2022: Sist gang Godset møtte Jerv på bortebane hadde Russland akkurat invadert Ukraina, og spillerne markerte det med flagget rundt armen. Foto: Strømsgodset

Fem strake seire for første gang siden 2017

Strømsgodset seilte onsdag kveld forbi Jerv i den andre runden i årets NM. Og med det fortsetter Godsets seiersrekke.

Tekst: Bendik Berntsen

I fjor debuterte den lovende treneren Jørgen Isnes (44) for Strømsgodset samt i Eliteserien. Da den siste og trettiende runden var ferdigspilt ble det en solid syvendeplass for nykommeren fra KFUM. Plasseringen var Godsets høyeste siden 2017 og gav et håp til drammenserne.

Var dette mannen som skulle sitte like lenge og med like mye suksess som klubbens lengstsittende og suksessfulle trener, Ronny Deila? Mannen som i 2010 vant NM og i 2013 tok seriegullet hjem til Drammen for første gang siden 1970 – året de for øvrig vant sitt aller første ligagull.

Håpet øker nå i takt med enda en brutt statistikk. I dag vant Godset nemlig sin femte kamp på rad. Det har de heller ikke gjort siden 2017. Og parallellene trekkes mer og mer mot Deila.

Etter en kjip start på sesongen i Molde, attpåtil med hele fire mål mot og null mål for, har Godset fra Drammen tatt seg selv på alvor i sin syttende strake sesong på toppnivå.

I den andre runden var det storheten fra Trondheim og lederne av tidenes maratontabell, Rosenborg, som gjestet et fullspekket Marienlyst Stadion. Godset, som ligger på tiendeplass på tidenes tabell, vartet opp med en seier i den første hjemmekampen i Drammens beskjedne vårsol.

Og siden har de ikke sett seg nedover på tabellen.

En maktdemonstrasjon i Hallingdal, attpåtil med hele 7-0, gjorde dem også klare for andre runde i NM.

Den tredje serierunden endte med en leken 3-1 seier borte mot Isnes’ gamleklubb, KFUM. Strømsgodset var i et godt driv, men den fjerde og forrige runden var en kamp de ikke hadde vunnet på 48 år: borte mot kameratene fra Hamar. HamKam ble imidlertid slått 1-0, og rekorden likeså.

Med det la Godset seg på en komfortabel femteplass i serien – à poeng med tidenes beste norske lag: Rosenborg, og ett poeng bak årets favoritter: Molde, Bodø/Glimt og Brann.

Siden 1997 har det vært forbudt å jakte på jerv uten lisens. Godset tok likevel opp jakten mot de gule og blå fra Grimstad, da Jerv ble trukket til den andre runden av årets Norgesmesterskap. Det er den tidligere landslagsspilleren Lars Bohinen som på sidelinjen skulle bekjempe Isnes taktikkerier for en plass videre på veien til Ullevaal.

Isnes’ utvalgte

Strømsgodset (3-4-3):

Trener: Jørgen Isnes:

– Målet vil alltid være å nå finalen på Ullevaal, som nok de fleste andre Eliteserielagene også ønsker.

Sørmo, Boahene og Enersen er skadet, alle etter sammenstøt og blir ute fram til tidlig mai.

Åtte endringer fra forrige kamp:

Keeper: Frank Stople.

Forsvar: Sondre Hanssen – Gustav Valsvik (kaptein) – Fredrik Dahl.

Midtbane: Dadi Gaye – Herman Stengel – Emmanuel Danso – Sivert Westerlund.

Angrep: Jonas Therkelsen – Marcus Mehnert – Jostein Ekeland.

Benken: PK Bråtveit, Kreshnik Krasniqi, Elias Melkersen, Andreas Heredia, Logi Tómasson, Marko Farji, Eirik Ulland, Jesper Taaje og Samuel Silalahi.

