FOKUSERT: Ulland i aksjon mot KBK, som spiller nokså lik fotball som dagen motstander, Haugesund. De to oppgjørene mot Kristiansund tidligere i år endte med henholdsvis 2-2 i ligaen samt 4-0 i cupen (på bildet). Foto: Børre E. Helgerud

Etterlengtet seier for Godset mot Haugesund

Tekst: Bendik Berntsen

Det ble en etterlengtet, viktig og komfortabel 2-0 seier da Haugesund kom på besøk til Drammen for den niende runden i dag.

Fire tap på rad.

Det er det drammenserne hadde i lomma før de entret Gamle gress i dagens niende serierunde mot Haugesund.

3-1-4.

Det er heldigvis ikke formasjonen, men står for henholdsvis antall seire, uavgjorte og tap begge lagene har endt opp med så langt denne sesongen. Det har satt FKH på en niendeplass og SIF på tiende, bare to mål bak dagens gjester. En annen likhet er at begge klubbene sliter med å sette sjansene sine; de er rangert på en delt trettendeplass når det gjelder antall mål skåret per kamp, med kun ett i snitt.

Men når klubbene møtes til dyst seg imellom, blir det alt annet enn målfattig. På de 30 registrerte oppgjørene på fotball.no, har de marineblå et målsnitt på 1.8 mot FKHs 1.5. Det har gjort at Godset har vunnet 14 mot Haugesunds ti. Og med 97 gule og fire røde kort, var det et intenst og målrikt oppgjør som ventet i Drammens sommersol.

De 22 utvalgte

Selv om kun 14 Godset-spillere har startet kampene i Eliteserien i år, har hele 20 fått sjansen ettersom kampene har gått. Bare fire har vært på banen i samtlige kamper denne sesongen: Valsvik, Dahl, Stengel og Therkelsen. De tre førstnevnte får alle sjansen fra start i dag. Det gjør også den rutinerte målvakten, Bråtveit, som har 107 Eliteseriekamper for Haugesund bak seg. Godsets bakerste mann er i år rangert som nummer to i antall redninger per kamp (4). Fra tall til ord; Drammenslagets nummer én har vært en særs viktig brikke så langt i år.

3-4-3:

Bråtveit

Taaje – Valsvik (kaptein) – Dahl

Vilsvik – Stengel – Krasniqi – Tomasson

Farji – Melkersen – Ulland

Benken: Stople, Westerlund, Sørmo, Ekeland, Heredia, Gaye, Danso, Therkelsen, Silalahi og Mehnert.

Haugesund stiller med det samme mannskapet som de brukte mot KBK forrige kamp, der de vant 1-0. Dog bruker FKHs trener Sancheev Manoharan en annen formasjon enn 4-3-3 for anledningen. Eskesen har skapt flere sjanser enn noen andre i Eliteserien denne sesongen, og er en Isnes’ mannskap forsvar bør isolere godt.

4-2-3-1:

Selvik

Niyukuri – Bærtelsen – Fredriksen – Krusnell

Leite – Eskesen

Sauer – Konradsen – Tounetki

Diarra

Benken: Falch, Karlsson, Hope, Liseth, Ludviksson, Samuelsen, Seone, Nyhammer og Innvær.

Kampen minutt for minutt

0′: Dommeren Espen Eskås blåser i gang den niende Eliteserierunden mellom Strømsgodset og Haugesund her på Marienlyst Stadion. Gresset på Gamle gress ser ut til å være alt annet enn gammelt idet det skinner i all sin prakt i den varme sommersola som for alvor har gjort sitt inntog i Norge. Kan hjemmelaget endre på statistikken på hele 5 år siden de sist slo FKH på hjemmebane?

5′: De første minuttene bærer preg av uttrykket “dyppe tåa i vannet”, der ingen av lagene ofrer for mye før de får funnet den eventuelle åpningen.

10′: Begge lagene har fått satt sine formasjoner og utfører deres kampplan. Godset legger seg dypt og er kjappe i overgangsfasen når de kaprer kula. De har sett farligst ut i åpningen, mens FKH sliter med å finne åpningen i den foreløpig tette, bakre femmeren til hjemmelaget.

20′: Kampbildet forblir det samme idet klokka bikker 20 minutter. Det blir en avventende følelse på stadion ettersom ingen av lagene får til det helt store.

23′: Og så kommer dagens første store sjanse. Eskesen får ballen på halvsprett like innenfor sekstenmeteren, men får ikke det treffet han ønsker og ballen spretter over linja noen meter bortenfor mål. Godset kommer seg raskt over på andre siden, og Lógi slår en luke som åpner opp for en farlig avslutning fra hans venstreside. FKH-forsvaret får imidlertid blokkert og klarert. Det åpnet seg litt opp nå.

33′: Godset styrer de neste ti minuttene og med Isnes’ kjente fotballstil kommer de seg til noe halvsjanser, dog uten uttelling. Men det er FKH som får den største sjansen da Tounekti kommer fri alene mot Dahl, som rutinert får gjort livet til FKHs kant, vanskelig.

37′: Enorm sjanse til hjemmelaget – attpåtil to! Stengel slår en elegant corner til Valsvik på bakre stople. 30-åringen stiger, som han oftest gjør, høyest, og header den i keeper og tverrliggeren. De marineblå kriger til seg kula og legger inn på nytt til Farji som får stå alene bare metre fra mål, men header den over.

43′: Enda en enorm sjanse til de marineblå. Farji har vært god og kommer seg til et farlig innlegg, der Ulland får pannebrasken på kula. Uheldigvis for GodsetUnionen bak målet, går også avslutningen bak mål.

45+1′: Det legges til ett minutt og det er akkurat det hjemmelaget trengte! Taaje slår en god langpasning til Stengel som er på løp alene gjennom. Bærtelsen er imidlertid først på den, men da er allerede Selvik i buret langt fra der han bør være. Midtstopperen ender opp med å sette ballen i eget mål etter dårlig kommunikasjon. Det blir en fortjent 1-0-ledelse til Godset like før pause.

45′: Andre omgang er i gang og Westerlund har kommet inn for Dahl som fikk seg en trøkk i den første omgangen.

47′: Hjemmelaget går rett i strupen på Haugesund, men Farji får ikke stokke beina ordentlig der han står alene med kula på femmeterstreken etter flott spill av Stengel og Vilsvik.

53′: Lógi er våken når han snapper opp en noget svak pasning i Haugesunds bakre rekker. Den islandske vingbacken får lagt inn et presist innlegg langs bakken til Melkersen som er nådeløs da han breisider ballen hardt tilbake i det lengste hjørnet. Og med dét er 21-åringens andre mål samt 2-0 et faktum.

57′: Manoharan gjør grep; Leite og Niyukuri går ut for å gi plass til henholdsvis Ludviksson og Hope.

58′: Selvik spiller en langball i verdensklasse opp til Tounekti som spiller Diarra fri alene på åpent mål, men avslutningen går mot alle odds utenfor mål. Kampens største sjanse ender uten mål.

62′: Therkelsen kommer, som han alltid gjør, inn, ut går Ulland som har vært noe anonym.

68′: Sauer og Konradsen ut, Nyhammer og Innvær inn. Bortelaget fortsetter å prøve å overliste Godsets forsvar, som holder tett enn så lenge.

74′: Isnes gjør bytter; Taaje går ut for Sørmo som er tilbake etter skade. Melkersen fikk seg en trøkk og tas av til fordel for Mehnert på topp. Hjemmelaget fortsetter å ha kontroll, men skal ikke bli for komfortable ettersom det har skapt mesteparten av bortelagets sjanser.

78′: FKH bytter spissen: Diarra ut og Seone inn. De har enda ikke fått satt Bråtveit ordentlig på prøve.

82′: Tonetki dribler seg elegant forbi to Godset-forsvarere og finner Seone inne i boksen, men også han bommer på åpent mål.

86′: Mannen med over 400 kamper for hjemmelaget må gå haltende ut av banen med en skade. Gaye, som er på lån fra Tromsø, kommer inn. Og med dét er alle byttene gjort, og kampen skal avgjøres av de som er på banen de siste minuttene. Hjemmelaget er i styringen.

90+5′: “Godset fra Drammen” har allerede blitt sunget for full hals i noen minutter før Eskås blåser for siste gang. Hjemmelaget vinner fortjent, og tar sine første poeng i mai. Det setter de opp til syvendeplass som er der de avsluttet fjorårets sesong. En etterlengtet og viktig seier for Isnes’ menn.

Tre utmerkelser

Lógi Tomasson viste igjen at han er en venstre vingback som kan stoles på. Fremragende løp, gode innlegg samt én målgivende er tre stikkord.

Marko Farji briljerte til tider med hans silkemyke teknikken. 20-åringen kan ha mange gode år i fotballen foran seg.

Elias Hoff Melkersen ser ut til å starte å finne formen, og ble fortjent dagens SIF-gutt. Med gode involveringer samt 2-0-målet, viste 21-åringen, som kom permanent før sesongen, at han kan. På tross av lite mål denne sesongen, har Isnes klokketro på spissen sin:

– Han er en vi har virkelig troen på, forteller han.