminnene så må de få muligheten til å bli kjent med den! Vi vil derfor bruke historiske opplevelsene som et sentralt verktøy i fortellingen om Drammen som et sted å besøke og oppleve. Vi vil lage turistopplevelser ut av de unike kulturmiljøene i gamle Drammen og gjøre det til en sentral del av markedsføringen av kommunen vår. Det skal være lett og attraktivt for skoleelever, barnehagebarn, besøkende og alle andre innbyggere å oppleve lokalhistorien vår. Dette kan vi få til gjennom aktivt samarbeid med lag og foreninger som jobber for å fremme historien. 

Stem Venstre dersom du ønsker sterkere fokus på kulturminnevern og lokalhistorisk stolthet i Drammen! 

Herman Ekle Lund, Emilie Ovnerud, Rune Fortun, Camilla Ulsund, Torhild Wibe og Espen Ovnerud er toppkandidater i Drammen Venstre.

Én kommentar

  1. Vi trenger politikere som forstår verdien av våre kulturminner. Byens hus minner oss om vår historie og danner en viktig plattform for våre veivalg inn i fremtiden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *