ROLLS ROYCE: Snellenes beste, en Danielsson fra Sverige til høyre. Den koster 7.000 kroner. – Kanskje ikke for alle, sier Roar Kristoffersen, og viser frem en rimeligere snelle til 4 000 kroner.

Fisker etter idealisme

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i desember 2009.

Å være en spesialbutikk blant store kjeder er ikke lett. Men det er én ting kjedene ikke kan gi: Entusiasme og grundig kunnskap om faget.

På Noroco – sportsfiskebutikken på Union – står det stoler foran disken. Kaffen er på bakrommet og klar til servering. Her tar Roar Kristoffersen i mot sportsfiskere med åpne armer og ører.

– Det blir noen timer med skravling, og temaet er selvsagt hvor og når fisken biter, og ikke minst med hvilket utstyr, sier Kristoffersen.

Beliggenheten

Han har drevet sportsfiskebutikken på Union i snart fire år, og beliggenheten er ingen tilfeldighet. Når en kunde kjøper en fluestang for flere tusen kroner, er det et krav at stanga må prøves i elva først!

– Jeg vet ikke om det var beliggenheten som førte til et celebert oppdrag her for litt siden, men jeg fikk altså en telefon fra Union Scene med forespørsel om fisketur for gutta i Procol Harum. Det fikk vi jo organisert. Fisk fikk de også, sier Kristoffersen. – Men han ene i bandet ble litt våt etter et plask i elva, så da måtte vi kle han opp igjen!

Fra Kina og Steinberg

Omsetningen i butikken avhenger av fisket. Dårlig fiske gir liten omsetning. 90 prosent av produktene kommer fra Kina, og Noroco importerer selv. Til og med fluestengene blir produsert der nå.

– Det har vært de amerikanske produsentene som stort sett har stått for fluestenger av god kvalitet. Nå kommer kineserne med minst like god kvalitet og lavere pris, sier Kristoffersen. – Likevel er det mange som sverger til de amerikanske, og det selger vi selvsagt også.

På Steinberg sitter en tsjekker og binder de flotteste fluer. 

– Vi tar i mot bestilling på alt av fluer, og får de levert akkurat som vi vil. Det er mange som ikke har tid til å binde sine egne, og denne mannen er en av veldig få som binder profesjonelt. 

JULEPYNT: Nei, det er ikke julepynt, men fiskeluremat. Fluer bindes av spreke farger.

Bra til barn

Kristoffersens råd til foreldre er å kjøpe godt utstyr til barna, og vær forberedt på at eget fiske ikke er viktig i begynnelsen.

– Det blir bare frustrasjon dersom far og sønn legger ut på tur og sønnen er nybegynner. Sønnen vil trenge hjelp hele tiden, og det er ingen vits i å konsentrere seg om egen fiskestang, sier Kristoffersen. – En annen viktig ting er utstyret. Billige sett som kjøpes i store kjeder, kan gi mer problemer enn glede. Gi ungene en god start med fisking som hobby, det er vel verdt kronene og innsatsen.

Kursvirksomhet

Roar Kristoffersen arrangerer kurs i flere fisketeknikker. Fluekaste-kursene er populære, og er en del av inntektsgrunnlaget til butikken.

– Mange vegrer seg for å begynne med fluefiske, fordi det er en kostbar hobby. Men jeg setter sammen fine nybegynnersett til under tusenlappen, sier Kristoffersen. – Senere kan man utvide og gå opp i kvalitet, dersom man ønsker.

Kursene arrangeres på vårparten på Sølfastøya, og fulltegnes fort. 

– Vi har også prøvd med fluebinderkurs, men det har ikke vært så populært. Det finnes jo mye fint å få kjøpt, sier Kristoffersen, og viser frem en rosa punker-flue som for tiden er en yndling blant ekspertene. 

Sosialt

Nå er det stille i elvene, skjønt ivrige sportsfiskere trenger bare en liten råk i isen for å nyte stillheten og føle spenningen. 

Isfiske på sjø og innsjøer står for døren, og det er en sosial ting.

– Da kan hele familien delta, noen fisker, noen går på skøyter, og man tar med mat. Når småabboren biter, er det moro for ungene, sier Kristoffersen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *