Vi kan forvente over 1 millioner bilister på veiene denne julen. Noen dager er det vesentlig mindre trafikk, og da kan det være lurt å planlegge utfarten. Foto: Fremtind.

Forventer stor juletrafikk torsdag og fredag

Det blir mye trafikk når over 1 million bilister skal ut på veiene i jula. 21. og 22. desember kan vi vente aller mest kø og kaos, viser bompasseringstall fra Fremtind Service.

Fremtinds datterselskap, Fremtind Service, er Norges største utsteder av bombrikke og ser hvor mye trafikk det er på veien ut fra bompasseringer. Det er særlig to dager som skiller seg ut i forbindelse med jul.

– Aller mest trafikk er det 21. og 22. desember, spesielt i byene, men også på landeveiene når mange starter på reisen hjem til jul. Det kan være smart å starte tidlig, eller vente til kvelden med å kjøre. Trafikken er normalt størst mellom klokka 13.00 og 18.00, sier Svein Skovly, kommersiell direktør i Fremtind Service.

Denne dagen er det minst trafikk

I alle de store byene er det lite trafikk i jule- og nyttårshelgen. Fra roen senker seg på juleaften til fyrverkerirestene er ryddet 1. nyttårsdag er det stille i bygatene.

– Dagen med desidert minst biltrafikk er 1. juledag. Det gjelder over hele landet, både i byene og på landeveien. Kanskje det er lurt å velge nettopp denne dagen hvis du skal reise til fjells i romjula, tipser Skovly.

Lokale forskjeller på hjemreisen

Når det er tid for hjemreise, er trafikken konsentrert rundt 1. og 2. nyttårsdag, men det varierer litt mellom de ulike strekningene.

– I Hallingdal er det mest trafikk 1. nyttårsdag, mens det i Valdres og Gudbrandsdal er 2. nyttårsdag som har mest trafikk, oppsummer Skovly.

1,7 millioner nordmenn på farten i jula

I en landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, har nordmenn blitt spurt om julens reiseplaner.

41 prosent, tilsvarende 1,7 millioner nordmenn, oppgir at de skal reise i julen, enten til familie og venner, på hytta eller til utlandet. De fleste tyr til egen bil, og vi kan forvente over 1 millioner bilister på veiene i julen.

– Når mange skal ut og kjøre på samme tid, oppstår det fort problemer. Få ting skaper mer stress enn ikke å rekke hjem til jul. Husk derfor å beregne ekstra tid på utfarten, hold din plass i køen og ha god avstand til bilen foran, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Fem tips til en trygg kjøretur i julen:

  • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.
  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Ta det pent ut av veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien. Her skjer det ofte ulykker.

Kilde: Fremtind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *