Norun Haugen

Dyrevern i fokus på Drammnesbiblioteket i november

Den 15. november kommer Norun Haugen til Drammensbiblioteket for å fortelle om boka si, «Til dyrene – sannheten om norsk dyrevelferd».

Norun Haugens bok er en rystende og viktig beretning om påstått manglende dyrevelferd og alvorlig rutinesvikt i deler av norsk landbruk.

Bokprater Øyvind Svaleng ser fram til å ta en samtale med Haugen på scenen 15. november. Han ser på boken som et viktig dokument i debatten om norsk husdyrhold. Haugen gikk undercover i flere år og gjorde skjulte opptak av forholdene i norske fjøs. Resultatet har blitt boken «Til Dyrene», som kom på
Kagge forlag i fjor.

– «Til dyrene» er virkelig helt på ekte rystende! Jeg leste teksten midt i sommerferien, men måtte legge den fra meg innimellom for å lese noe annet. Ikke fordi den var svak på noen måte, tvert imot, men fordi Haugen skildrer livet i grisefjøset med en slik empati og innlevelse at det nesten gjør fysisk vondt til tider.

Under arbeidet med boken levde Haugen en nærmest eremittisk tilværelse i flere år for ikke å bli avslørt.

– Jeg blir veldig fascinert av den hardnakkete innsatsviljen. For å kunne gjennomføre undercover-prosjektet og den etterfølgende boken har hun måttet ofre mye i form av forsakelser gjennom flere år. Jeg er spent på å høre mer om hvor engasjementet hennes kommer fra og hvordan det har vært å leve slik.

Samtidig vil ikke Svaleng helt underslå at det fins kritiske aspekter med metodikken som er brukt for å skaffe kildematerialet til boken.

– Haugen er en aktivist og har en klar agenda, og det er vi selvsagt bevisste på redaksjonelt. Det fins etiske aspekter ved det å bruke skjulte opptak av privatpersoner som ikke er uproblematiske. Det kommer vi også inn på i samtalen.

«Norun Haugen (født1990) er en norsk dyreverner, foredragsholder og forfatter som i fem år gikk undercover i kjøttindustrien som fjøshjelper med flere identiteter. Hun filmet med skjult kamera i 13 svinefjøs for å undersøke levekårene til dyrene på norske gårder. Det hun fant ble visti
dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter som ble vist på NRK Brennpunkt19.6.2019.»(Kilde: Wikipedia)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *