IKKE VONDT: Eva (66) bedyrer at tarmskylling slett ikke gjør vondt. Hun lider av arvelig forstoppelse, og bruker jevnlig denne metoden for et bedre liv. Miriam Van Schijndel sørger for at Eva har det behagelig under behandlingen.

Forstoppet befolkning

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen januar 2010.

– I Drammen går 30.000 mennesker rundt med forstoppelse, sier Mirian Van Schijndel ved Colonklinikken. – Og de spiser avførende tabletter som gjør problemene bare større.

Det verste tilfellet som er registrert, er under en obduksjon av en kvinne som døde av forstoppet tarm. 20 kilo gammel avføring fylte magen hennes.

Halvparten

– Man kan se at pasienter med store mageproblemer har en fire-fem kilo spist og fordøyd mat i tykktarmen, sier Miriam. Hun viser til undersøkelser som forteller at 50 prosent av befolkningen til enhver tid har forstoppelse. Selv tror hun tallet er 60 prosent.

– Og det er økende. For vi spiser stadig mer fastfood og mat med hvetemel, særlig de unge. De tenker jo ikke over at magen skal fungere om 30 år også. Men om avføringstabletter hadde virket som de skulle, ville tallet på forstoppede sunket. Det er det ikke, tvert i mot. Kurven er stigende, og det er salget av tabletter også.

TYKKTARMEN: Denne tarmen måler cirka 1,8 meter og kan lagre store mengder ferdig fordøyd mat.

Skånsomt

I 12 år har Miriam Van Schnijndel drevet Colonklinikken i Drammen. Hun er opprinnelig nederlandsk, og utdannet sykepleier. Hun har tilleggsutdannelse innen gastroenterologi og årelang erfaring med tarmenes funksjon.

– Folk er flinke til å ta vare på utsiden av seg selv, og å oppsøke lege når problemene blir for store, sier hun. – Leger behandler symptomene, men ikke årsaken. De fleste som kommer hit, har fått avføringspiller og beskjed om å spise variert og sunt, samt å mosjonere. Det er gode råd. Men først må ondet tas ved rota, det vil si fjernes. Og da er tarmskylling en fin og skånsom metode.

Behagelig

– Jeg kan skrive under på at dette er utrolig behagelig, sier Eva som er 66 år og har hatt forstoppet mage i hele sitt liv. For henne er det en arvelig tilstand, som både hennes mor og mormor slet med. 

– Første gangen, for seks år siden, var det som å komme til himmelen, sier hun. Eva kjenner godt til smertene og ubehaget ved forstoppelse.

– Jeg husker du måtte ut og kjøpe deg et belte til buksa, smiler Miriam.

– Ballongmagen forsvant, ja, sier Eva. – Nå går jeg to ganger i året for å få renset magen. Resten av tiden fungerer det ganske greit. Nå har det nettopp vært jul, og det merkes at magen stopper opp etter all den gode maten.

Ufarlig

Miriam bruker engangsutstyr til behandlingen. Det er en slange som kobles til en maskin som henger på veggen, og med et munnstykke som føres inn i baken. Rent, filtrert vann sprøytes inn og skylles ut. I utskyllingen kommer avføring som har sittet fast på tarmveggene. Det er ingen smerter forbundet med behandlingen, og man kan, om ønskelig, selv følge med på det som kommer ut gjennom en liten skjerm på apparatet.

– Her går alt direkte ned i avløpssystemet, slik at det ikke blir noen spor av avføring noen steder, sier Miriam. – Ingen lukter, heller.

– Vi bruker filtrert vann, siden drikkevann kan inneholde sporstoffer av forskjellige ting. Ikke at det er nødvendig, for det er skitnere inne i tarmen enn i vannet. Men vi skal i alle fall ikke bidra til noe galt, smiler hun.

Skjønnhet

Tykktarmens betydning er stor. Den påvirker i stor grad lymfesystemet, som igjen påvirker hud, svette, ledd og velbefinnende. Når magen er forurenset av gammel avføring, sier det seg selv at kroppen ikke fungerer maksimalt. 

– 80 prosent av immunforsvaret sitter i magen, sier Miriam. – Man blir lettere syk når avløpssystemet ikke virker.

Tarmskylling har blitt populært blant kjendiser og Hollywood-stjerner også.

– Det har mange skjønnhetsfordeler, sier Miriam. – En øyeblikkelig virkning er flatere mage, men huden og særlig øynene blir klarere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *