Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

Frykter for flypassasjerenes rettigheter

Det er stor fare for at norske flyselskaper ikke gir kundene medhold i saker om helt grunnleggende rettigheter. Samtidig flommer flyklagenemnda over av saker.

Rett før den travleste reisesesongen ser Forbrukerrådet seg nødt til å advare om at flypassasjerer nå står i fare for å ikke få rettighetene sine.

– Situasjonen er så prekær at vi mener samferdselsministeren må på banen for å sikre flypassasjerenes forbrukerrettigheter, sier direktør Inger Lise Blyverket.

Bakgrunnen er at nesten alle som har fått saken sin behandlet i Flyklagenemnda hittil i år har fått medhold. Det får varsellampene til å lyse hos Forbrukerrådet, som mener dette tyder på at mange forbrukere i realiteten ikke får det de har krav på.

Når en flyreise blir kansellert eller forsinket har passasjerene rettigheter. De kan ha rett på nye billetter med neste fly, mat og drikke eller standardisert erstatning.

Hvis passasjeren og luftfartsselskapet ikke blir enig om oppgjøret etter et avvik i den avtalte flyvningen, kan transportklagenemndene hos Norsk Reiselivsforum behandle saken. Det er flyklagenemnda som behandler saker om flyreiser.

Nemnd i stedet for kundeservice

Hittil år har hele 85 prosent av klagene som nemnda og sekretariatet har behandlet endt med helt eller delvis medhold til forbrukeren. Det er veldig mange sammenliknet med tidligere år.

– En så høy medholdsandel er slett ikke positivt, men dessverre heller et klart tegn på at bransjen ikke tar kundebehandlingen på alvor og i praksis fratar forbrukerne erstatning og kompensasjon som de har krav på, sier Blyverket.

– At så mange får medhold forteller oss at flyselskapene i praksis har for dårlig kundeservice. I stedet for å gi forbrukeren rett når de har rett, tvinger selskapene dem til å gå via Flyklagenemnda. Det er uakseptabelt.

Blyverket er bekymret for at mange forbrukere gir opp på veien, og altså ikke får det de etter regelverket har krav på.

– Situasjonen er nå så spesiell at samferdselsministeren må på banen. Dagens nemndsløsning kan ikke ta ansvar for at flyselskapene ikke overholder grunnleggende forbrukerrettigheter, sier Blyverket.

Forbrukerrådet har derfor sendt et hastebrev til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård med krav om at departementet engasjerer seg.

– Ingen forbrukere ønsker å bruke tid og krefter på klagesaker. En klagenemnd verken kan eller skal være en erstatning for et kundeserviceapparat hos næringslivet, slår Blyverket fast.

–Det er et politisk ansvar å sikre grunnleggende forbrukerrettigheter. Når nemnden overlesses med saker, går det også ut over Forbrukerrådets mulighet til å sikre forbrukernes rettigheter, advarer hun.

Flest saker fra SAS

En veldig høy andel medhold ofte kombinert med manglende eller svært sparsomme svar fra selskapet bekymrer Forbrukerrådet.

– Mange av sakene inneholder helt kurante krav, som enkelt burde vært både avgjort og utbetalt gjennom det vanlige kundeserviceappratet, sier forbrukerdirektøren.

Hun understreker at mulighet til å klage en sak inn og få den behandlet i en nemnd, er en viktig ordning når forbrukeren og selskapet faktisk er uenige.

Det er særlig ett selskap som skiller seg negativt ut i saksbunken i år..

– Vi ser dessverre at SAS er overrepresentert i statistikken. Tilbakemeldingene fra selskapet er ofte korte eller ikke-eksisterende både til forbrukeren og nemnda, sier Blyverket. Det gjør sakene tidkrevende å behandle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *