Fire av ti nordmenn vurderer å skru ned varmen i boligen for å spare strøm. Det gir risiko for frostskader i kulda.
– Sprengkulde og strømsparing er en dårlig kombinasjon. Du risikerer å få avkortning i erstatningen hvis du ikke har på nok varme og får en frostskade, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
I en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind før jul, svarer 41 prosent, tilsvarende 1,7 millioner nordmenn, at de vurderer å skru ned varmen i boligen sin for å spare penger. 12 prosent, tilsvarende rundt 500.000 nordmenn, vurderer dette på hytta.
Det er aller flest som planlegger å skru ned varmen i huset i Agder, med 55 prosent som oppgir dette.
Nær dobling av frostskader
Hvert år utbetaler forsikringsbransjen betydelige summer som følge av frost og sprukne vannrør. Fremtind registrerte over 1000 frostskader på hus og hytter i 2022 og 2023.
Skadeforebyggeren frykter at antallet kan stige nå som det ventes svært lave temperaturer mange steder i landet.
– Våre egne skadetall viser at antallet frostskader på hytter nesten doblet seg i fjor, sammenlignet med året før. Vi tror at vinterens rekordhøye strømpriser førte til at flere hytteeiere skrudde ned varmen mer enn de burde. I tillegg var det mer kulde og snø i år enn i fjor, sier skadeforebyggeren.
Trenger ikke oppholdstemperatur i alle rom
Alder på boligen din og hvor godt isolert den er, har innvirkning på oppvarmingen, men hvor mye varme er nok, for å holde rommene frostfri?
– Du trenger ikke ha oppholdstemperatur på 20 grader i alle rom, men det må være tilstrekkelig med varmekilder. En god huskeregel er å regne 60-70 watt per kvadratmeter. Blir det ekstra kaldt, kan det være en fordel med opp mot 70-85 watt per kvadratmeter, sier Hofstad-Nielsen.
Tetningslister er et skadeforebyggende tiltak du kan spare penger på ganske raskt.
– De bidrar til at du sparer strøm ved fyring. I tillegg hindrer det fuktskader rundt vinduer, tipser skadeforebyggeren.
Råd for å unngå frostskader på hus og hytte
- Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
- Tøm rør for vann før du drar
- Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)
- Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
- Husk boligen din – ha varme på i våtrom