GOD FOTBALLSTEMNING: Storformen til hjemmelaget kan høres i GodsetUnionens "Gamle Gress" som synges for full hals før kampen. Foto: Bendik Berntsen

Enorme sjanser dog ingen avgjørelse på Gamle Gress

Godset sløste med sjansene da Kristiansund kom på besøk til Marienlyst Stadion søndag kveld, for den femte runden i Eliteserien.

Tekst og foto: Bendik Berntsen

– De tre lagene som har rykket opp: KFUM, Fredrikstad og Kristiansund, blir nok ikke den kasteballen mange mener. De blir derimot tøffe å møte de òg, mener den lovende Strømsgodset-treneren Jørgen Isnes (44).

Søndag ettermiddag, var det sistnevnte, Kristiansund, som stod for tur på Marienlyst Stadion – Arenaen Godset er ubeseiret på så langt i år. Det er imidlertid bare Rosenborg som har kommet på besøk, da hjemmelaget har spilt på bortebane de siste fire kampene – fire kamper som alle har endt med seiere. Dette utgjør en seiersrekke på hele fem kamper før dagens kamp, som er første gang siden 2017. Isnes’ mannskap har med andre ord fått en solid start på sesongen, der de før dagens kamp ligger på en femteplass.

Forrige sesong spilte Kristiansund i Obos. Etter å ha skårte flest mål i ligaen (56) endte de opp med 50 poeng etter 30 runder. Noe som holdt til en fjerdeplass og kvalifiseringskamper mot henholdsvis Bryne, som ble slått på straffer, Kongsvinger, som ble slått 4-2 og til slutt finalen mot fjorårets overraskelse i negativ forstand: Vålerenga. Den første kampen mot laget som var inne i sin 22. sesong i Eliteserien, endte med et 0-2-tap i Kristiansund, før resultatet ble jevnet ut til 2-2 i Oslo. KBK overrasket et helt fotball-Norge ved å vinne straffesparkkonkurransen og med det sikre seg en plass i Eliteserien i år.

At de spilte i Obos i fjor betyr at vi må tilbake til 2022 for å finne sist gang Godset og Kristiansund møttes til dyst. Da vant laget fra Drammen begge kampene, henholdsvis 3-0 i Kristiansund og 4-1 på “Gamle Gress”. Likevel har KBK vunnet syv av de 12 kampene lagene har møttes i Eliteserien, mens Godset står med fire seire der kun to av de var på Marienlyst Stadion. Den mest minnerike kampen kom i 2019 da et nedrykkstruet Godset-lag måtte vinne på Nordmøre Stadion for å sikre Eliteseriebilletten. Selv om Bent Sørmo stod støtt i KBK-forsvaret den gangen, klarte Godset å skåre to mål mot hjemmelagets éne. Og med det satte kampen, som ble spilt første desember, en god ramme for julen 2019.

Det var under helt andre omstendigheter lagene møttes i ettermiddag. Godset var på jakt etter den sjette strake seieren og med dét fortsette den gode starten på sesongen i Drammens vårsol. Før kampen ligger Kristiansund rett bak Godset, på en sjetteplass. To serie, ett uavgjort og ett tap setter de to poeng bak dagens hjemmelag, men begge lagene hadde både skåret og sluppet inn fem mål hver. Ikke verst for et nyopprykka lag, men Norsk Tipping var beinharde når de ble satt på en 4.4 i odds mot Godsets 1.72.

De 22 utvalgte

Strømsgodset (3-4-3):

Trener: Jørgen Isnes.

Sørmo, Boahene og Enersen er skadet, alle etter sammenstøt og blir ute fram til tidlig mai.

Isnes har satt opp laget likt som de tre forrige kampene i Eliteserien. Det er kun i den første runden i Molde at mannskapet har sett annerledes ut, da Gaye kom inn for en skadet Vilsvik på høyreback-posisjonen. Oppstillingen har vist seg å funke etter henholdsvis 1-0 hjemme mot RBK, 3-1 borte mot KFUM og 1-0 borte mot HamKam. Den forrige kampen var også første gang Godset vant borte mot HamKam, og fjerde gang på rad HamKam tapte 0-1 denne sesongen.

Keeper: Per Kristian Bråtveit.

Forsvar: Jesper Taaje – Gustav Valsvik (kaptein) – Fredrik Dahl.

Midtbane: Lars-Cristopher Vilsvik – Herman Stengel – Kreshnik Krasniqi – Logi Tomasson.

Angrep: Marko Farji – Elias Melkersen – Ulland Andersen.

Benken: Frank Stople, Sivert Westerlund, Fredrik Ardraa, Andreas Heredia, Dadi Gaye, Emmanuel Danso, Jonas Therkelsen, Jostein Ekeland og Marcus Mehnert.

Kristiansund (4-3-3):

Trener: Amund Skiri.

Én endringer fra forrige Eliteseriekamp, der de vant 1-0 borte mot Tromsø: Jesper Isaksen kommer inn for Williamsen som er ute for sesongen med korsbåndskade.

Keeper: Michael Lansing.

Forsvar: Jesper Isaksen – Marius Olsen – Dan Ulvestad (kaptein) – Mikkel Rakneberg.

Midtbane: Ruben Alte – Sebastian Jarl – Brynjolfur Willumsson.

Angrep: Oskar Sivertsen – Hilmir Mikaelsson – Pape Gueye.

Benken: Serigne Mbaye, Isak Aalberg, Håkon Sjåtil, Andreas Bakeng-Rogne, Franklin Nyenetue og Haakon Haugen.

Kampen minutt for minutt

0′: Dommeren Ola Nilsen blåser i fløyta til den femte runden i Eliteserien mellom Strømsgodset og Kristiansund. Med seg på sidene har han Kim Haglund og Eivin Møllerud. Regnet har sluttet, men skyene forble. De 7 plussgradene utgjør et perfekt fotballvær og lover noen spennende 90 fotballminutter her på Marienlyst Stadion. Herman Stengel og Godset tar avsparket.

1′: Og det tar ikke lang tid før tomålsskåreren mot KFUM, Stengel, får sjansen inne i boksen til KBK, men han snubler litt i avslutningsforsøket.

6′: Farji dribler seg elegant nedover hans høyre kant, og får til slutt en corner. Godset har vært dødsfarlig på dødball i år, og dagens første sjanse hjørnespark skaper også dagens første avslutning på mål da Valsvik legger til rette for Melkersen som klinker til på volley. Men Lansing har god kontroll på streken til Ballklubben fra Kristiansund. Hjemmelaget har tatt styringen de første minuttene.

14′: Elegant spill setter ballen til rette for stortalentet Farji (20) fra timeters hold, men Lansing redder skuddet som er på vei rett i krysset.

15′: Hjemmelaget fortsetter det gode spillet. Innlegget fra Lógi heades mot mål av Melkersen, blokkeres, og havner hos Ulland som får skutt fra kort hold, men det blokkeres det òg. Returen havner igjen hos en Godset spiller, men Vilsviks forsøk stoppes nok en gang. KBK er heldige som ikke har sluppet inn det første kvarteret. Et hattrick av store sjanser.

21′: Krasniqi kløner det til da han mister ballen dypt i banen. Taaje settes i en vanskelig posisjon og er uheldig når han huker Gueye innenfor sekstenmeteren. Straffen tas av Sivertsen og når Bråtveit går feil vei blir stillingen 0-1 til Kristiansund.

25′: Godset holder på å gjøre det enda vanskeligere for seg selv når Bråtveit sender en vanskelig ball til Krasniqi. 23-åringen får akkurat foten på ballen og hindrer med dét en enda større skandale for hjemmelaget.

32′: Bortelagets største sjansen, bortsett fra straffen, da ballen havner hos Alte som er fri på sekstenmeteren. Skuddet blir blokkert, men streifer nesten stolpen idet den går ut til hjørnespark. Bortelaget fikk en energitilførsel etter det første målet mens Godset fortsatt er på desperat jakt etter utligningen.

36′: Dahl har vært enorm i dag og snapper nok en gang opp ballen fra KBK-spillerne. Farji spiller gjennom Melksersen som elegant legger ned ballen og holder den helt til han får spilt fri Krasniqi. Kosovaneren retter nesten opp feilen fra i stad, men skuddet fra kort hold går imidlertid like utenfor.

39′: Alte tester igjen skuddfoten, men nok en gang er Bråtveit med på notene og ballen går ut til hjørnespark. Corneren skrus inn på nærmeste stolpe der Willumsson stiger høyest og header den hardt inn i nettet foran GodsetUnionen – 0-2 til Kristiansund.

44′: Det blir ampert ute på matta. Gult kort til Farji etter klaging på dommeren.