Kampen minutt for minutt

0′: Kampen blåses i gang av dommeren Aleksander Vermundsen. Med seg på linjene har han Per Byrkjedal og Tobias Eide. Hjemmelaget tar avsparket her på Norac Stadion i vårlige Grimstad.

10′: De første ti minuttene har de tilreisende yppet seg, men hjemmelaget har stått støtt. Det er en tålmodig stemning over det hele foreløpig.

20′: Kampbildet har ikke endret seg, og det har ikke blitt den helt store valutaen for de få supporterene som har møtt opp. Godset bruker god tid til å finne åpningen i Jerv-forsvaret som enda ikke har åpnet seg opp.

23′: Godset får frispark til venstre for sekstenmeteren. Stengel moser til med et skudd som skrur innover mot det nærmeste hjørnet, men det blir en komfortabel redning for Øretveit i Jerv-målet.

35′: Therkelsen får en stor sjanse. Frisparket fra langt hold går nesten ut men heades inn i boksen. Den unge vingen får nesten vinklet den i nettet fra kort hold. Men det blir med “nesten”.

38′: Og der kommer den. Stengel har vært god denne sesongen, og det blir intet unntak i denne kampen. Med hans gode høyrebein legger han inn en corner på bakre stolpe, og der står Westerlund og header over Øretveit og tilbake i lengste kryss. Vakker corner – vakker heading! 1-0 Strømsgodset.

41′: Bortelaget fortsetter med elegant spill. De spiller seg inn fra venstresiden, der Westerlund igjen er godt involvert. Han legger inn langs bakken til dagens spiss og forrige NM-kamps tomålsskårer, Marcus Mehnert, som er sikker også i dag – 2-0 Strømsgodset.

45+:Vermundsen blåser av til pause i denne kampen som Godset har dominert samt fått inn to mål. Jerv må nok finne noe mer kreativitet for å overliste det solide Godset-forsvaret.

45′: Andre omgang er i gang og Isnes har naturligvis ikke foretatt seg noen bytter i kampen som Godset har god kontroll på.

54′: Vilsvik begynner å kjede seg, så han smeller like gjerne til fra 35-meter. Og hvilket treff han får! Øretveit må ut i full strekk for å få den unna krysset og ut til corner.

60′: Én tredjedel av ordinær tid har gått, og Godset fortsetter å seile dette i land. Jerv blir nødt til å legge seg dypt – langt unna ball og muligheten for uttelling.

62′: Isnes gjør bytter: Stengel og Danso går ut for attenåringene Silalahi og Heredia på midten av midtbanen, og Farji (20) kommer inn for Ekeland på vingen.

81′: Jerv makter ikke å skape det helt store her på hjemmebane. Og det er vanskelig å klandre dem. De møter tross alt fjorårets neste beste norske forvar. Samtidig er det også én hel divisjon mellom de to klubbene. Westerlund byttes ut med Melkersen, spissen som kun står med ett mål mot Hallingdal denne sesongen.

90+3: Helt på tampen av kampen går et innlegg gjennom klabb og babb i boksen og hele veien til Therkelsen som enkelt skyter ballen i nettet på bakre stolpe – 3-0 Strømsgodset.

90+3: Godset ror til slutt kampen i land. Det blir en fortjent 3-0-seier til de tilreisende fra Drammen.

Tre utmerkelser

Sivert Westerlund (24) har vært enorm i dag. Etter overgangen fra Raufoss har den nye venstre vingbacken notert seg for både mål og målgivende samt noen tekniske finesser. Det ble altså en god søknad søknad for spill i Eliteserien i år.

Gustav Valsvik (30) blir nok en gang én av utmerkelsene. Den rutinerte midtstopperen ble nærmest en dyptliggende playmaker da Godset styrte det meste av kampen. Og rollen mestret han til perfeksjon.

Herman Stengel (29) har igjen vist sin klasse i dag. Med en flott corner som lagde 1-0-målet samt en elegant oppsetting av mål nummer to, fortsetter han sesongens storspill.