Gresskar er både skrekkelig godt og sunt. Bruk opp hele gresskaret, oppfordrer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.

Fantastisk godt år for norske gresskar

Det selges rekordmengder med norske gresskar i disse dager for å lage lykter til Halloween. Kvaliteten på gresskarene er svært god, men mye av den gode maten går dessverre rett i søpla hos mange.

Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar.

– I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos OFG.

Fantastisk god kvalitet

Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar;

– Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.

Østby forteller at det er mange som ringer for å spørre om gresskarene kan spises.

6 av 10 kaster god mat rett i søpla

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter.

– Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.

Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.

– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter;

– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.

Skrekkelig sunt

Gresskar er en god kilde til fiber som gir en god og langvarig metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. I tillegg har gresskar et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for et normalt syn og immunforsvar. Gresskar er også kilde til kalium som bidrar til et normalt blodtrykk.

Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween. Les mer om Halloweengresskar her.

Oppskrifter med gresskar:

Gresskarsuppe

En enkel og god gresskarsuppe som er litt spicy er perfekt på kalde høstdager.

Gresskarpai med sjokolademønster 

Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Prøv denne med sjokolademønster.

Gresskarscones

Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Hhalloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.

Gresskarpuré  

Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.

Gresskarfrites

Server dem som en del av middagen eller som snacks.

Syltet gresskar

Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.

Ristede gresskarkjerner

Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.

Lun salat med gresskar

En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *