FRISK FRUKT: Fornuftig mat er det eneste som gjelder når man skal ned i vekt. Frukt fremfor sjokolade og potetgull, mener Eva.

Evig unge Eva

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen mars 2010.

Hun satte slanking i system tidlig på 80-tallet. Nå er hun aktuell med ny bok etter påske, og temaet er det samme; livsstil.

Eva Sundene (68) ble landskjent drammenser da hun tidlig på 80-tallet startet Evas Dataslank, og deretter bladet Shape Up.

– Dataslanken var et resultat av nitidige studier på egen hånd, og jeg fikk satt dette i system på data, noe som var nytt den gang, sier Eva. – Dataprogrammene ble printet ut på lange remser, for det var slik printere printet den gang!

Mamma prøvekanin

– Jeg setter store spørsmålstegn ved arvelig overvekt, sier Eva, som selv er født inn i en familie som slet med overvekt og lavt stoffskifte. – Min mor var overvektig og fikk mange følgesykdommer, blant annet revmatisme. Jeg begynte å studere dette fenomenet, og konsentrerte meg om kulturer der det fantes lite revmatisme og overvekt.

Dette var lenge før google og internettutbredelse, så studiene foregikk med bøker på spisestuebordet hjemme i villaen i Løkkebergveien.

– Jeg fant flere likhetstrekk, og bestemte meg for å prøve de ut på mamma, smiler hun, og minnes hvordan hun fikk baksert sin syke mor inn i bilen og kjørt til hytta i Telemark. – Etter to uker på ny kost gikk hun selv ut da vi skulle til byen og kjøpe nye, og mye mindre sko til henne.

Arvelighet

Eva sundene tror ikke på arvelig fedme. Det er helt tydelig at fedme ligger i enkelte familier, og folk sier at det ligger til familien.

– Det som ligger til familien, er vanene og kulturen, mener Eva. – I noen familier er det vanlig med visse mattyper og måter å spise på når det gjelder situasjoner. Bruke mat som trøst, glede og fast følgesvenn i alle henseender.

Mange som er overvektige sliter med lavt stoffskifte, og det er en reell tilstand. Og Eva har løsningen på det også!

– Lavkaloridietter og raske slankekurer gir kroppen beskjed om å senke forbrenningen. Derfor går stoffskifte ned, sier hun. – Det finnes naturlige måter å øke stoffskifte på igjen, og det kan være verdt et forsøk før man begynner på livslang medisinering. Når det gjelder dietter, så har jeg sett de komme og sett de forsvinne. Og befolkningens vekt øker stadig.

Sunn fornuft

Evas Dataslank var basert på sunn fornuft – og centimeter i stedet for kilo.

– Det er ikke interessant hvor mye du veier, det som er viktig, er hvilken størrelse du vil komme inn i, sier Eva, som selv ikke har problemer med å komme inn i sine trange jeans. – Da betyr mosjon mye også, og sunn fornuft når det gjelder mat.

Helsestudioer, jogging eller organisert mosjon er ikke noe for Eva.

– Så fant jeg en bok om yoga, det satte i gang prosessen med et eget treningsprogram. Husk, dette var før Jane Fonda, aerobic og sånt.

Øvelser ble laget, kostplaner satt, og Evas Dataslank ble et faktum. Alt var individuelt, slik at man ble veid, målt og vurdert før man fikk utskrift av en personlig plan. Ingen hokus pokus mat, og ingen ja- eller neimat. 

– Med sunn fornuft når det gjelder mat, mener jeg at alle VET at mye sjokolade og potetgull er både usunt og fetende. Men det holder ikke å kutte det ut en stund, det gjelder å lære at slike ting er til fest og kos, ikke til hverdags, sier hun.

FORSIDE: Denne utgaven av Shape Up fra 1992 har Eva på forsiden. Det var hennes markering av 50 årsdagen, men slett ikke hennes idé!

Shape Up

Evas Dataslank behøvde et medlemsblad, og slik ble Shape Up til. Eva drev bladet i mange år før Hjemmet Mortensen kjøpte det. Hun fulgte med i et par år, men fant ut at hun ikke ville være bundet. Hun følte at skapelsen Shape Up var i trygge hender i det store forlaget.

– Jeg har alltid vært en frilanser, både i media og ellers. Jeg må finne på noe nytt, utvikle noe, hele tiden. Det bor nok en ekte gründer i meg, sier damen med 1000 baller i lufta.

Shape Up gikk som et rendyrket livsstilsblad i mange år, og nå er det en del av Det Nye.

Spa og skole

Hud & Spa-akademiet drev Eva sammen med datteren Vibeke Sundene i mange år. Nå driver datteren det alene, og det har blitt en del av studietilbudet ved Høyskolen Buskerud. 

– Dette er den høyeste utdannelsen innen dette feltet i Skandinavia, sier Eva. – Der utdannes det mellom 80 og 100 spaterapeuter hvert år.

Skolen er nå flyttet fra Drammen til Oslo, og tilbyr et toårig deltidstudium.

Nå driver Eva firmaet Ultrabody AS, som selger spakonsepter og driver med rådgivning og kursing innen bransjen. Hun selger også Ultratone maskiner, som brukes til slanking, muskeloppbygging og stimulering av lymfesystemet.

Oppnådd mye

– Jeg er heldig som kan ha jobben som hobby og omvendt, smiler hun. – Jeg har oppnådd ganske mye, men det står mye igjen.

Hun beskriver seg selv som nysgjerrig, voldsomt vitebegjærlig, kreativ og formann i de positives landsforening. Dessuten er hun som Nokia: Connecting People!

Gift har hun vært to ganger, og hun har to barn fra første ekteskap. 

– Jeg er for selvstendig og travel til å ha særlig suksess med ekteskapet, sier hun. – Jeg må ha friheten til å leve mitt eget liv.

Til tross for at hun har overskredet aldersgrensen for pensjonister, ser hun ingen grunn til å legge inn årene.

– Jeg har nok ikke sagt nok ennå, det kommer mer fra Eva!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *