Søndag 19. november er det duket for en klassisk kveld i Bragernes kirke. Drammen Konsertorkester har fått med seg pianist Thormod Rønning Kvam og organist Kåre Nordstoga til en kveld fylt med det de selv mener er høstens mest fantastiske konsertrepertoar.
– Denne konserten gleder vi oss veldig til. Vi sitter med gåsehud på hver øvelse! Å få spille denne musikken i den flotte akustikken i Bragernes kirke blir kjempegøy, og vi kan love en flott novemberkveld til de som tar turen, sier styreleder og klarinettist Cathrine W. Eidal.
På programmet står:
- Rhapsody in Blue av George Gershwin (solist: Thormod Rønning Kvam)
- William Byrd Suite, sats 1 av Gordon Jacob
- Canto d’ommagio av Ludvig Irgens-Jensen
- Elsa’s Procession to the Cathedral av Richard Wagner
- Finale fra Symphony no. 3 (Orgelsymfonien) av Camille Saint-Saëns (solist: Kåre Nordstoga)
Om Thormod Rønning Kvam:
Thormod Rønning Kvam (f. 1991) er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik, MUNCH og på Hardanger Musikkfest utgjør noen av høyde-punktene fra de siste årene. Askerbøringen er allerede blitt utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music i London – en utmerkelse som gis til alumni som ‘skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Han har nylig signert med plateselskapet LAWO Classics for debututgivelse kommende sesong.
Thormod har et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven – et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten. Han har også ledet utviklingen av Risør kammermusikkfest sitt ungdomsprogram og var i årene 2020-22 gjestekurator for Klassisk på Venskaben som del av Asker kulturhus.
Thormod har mottatt en rekke priser og anerkjennelser for sitt musikalske virke. Tidlig i 2023 mottok han Nils Larsens legat, en pris som er øremerket et eksklusivt knippe norske pianisters internasjonale konsertdebut. Høsten 2022 ble han tildelt stipend fra Fegerstens stiftelse til arbeidet med sitt kommende debutalbum. De siste årene har han også mottatt Årets musiker-stipend fra Forsbergs og Aulies legat og det høythengende Dobloug-stipendet. Han har tidligere vunnet TICON-stipendet, Klæstads legat og det skandinaviske Yamaha-stipendet.
Om Kåre Nordstoga:
Kåre Nordstoga er oppvokst i Notodden hvor han tidlig fikk orgelundervisning av Harald Aune og Odd J. Unhammer. Ved musikkhøgskolen i Oslo studerte han med bl.a. Søren Gangfløt, Bjørn Boysen og Kaare Ørnung, og etter debutkonserten i 1978 videre hos David Sanger i London. Etter en tid som organist Ullern kirke, kom han til Oslo domkirke i 1984. Han er også tilknyttet Norges Musikkhøgskole som professor.
I Oslo domkirke fremfører Nordstoga jevnlig et stort orgelrepertoar, bl.a. har han to ganger gitt populære konsertrekker med Bachs samlede orgelverker. Han har i tillegg reist mye i Norge og mange andre land, både som solist og akkompagnatør. Han har spilt inn CD-plater med orgelmusikk av Bach, Brahms, Franck, Widor og Liszt, en innspilling med alle Bachs fiolinsonater i samspill med Geir Inge Lotsberg på domkirkens kororgel, og for øvrig flere plater med norsk orgelmusikk. To ganger har han blitt nominert til Spellemannprisen, og for tiden er han i ferd med å fullføre sin innspilling av Bachs samlede orgelverker på historiske orgler i Europa for selskapet Lawo. I 2018 ble hans innspilling av Widors 5. orgelsymfoni fra katedralen i Caen, kåret av BBC Radio 3 til beste innspilling av dette verket, og til komponistjubileet 2022 fullførte han 3 CD-plater fra Oslo domkirke med alle orgelverkene av César Franck.
Nordstoga har samarbeidet med folkemusikere som Arve Moen Bergset, Knut Buen og Sinikka Langeland, og har også benyttet folketonestoff i egne orgelverker, nå sist til innvielsen av det nye orgelet i Hamar domkirke 2023.
Nordstoga mottok Lindemansprisen for 2006, Oslo bys kunstnerpris for 2015 og St. Olavs orden i 2016.