45+1: Nilsen blåser til pause i denne kampen som kunne gått begge veier. De tilreisende vil nok være godt fornøyd med to mål, og ikke minst null baklengsmål.

45′: Den andre omgangen er i gang og verken Isnes eller Skrir har sett seg nødt til å gjøre noen bytter enda.

51′: Bortelaget åpner friskt og får to avslutninger på mål, men Bråtveit står støtt i Godset-målet. De marineblå virker litt stresset i jakten på ikke ett, ikke to, men helst tre mål.

53′: Ulland har ballen i en solid kontringsmulighet, men blir lagt i bakken av Jarl som får det gule kortet.

58′: Hjemmelaget kjemper for harde livet nå. Lógi får lagt inn på Ulland som avslutter bare meter unna KBK-målet, men den går utenfor. Ballen går fort over på motsatt side der bortelaget får avsluttet i farlig posisjon to ganger, men syndebukken fra det første målet, Krasniqi, kaster seg inn og blokkerer begge mulighetene. Olsen får gult kort for å hindre en Godset-kontring. Det går fort her nå.

61′: KBK kommer på nok en kontring og legger lavt inn i feltet. Der kaster nok en gang Krasniqi seg inn og ballen går nesten i eget mål. Heldigvis for Krasniqi viser Bråtveit gode reflekser.

66′: Isnes gjør grep; Therkelsen byttes inn for Ulland som har vært noe anonym i ettermiddag. Skiri svarer med å sette inn Franklin Daddys Boy for Sivertsen.

70′: Therkelsen viser seg med én gang da han løper ned langs hele høyre flanken, men legges til slutt ned av Gueye som får gult kort.

71′: Westerlund byttes inn for Lógi idet hjemmelaget ser ut til å få mer tak i kampen.

72′: Etter et hav av muligheter sitter den for hjemmelaget. Stengel legger inn et nydelig innlegg til 1.95 høye Valsvik, som header inn hans første for sesongen – stillingen er 1-2 her på “Gamle Gress”.

76′: Nok en stor sjanse til hjemmelaget. Stengel og Farji sentrer seg imellom innenfor sekstenmeteren til KBK helt til Farji får avfyrt, dog like utenfor.

78′: Og der kommer utligningen! Hjemmefansen reiser seg da Vilsvik legger et strøkent innlegg. Inne i boksen får Melkersen stå alene og heade inn hans første mål i årets serie. Jubelen slippes løs for alvor da er vi like langt i Drammen – 2-2 – og kampen lever maksimalt.

81′: Skiri bytter inn Sjåtil for Mikaelsson idet KBK faller litt ut av kampen.

82′: Dobbeltsjanse for KBK, men Bråtveit leverer, heldigvis for hjemmefansen, to gode redninger.

85′: Idet det er fem minutter igjen av ordinær tid fortsetter hjemmelaget å presse høyt. Spenningen er til å ta og føle på blant de 4279 supporterne som har møtt opp. Godset har så mange enorme sjanser at denne artikkelen kunne blitt enda lenger.

90+4: Men det blir ingen avgjørelse på Marienlyst Stadion i ettermiddag. 2-2 blir stående på tavla, selv om det kunne vært mye høyere tall. Godset klatrer i skrivende stund opp til en fjerdeplass.

Tre utmerkelser

Fredrik Dahl viste at han hadde både fart og styrke da han stjal ball på ball av KBK-spillerne. En strålende oppvisning fra 25-åringen som var Isnes’ elev også i KFUM.

Herman Stengel (28) gjør sjelden feil, og i dag var intet unntak. Med en flott målgivende pasning til Valsvik blir han også denne gangen én av de utmerkede.

Den rutinerte kapteinen Gustav Valsvik (30) var nok en gang en klasse for seg selv bakerst foran målet til Bråtveit, og ble naturligvis også dagens SIF-gutt. Lange lissepasninger, gode lederevner og solide taklinger er stikkordene som går igjen i de fleste kampene den tidligere landslagsspilleren inntrer matta. Hjemmefansen jublet som om det ble mål da han taklet til seg ballen hele tre ganger på tre sekunder, helt til det 72. minuttet da de kunne juble for et faktisk mål – signert av Valsvik selv.

Neste kampen

Den neste kampen er mot samme motstander, Kristiansund, og spilles allerede på onsdag 1. mai. Det blir nok en spennende affære da Marienlyst Stadion skal fylles med cupfeber. Det er duket for 32-dels-finale på veien til Ullevaal.