KAPTEINEN: Gustav Valsvik (30) viste hvorfor han er kaptein i forsvaret som slapp inn nest minst mål i fjor. Det var en bunnsolid kamp fra den rutinerte midtstopperen da Godset holdt nullen mot HamKam. Foto: Strømsgodset

En 48 år gammel statistikk ble brutt når Godset klatret på tabellen

Det var 48 år siden Godset sist slo HamKam på Hamar. Helt til i dag.

Tekst: Bendik Berntsen

Tre seire, elleve mål for og ett mål mot.

De siste tre kampene har vært et Strømsgodset-lag verdig. I alle fall etter åpningskampen i Molde, som endte hele 4-0 til hjemmelaget. Resultatene satt Godset fra Drammen på en foreløpig syvendeplass før dagens kamp – plassen de også endte på i fjor.

0-1, 0-1, 0-1.

HamKam har gjort hattrick av det kjipeste sluttresultatet de siste tre kampene i serien. Motstanden har imidlertid vært av høy klasse; henholdsvis Molde, Rosenborg og Brann. Med KFUM (1-1) i første runde betyr det at de, på fire kamper, har møtt alle tre lagene som Godset har møtt. Det betyr også at kameratene fra Hamar lå nest sist i Eliteserien før dagens kamp.

Mye lå derfor til rette for at Godset ble favoritter før kampen på Hamar. Men de to siste sesongen tilsier noe annet. I 2023-sesongen vant HamKam begge kampene mot Godset, med 3-0 sammenlagt. I 2022 ble det ett mål til begge, både på Marienlyst Stadion og Briskeby Arena, som skal sette rammene for dette jevne oppgjøret.

De 22 utvalgte

Strømsgodset (3-4-3):

Trener: Jørgen Isnes.

Ingen endringer fra forrige kamp.

Sørmo, Boahene og Enersen er skadet, alle etter sammenstøt og blir ute fram til tidlig mai.

Keeper: Per Kristian Bråtveit.

Forsvar: Jesper Taaje – Gustav Valsvik (kaptein) – Fredrik Dahl.

Midtbane: Lars-Cristopher Vilsvik – Herman Stengel – Kreshnik Krasniqi – Logi Tomasson.

Angrep: Marko Farji – Elias Melkersen – Ulland Andersen.

Benken: Frank Stople, Sondre Hanssen, Sivert Westerlund, Dadi Gaye, Emmanuel Danso, Jonas Therkelsen, Jostein Ekeland, Samuel Silalahi og Marcus Mehnert.

HamKam (3-4-3):

Trener: Jakob Michelsen.

Fem bytter fra forrige kamp: Mawa kommer inn for Kjærgaard, Kongsro kommer inn for Jonsson, Nilsen kommer inn for Simenstad, Sjølstad kommer inn for Rogers og Norheim kommer inn for Bjarnason.

Opsahl er skadet fram til tidlig mai.

Keeper: Robert Sandberg.

Forsvar: Luc Mares – Fredrik Sjølstad – John Norheim.

Midtbane: Snorre Nilsen – William Kurtovic – Kristian Onsrud – Vegard Kongsro.

Angrep: Niklas Ødegård – Pål Kirkevold – Moses Mawa.

Benken: Eric Nilsson, Samual Rogers, Oliver Kjærgaard, Henrik Udahl, Tore Sørås, Gard Simenstad, Julian Gonstad, Vidar Jonsson og Brynjar Bjarnason.

Kampen minutt for minutt

0′: Dommer Kristoffer Hagenes setter i gang den fjerde runden i Elitserien mellom HamKam og Strømsgodset på Briskeby Arena. Med seg på linjene har han Øystein Ytterland og Tom Grønevik. Spiller du på Norsk Tipping, kan du nærmest trykke i blinde; 2.50 på hjemmelaget og 2.75 på de tilreisende fra Drammen tilsier at dette blir en jevn kamp som kan gå begge veier. Det er duket for 90 spennende fotballminutter i solfylte Hamar da HamKam tar avsparket.

10′: Det ser ut til at Isnes har lest Godsets forferdelige statistikk mot HamKam, og legger laget sitt dypt de første minuttene. Etter de kommer til noen sjanser maner han likevel spillerne lengre opp i banen, og Melkersen kommer til kampens første store sjanse. Braut Brunes-erstatteren blir spilt alene gjennom men slurver i avslutningsøyeblikket.

16′: Onsrud kommer seg gjennom fra kanten, og får skutt fra 16-meters hold, dog går den rett på Bråtveit. Kampen har blitt som antatt: jevn. Kampens første skudd på mål går til hjemmelaget.

23′: HamKam mister ballen høyt i banen og legger til rette for en god kontringsmulighet til laget fra Drammen. Farji løper hele veien og får til slutt fyrt av det første skuddet på HamKam-målet. Det blir imidlertid fra et litt for langt hold til å overliste Sandberg.

27′: Kampens største sjanse; HamKam-forsvaret gjør det vanskelig for seg selv når de mister ballen dypt i banen og lager en tre mot to sjanse for Godset. Ulland sentrer ballen videre til Farji som igjen tester HamKam-keeperen – fra kortere hold denne gangen – men stillingen er fortsatt 0-0.

35′: HamKam har tatt litt mer grep om kampen, men det kriges fra begge sider her. Midtbanestreken har blitt en vippe pinne, der begge lagene kontrer og skaper sjanser. Men de helt store mulighetene har uteblitt foreløpig. Det har blitt en krigersk kamp som kan gå begge veier.

43′: Stengel slår inn en elegant corner som skrur hele veien til Jesper Taaje. Heltemodig setter han pannebrasken til og header inn hans første mål for sesongen rett før pause – 1-0 Strømsgodset.

Det er for øvrig den tredje kampen på rad Taaje (26) spiller mot en klubb han tidligere har spilt for, og det var også det første målet i marineblått for hallingdølen som var Isnes elev også i KFUM.

45+1: Hagenes blåser av til pause i denne kampen som har bydd på mye god fotball allerede. Strømsgodset har 56% i ballinnehav og har fått de aller største sjansene. De leder derfor fortjent 1-0 – men her kan alt skje.

45′: Den andre omgangen er i gang og Godset tar avsparket. Ingen bytter er gjort. Om Godset skårer seks mål til, uten å slippe inn noen baklengsmål, tar de over andreplassen til Molde som de tapte 4-0 mot i første runde. Isnes’ mannskap har virkelig tatt seg opp etter den brutale starten på sesongen.

49′: Og her går det unna. Farji er igjen Godsets mann på kontring. Vingen starter langt inne på egen banehalvdel og dribler seg elegant gjennom midtbanen. 20-åringen topper kaken med en strøken pasning til Vilsvik som, alene mot keeper, setter ballen i det lengste hjørnet, men offsiden blir et faktum etter en sjekk.

64′: Michelsen gjør grep for HamKam som sliter med å skape det helt store. Henrik Udahl, Gard Simenstad og Brynjar Bjarnason kommer inn for henholdsvis Kirkevold, Nilsen og Sjølstad.

65′: Melkersen går hardt inn i en hodeduell og får et gult kort for farlig spill.

66′: HamKam får fyrt av et sjeldent skudd på Bråtveit. Det er den sentrale midtbanespilleren Kurtovic som klemmer til fra 25-meters hold, men Bråtveit har vært god i dag og håndterer skruen med en god redning.

70′: Idet det er 20 minutter igjen å spille, fortsetter Drammenslaget sitt gode spill. HamKam henger godt med, men trenger noe kreativitet for å overliste Valsviks solide forsvar.

71′: Farji har nok en gang vist sin klasse, og byttes ut med Jonas Therkelsen som ble kåret til årets unge spiller for Godset i fjor. Kan dette bli kampen der han skårer sitt første mål i Eliteserien? HamKam bytter inn Tore Sørås for Ødegård.

75′: HamKam nærmet seg avslutning fra Bråtveits keeperstrek, men sjansen avsluttes av en enorm takling fra kapteinen selv: Gustav Valsvik. Den rutinerte 30-åringen har vært god denne sesongen og har igjen gjort en særdeles viktig kamp for Godset. HamKam presser på for utligningen. Den fjerde kampen på rad med 0-1-tap er nok en statistikk de for enhver pris vil unngå.

80′: Michelsen gjør et siste forsøk idet han bytter inn Kjærgaard for Onsrud. De fortsetter å stå høyt, mens Godset tar de kontringene de får.

81′: Innbytteren Kjærgaard klemmer til like utenfor sekstenmeteren, og Bråtveit må ut i full strekk for å redde den. Stor sjanse for en utligning til hjemmelaget.

84′: Ulland har løpt mye i dag, og byttes til slutt ut med Marcus Mehnert som har sittet på benken samtlige kamper denne sesongen, bortsett fra i NMs første runde mot Hallingdal der han skåret to.

86′: Mehnert kommer fort alene gjennom, men får ikke satt ballen i nettet bak Sandberg.

89′: Igjen kommer han alene gjennom. Høyrekanten spiller denne gangen til Melkersen på åpent mål som heller ikke skårer. HamKam kontrer og får corner. Valsvik raser over sine medspillere. Corneren klareres, men det koker her nå.

90+4: Hagenes blåser i fløyta for siste gang i dag. Jesper Taajes mål i det 43. minuttet ble det eneste målet, og setter med det Godset opp til en tredjeplass i Eliteserien, bak Molde og Bodø/Glimt som møtes kl 19:15 i kveld.

Tre utmerkelser

Uten Gustav Valsvik (30) kunne resultatet vært noe helt annet. Kapteinen stod for kampreddende taklinger i 94 minutter og var enorm i dag.

Den tidligere HamKam-spilleren Jesper Taaje (26) viste hvorfor Isnes hentet han tidligere i år. Med kampens eneste skåring og et godt defensivt arbeid ble han en naturlig utmerkelse.

Jørgen Isnes må trekkes fram! Han har virkelig fått fart på Strømsgodset som i skrivende stund ligger på en solid tredjeplass i Eliteserien, à poeng med storfavoritten Molde. Fortsetter dette kan Godset-fansen ha mye å glede seg over fremover.