Forbrukerrådets solkremtest for 2023

Selv om det aller viktigste rådet om solkrem er å bruke den før du skal ut i sola, bør du likevel ikke være likegyldig til hva du smører på deg eller barna dine. Heldigvis får 14 solkremer grønt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2023.

I Forbrukerrådets solkremtest for 2023 får solkrem fra blant andre Änglamark, Dermica og Derma best score. De er svanemerkede og helt fri for skadelige kjemikalier.

Solkremer fra kjente produsenter som Vichy, Garnier Ambre Solaire og Piz Buin får rødt fjes fordi de inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Godt utvalg av gode solkremer

Det aller viktigste du gjør før du skal ut i sola er å smøre deg med solkrem – uavhengig av resultatene i Forbrukerrådets solkremtest for 2023. Skal du imidlertid gå til innkjøp av ny solkrem, trenger du heldigvis ikke å lete lenge etter en av vinnerne i testen.

Hele 14 solkremer kommer godt ut av årets solkremtest fra Forbrukerrådet. Blant testvinnerne finner du fire produkter fra Derma, tre produkter fra Dermica og to fra Änglamark.

Velger du en av disse, eller en annen solkrem med grønt fjes fra Forbrukerrådets solkremtest for 2023 er du sikret et produkt uten mistenkt hormonforstyrrende stoffer, eller miljøskadelige og allergifremkallende stoffer.

Les hele testen her

Testtapere kan bli forbudt

Fire solkremer får gult fjes fordi de inneholder enten allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme, stoffer på nanoform – eller en kombinasjon av disse. Hele 29 solkremer får strykkarakter og rødt fjes fordi de også inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

 

Blant testtaperne finner vi produkter fra store og kjente merker, som Garnier Ambre Solaire, Piz Buin og Vichy.

Solkremene på bildet over inneholder alle det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene, som nylig har fått strengere regulering (se faktaboks for mer informasjon).

Det betyr at flere av solkremene i årets test faktisk risikerer å bli forbudt når nytt regelverk trer i kraft.

Les mer om de problematiske stoffene (og hvorfor de er problematiske) i faktaboks.

Ny solkrem? Kjøp en av testvinnerne

— Det er problematisk at produsenter fortsatt tilsetter skadelige stoffer i produktene sine når det åpenbart går an å lage en god solkrem uten. Heldigvis finnes det et relativt godt utvalg av solkremer uten skadelige stoffer, slik at du slipper å få allergifremkallende stoffer og mistenkt hormonforstyrrende stoffer rett på huden, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Hun understreker at man fint kan bruke fjorårets solkrem dersom den lukter og ser normal ut.

— Lukt på den, og kjenn på konsistensen. Så lenge du har oppbevart den mørkt og ute av varmen, og den ser og lukter som da du kjøpte den kan du fint bruke den i år også. Er du usikker og vil kjøpe ny, anbefaler vi at du går for en med grønt fjes, eller en med Svanemerket, sier Blyverket.

Gode miljøalternativ

Norske forbrukere ønsker å leve mer bærekraftig, og ved å velge en solkrem med grønt fjes i testen er du også sikret et godt miljøalternativ, ifølge Blyverket.

— Testvinnerne har ingen miljøskadelige stoffer, og er dermed et godt alternativ for deg som tar miljøet med i betraktningen når solkremen skal kjøpes inn. Alle testvinnerne får du tak i på norske apotek, i dagligvarebutikken eller på nettet, sier Blyverket, og legger til:

– Kjøp solkremen før du reiser – det er ikke sikkert tax-free-en har solkrem uten problematiske stoffer.

Fakta:

Hormonforstyrrende stoffer

Vi eksponeres for hormonforstyrrende stoffer fra en rekke kilder, som hudpleie, kosmetikk, klær og elektronikk. Denne cocktailen av stoffer kan virke sammen, og utgjøre en helserisiko.

Det har lenge vært kjent at en del stoffer kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr, og gi hormonforstyrrende effekter. Stoffene kan etterlikne, øke eller hemme virkningen av kroppens naturlige hormoner.

Fostre er spesielt sårbare for hormonforstyrrende stoffer i de tidsperiodene når hormonstyrte organer eller kjertler utvikles.

Kjønnsutviklingen kan bli forstyrret, noe som kan gi nedsatt fruktbarhet både hos mennesker og dyr. Det er også mistanke om at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke stoffskiftet, utvikling av nervesystemet og immunforsvaret.

En rekke stoffer er regulert i solkrem og annen kosmetikk fordi de har hormonforstyrrende effekt, og regelverket er stadig i endring.

Siden i fjor sommer er det besluttet at flere stoffer får strengere regulering, blant annet stoffene Octocrylene, Homosalat og Benzophenone-3 som vi har funnet i flere av solkremene i årets test:

Endringer i reguleringen av UV-filtrene benzophenone og octocrylene – regjeringen.no

Ny regulering av BHT og UV – filteret HAA299 samt endringer i reguleringen av UV – filteret homosalat, fargestoffet Acid Yellow 3 og resorcinol i kosmetikk og kroppspleieprodukter | Mattilsynet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *