En av verdens beste Chopin-tolkere vil til Drammen

Den populære polske klavervirtuos – Greg Niemczuk drømmer om å spille i Drammen, men de som ønsker å høre ham, må reise til Kongsberg. I kveld har han konsert i Kongsberg Musikkteater.

Her har han vært før og bergtatt sitt publikum med romantiske Chopin-klassikere. Denne gangen vil han spille sitt nye program “Romantikkens høydepunkter” – i ord og toner. Programmet inneholder de vakreste og mest kjente klaverperlene av de romantiske komponistene som Schubert, Schumann, Liszt, Verdi, Mendelssohn, Brahms, Chopin, Paganini og ikke minst Edvard Grieg.

Kongsberg Musikkteater er glade for at Greg Niemczuk kommer tilbake:

-Hovedgrunnen er naturligvis at Greg er en så enestående begavet og dyktig pianist, men også fordi han er en så hyggelig gutt: vennlig, åpen, utadvendt, alltid smilende, begeistret, glad i mennesker, beskjeden og takknemlig for alt – elsket og høyt respektert hvor enn han kommer. En stor personlighet.

Drømmer om Drammen

Gregs konserter er full av bevegelse, pasjon og humør. Dette er en musikalsk og magisk uforglemmelig opplevelse.

Våren 2023 skal Greg spille i Ålesund, Brattvåg, Ørsta og mange andre byer. Men mange, mange år har han drømt om å ha konsert i Drammen. Sammen med Jens R. Christiansen, som er Greg Niemczuks norske impresario, leter de etter forskjellige steder i byen, men fant ingenting. Kanskje dette kan forandres nå?

-Greg Niemczuk er en av de ledende pianistene i Polen i dag. Han vant den gjeveste prisen i den nasjonale, polske Chopin-konkurransen i 2010, og etter denne seieren åpnet dørene til verdens konsertsaler seg for ham. Han har nå hele verden som arena, sier Jens R. Christiansen.

Polakkene er stolte

Greg har holdt konserter i Norge de siste 13 årene og er årlig på to månedslange turneer her i landet. Han har holdt konserter i nærmere 40 byer og tettsteder i Norge og er uoffisielt den mest turnerende pianisten i Norge.

-Det som særpreger Greg som pianist er hans evne til å formidle stemninger og følelser gjennom sitt spill. Nettopp denne evnen gjør hans tolkninger av Chopins musikk så enestående, sier Christiansen.
-Som polsk pianist er det en stor glede for ham å formidle sin landsmanns musikk i Norge. Det kommer alltid mange polakker på Gregs konserter her i landet. Polakkene i Norge er stolte av ham og at en av deres egne gjør så stor suksess i Norge.

Greg Niemczuk (t.v.) og Jens R. Christiansen

Feil by

Jens R. Christiansen og Greg Niemczuk har hatt samarbeid i mange år. Det har ikke alltid gått på skinner.

-Greg skulle holde en stor konsert i den polske byen Jelenia Gora. Uten å fortelle det til Greg ville min kone og jeg reise til denne byen, overvære konserten og overraske Greg med en store blomsterbukett etter konserten. Vi tok fly til Wroclaw og skulle ta tog derfra til byen hvor Greg skulle spille. Men da vi kom til jernbanestasjonen gikk vi på et tog det sto Zielona Gora på! Da vi etter tre timer på et «skrangletog» kom fram til Zielona Gora var det én time til konserten skulle starte. Men konserten skulle altså finne sted i Jelenia Gora – 20 mil unna. Så dermed ble det ingen konsert på oss – og ikke noe overraskelsesbesøk for Greg!

Mer kultur i Polen

Som et resultat av samarbeidet med Greg har Christiansen lært en del om polsk kultur.

-Jeg opplever at det er mer kulturbevissthet i Polen enn i Norge. Religionen f.eks. har en mye større betydning for det polske folket enn for det norske, sier han.
-Den klassiske musikken opplever jeg også har en større betydning i Polen enn i Norge. Når min kone og jeg er i Polen ser vi for eksempel alle de unge menneskene som kommer på klassiske konserter og operaforestillinger i dette landet.

-Etter å ha blitt kjent med Greg – og hørt alle hans tolkninger av Frédéric Chopins musikk – må jeg si at jeg er blitt veldig glad i Chopin. Chopins musikk er så vakker og så følsom at den går rett til mitt hjerte, legger han til.

Greg Niemczuk har de siste 14 årene spilt over 400 konserter i 31 ulike land og han får stadig større fotfeste i Norge. Selv om Greg turnérer og spiller over hele verden, har han fått en helt spesiell tilknytning og kjærlighet til Norge. Han kaller Norge for sitt andre fedreland! Og de årlige turnéene i Norge er for ham årets høydepunkt. Som under sine tidligere konsertoppdrag i Kongsberg vil Greg også denne gangen holde mesterklasser for klaverelevene ved Kongsberg kulturskole. Å få møte og undervise klaverelevene ved kulturskolen i Kongsberg er nemlig nok en spore for Greg til å gjeste Kongsberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *