Siden i høst har andelen som sier at deres neste bil blir en elbil gått ned fra 54 til 42 prosent, i følge NAFs Elbilmonitor.

Elbil-interessen synker – NAF mener avgiftene har skylda

Nå sier 42 prosent at deres neste bil blir en elbil. Samme tall for et halvt år siden var 54 prosent. – Regjeringen må stoppe avgiftsveksten for elbiler om de vil ha folk med seg, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

I en undersøkelse som Norstat nylig har gjort for NAF svarer 42 prosent at deres neste bil blir en elbil. Det er en nedgang på 12 prosentpoeng fra august i fjor. Da svarte 54 prosent det samme.

NAF mener regjeringen bør stoppe avgiftsveksten for elbiler, om de fortsatt ønsker å ha med seg folk på det grønne skiftet.

– Det er alvorlig når mer enn én av fem som tidligere var interessert i elbil har mistet interessen. Fra nyttår har regjeringen innført moms og nye avgifter på kjøp, og økt bompengene og omregistreringsavgiften på elbiler. Da er det ikke rart at folks interesse for elbil går ned, sier Braadland.

Økte renter og strammere økonomi kan også være med på å forklare tallene.
– Elbil har lenge vært det samme som nybil. Da kan nok økte renter også bidra at flere folk setter seg på gjerdet, men det forklarer neppe alt, mener han.

Én av tre bilkjøp var elektriske i 2022

I 2022 var hvert tredje bilkjøp – 33 prosent – en elbil, når man ser på bruktbilkjøp og nybilkjøp samlet. Det var en økning fra 26 prosent året før.

– Spørsmålet nå er om denne veksten vil være like høy i 2023. Med den synkende interessen som folk oppgir så kan mye tyde på at svaret på dette spørsmålet blir nei, sier Braadland.

Undersøkelsen viser at det fortsatt er i distriktene at folk er mest skeptiske til å velge elbil. Her svarer kun 30 prosent av respondentene at deres neste bil blir en elbil. I motsatt ende finner vi folk i storbyområder som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Her sier omlag annenhver respondent at deres neste bil blir en elbil.

I NAFs Elbilmonitor svarte 1.203 personer blant annet på spørsmål om hva slags bil de skal ha neste gang de kjøper bil. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2023. 351 av respondentene oppgir å disponere elbil fra før, mens 299 av dem sier de ikke har bil. Resten har bil med forbrenningsmotor, inkludert ladbar hybrid.

I 2022 var fire av fem nybilkjøp en elbil, mens rundt hver sjette bruktbil var en elbil (kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *