Sensorer fra SoilMate ble montert på traktor og redskap hos kunde Lars Skjennum på Maura i Nannestad. Fra venstre: Produktsjef presisjonsjordbruk Even Mangerud i Felleskjøpet Agri, presisjonsekspert Marius Elsetrønningen i Felleskjøpet, kunde Lars Skjennum og Ole J. Mørch i SoilMate.

Felleskjøpet inngår avtale med SoilMate fra Sande i Vestfold

Norsk nyvinning gir bonden enkel inngang til presisjonsjordbruk. Gjennom fem år har Ole J. Mørch utviklet produktet sammen med kompanjongene Ole Kind og Jon-Einar Hovland på en låve i Sande i Vestfold.

SoilMate Leveler er et nytt verktøy som gjør innstilling og drift av landbruksredskap enklere og mer nøyaktig. Felleskjøpet og SoilMate har inngått avtale som gjør samvirkekonsernet til eksklusiv forhandler i Norge.

– Dette er et produkt som treffer alle innenfor jordbruk. Du trenger ikke å ha investert i GPS, Command Center eller andre større løsninger for å være med på dette. SoilMate hjelper på en svært enkel måte bonden å bli mer nøyaktig, og alltid ha redskapen i rett posisjon. Dette er en lavthengende frukt for å optimalisere redskap hvor riktig innstilling er et poeng, sier Even Mangerud, produktsjef presisjonsjordbruk i Felleskjøpet Agri.

To sensorer

SoilMate Leveler består av to sensorer som monteres på traktor og redskap. Produktet gjør det mulig å kunne manuelt justere, og på sikt fjernstyre redskapen til en optimal posisjon.

– Målet vårt er at bonden skal gjøre jobben riktig hver eneste gang traktoren kjører ut på jordet. Vi skal øke utnyttelsen av landbruksarealene, og bonden får større produksjon, sier teknisk ansvarlig Ole J. Mørch i SoilMate.

SoilMate Leveler kan monteres på alle typer redskap.

– Vi mener vårt produkt er med på å digitalisere både nytt og gammelt stål. Vi håper og tror SoilMate Leveler kan være et viktig bidrag for å styrke produksjonen i jordbruket, sier Mørch.

Blir mer presis

Felleskjøpet har allerede levert produktet til de første kundene.

– Monteringen er så enkel at det er snakk om dobbeltsidig teip på sensorer på traktor og redskap. Innstilingen styres fra en app på telefonen. Dette er et produkt for alle, og det er heller ingen tung investering, sier Even Mangerud i Felleskjøpet.

SoliMate Leveler vant Gullaks under Agroteknikk 2021, en pris for de beste nyhetene under den store landbruksmessa.

– Dette er mer enn en sensor. SoilMate Leveler er en sikkerhet for at bonden gjør jobben riktig, og bidrar til korrekt jordbearbeiding, såing, setting og planting. I tillegg automatiserer den arbeidsdokumentasjonen. Det er rett og slett et enkelt produkt for å bli mer presis, sier Even Mangerud i Felleskjøpet.

God agronomi

Gründerne fra Sande er glade for avtalen med Felleskjøpet Agri.

– Felleskjøpet er den beste samarbeidspartneren vi kunne fått i Norge. Vi har veldig sammenfallende interesser, med fokus på optimalisert og bærekraftig produksjon hånd i hånd med god agronomi og nytte for bonden. Felleskjøpet har en bevisst strategi på bærekraft generelt, og spesielt inn mot presisjonsjordbruk. Produktet vårt er fortsatt ungt, og vi ser fram til å utvikle videre sammen med Felleskjøpet, sier Ole J. Mørch.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *