Hovlandshytta i Finnemarka er ikke ny, men er ny som DNT-hytte! Foto: Dina Rygg Eide

Familie ga bort hytta si – nå kan alle overnatte

Giverne håper den nye DNT-hytta vil gi naturopplevelser til dem som ikke har egen hytte. DNT jubler og etterlyser en mer bærekraftig hyttepolitikk nasjonalt.

– Vi i familien har vært glade i å være her, men på grunn av livet og jobben på gård ble det ikke nok tid på hytta. Så da fikk vi ideen om å gi den til DNT, forteller Ole Auen Wiger fra Modum.

Han og familien har gitt bort hytta i Finnemarka nord for Drammen som de har hatt i flere generasjoner. Den har nå fått navnet Hovlandshytta av sin nye eier DNT Drammen og Omegn.

– Vi har selv hatt mye glede av DNT-hytter, og er glade for at mange flere nå kan få oppleve hytta og dette fine turområdet i Finnemarka, sier hyttegiveren.

Populært område blir mer tilgjengelig

Hovlandshytta ligger på Hovlandsfjell med 40 minutters gåtur fra parkeringsplass. Hytta kan leies i sin helhet og DNT spår at den barnevennlige hytta blir populær blant familier året rundt fordi den er lett tilgjengelig på ski og til fots.

Dessuten blir den en del av hytte til hytte-nettverket i Finnemarka.

– Dette er et fantastisk turområde som mange er glade i. Det er snørikt på vinteren og fine skiløyper. I sommerhalvåret kan man bade, fiske og utforske skogen i dagevis, forteller Johan Fegri, leder for hyttedrift i DNT Drammen og Omegn.

– Du kan tro vi ble glade da fikk tilbudet om å overta hytta! Nå har vi et sammenhengende nettverk av hytter i Finnemarka og vi tror mange flere vil få øynene opp for området, sier han.

DNT vil ha mer bærekraftig hyttepolitikk

Den Norske Turistforening (DNT) etterlyser en ny og bærekraftig hyttepolitikk med langt strengere nasjonale føringer for å bremse ødelegging av sårbare naturen og viktige naturområder.

I en landsmøteresolusjon fra 2023 stadfester DNT at nye delingshytter i hovedsak skal være istandsatte, eksisterende bygg. Av de 14 nye hyttene DNT åpnet i 2022, er 13 av disse bygg som DNT har overtatt eller istandsatt. En hytte er nybygd i et etablert bygningsmiljø. Restaurering framfor nybygging gir både mindre arealbruk og mindre klimautslipp.

Fakta om Finnemarka:

Finnemarka er et skogområde som ligger i Buskerud fylke. Finnemarka er avgrenset av Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og sør. Den sørøstre delen av Finnemarka kalles Drammensmarka.

DNTs hytter i Finnemarka er listet opp her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *