SMIL: Godsetfansen var i godt mot tross 4-1 feil vei på tavla. Det var tross alt fotballens nasjonaldag og strålende sol. Foto: Børre E. Helgerud

Godset-tap i Fredrikstad på fotballens nasjonaldag

Tekst: Bendik Berntsen

FFK var festbrems da de overkjørte et tafatt Godset-lag 16. mai. Men Godset-fansen hørtes hele kampen.

– Fredrikstad blir nok ikke den kasteballen flere tror denne sesongen, de blir nok en tøff motstander, mente Godset-treneren Jørgen Isnes før sesongen.

Det viste seg å være helt riktig.

Med en tredjeplass før den åttende runden har de overrasket et helt fotball-Norge. Laget i rødt og hvitt har nemlig ikke tapt siden den første runden mot storfavorittene Bodø-Glimt.

Det er med andre ord god grunn til at det nyopprykkede publikumet har et snitt på over ti tusen på Fredrikstad Stadion i år. Og med dét legger tilhengerene seg på en fjerdeplass på landsbasis, kun slått av Viking, Brann og Rosenborg.

I dag var det Godset som kom på besøk. På selveste fotballens nasjonaldag. Dagen som har gitt glede til alle fotballinteresserte på tvers av vårt langstrakte land helt siden 1981, da nettopp FFKs kamp mot Rosenborg måtte flyttes til denne dagen. 17000 fans på Lerkendal satte standaren den gang, og i dag var det et tilnærmet fullsatt stadion på “Værste” da maratontabellens tiende største klubb skulle yppe med Fredrikstad som ligger to plasser over.

Vi må tilbake til 2012 da lagene sist møttes i Eliteserien. Den gang vant laget fra Drammen begge, henholdsvis 3-2 borte og hele 5-0 hjemme. Over ti år senere er lagene blant de mest spennende lagene i norsk fotball, og fra tall til ord; alt lå til rette for 90 gode fotballminutter i Fredrikstad-sola.

De 22 utvalgte

Tre tap på rad.

Det er det drammenserne har i lomma idet de reiste til Østfold i dag.

Men Isnes mister ikke troen på laget som ga den gode åpningen på sesongen av den grunn. Oppstillingen på tavla er ofte den samme, men etter 0-1-tapet mot Viking den forrige runden var dagens kamp imidlertid et unntak, eller nærmere bestemt to; Therkelsen og Melkersen kommer inn for henholdsvis Farji og Mehnert. Og med dét er det fortsatt kun 14 spillere som har vært i startoppstillingen i årets Eliteserie.

3-4-3:

Bråtveit

Taaje – Valsvik (kaptein) – Dahl

Vilsvik – Stengel – Krasniqi – Tomasson

Ulland – Melkersen – Therkelsen

Benken: Stople, Westerlund, Sørmo, Ekeland, Heredia, Gaye, Farji, Silalahi og Mehnert.

Laget som knuste KFUM 4-1 på Ekeberg den forrige runden fikk fornyet tillit av FFK-trener Mikkjal Thomassen i dag.

3-4-3:

Fischer

Aukland – Skaret – Woledzi

Rafn – Magnusson (kaptein) – Metcalfe – Molde

Kjær – Sørlokk – Bjørlo

Benken: Jenssen, Hendriksson, Johansen, Kvile, Begby, Segberg, Nielsen, Aga og Solberg.

Kampen minutt for minutt

0′: Daniel Higraff blåser i gang den åttende runden i Eliteserien mellom Fredrikstad og Strømsgodset her på Fredrikstad Stadion. Tredjeplassen og toppscorer Bjørlo gjester syvendeplassen i strålende sol og 20 grader den 16. mai. Hva mer kan man ønske?

1′: De marineblå går som regel alltid rett i angrep og det gjør de også i dag. Krasniqi har allerede scoret fra langt hold i år, og dette forsøket er også knallhard, men ballen går imidlertid på feil side av stolpen.

4′: Men det er hjemmelaget som starter festen. FFK får frispark fra skrått hold, og Bjørlo legger inn elegant til Molde som får stå alene bare metre fra mål. Da havner ballen i nettmaskene bak Bråtveit, og hjemmefansen bak målet svarer med å fyre opp blussene og gjøre stadion, om mulig, enda varmere. Et tidlig mål gjør stillingen til 1-0.

8′: Her går det unna! Denne gangen er det bortelaget som får frispark fra lengre hold. Stengel legger inn på bakerste der Vilsvik legger inn igjen på direkten. I boksen er Aukland uheldig da han setter ballen i eget mål. Og med dét er vi like langt i plankebyen – 1-1.

14′: Skummel sjanse for FFK. Sørløkk kommer seg bak femmeren til Godset, og får lagt inn, men ballen blokkeres og går ut til corner. Tre hjørnespark blir det. Og “alle gode ting er tre”, er det noe som heter.  Ballen legges inn hardt på første stolpe der Ulland gjør en elegant heading – bare feil vei – idet den går over Bråtveit og i lengste. Da fikk hjemmefansen noe å juble for igjen – 2-1.

23′: Når den første drikkepausen iverksettes kan det konstateres at hjemmelaget har styrt kampen der Godset har sett seg nødt til å legge seg lavt. Utover det kan det meldes om elektrisk stemning, både blant hjemme- og bortefansen.

36′: Kampbilde endret seg litt etter drikkepausen. Etter en tsunami av en start har bølgene roet seg. FFK styrer fortsatt skuta dog uten like mye krutt. Godset prøver å melde seg på men avbrytes av for mange feilpasninger.

40′: Men det var bare stille før nok en storm. Sørløkk jobber som Kanté, bare som spiss! Han når ballen som de fleste har avskrevet, og løper inn i boksen der tryggheten selv, Valsvik, lager straffe. Og toppscorere bommer sjelden; Bjørlo sender Bråtveit feil vei og ballen riktig. Stillingen blir 3-1 før pause.

45+4′: Det blir ikke så mye mer å skrive om. Godset har hatt en tung omgang, og er heldig som har ett mål. Her må noe gjøres i plankebyen som er i festmodus i dag.

45′: Vi er i gang igjen og ingen bytter har blitt gjort.

48′: Laget, som mest sannsynlig har fått en real pep-talk av Isnes, spiller bedre nå. Melkersen får også en gyllen mulighet da han får vendt om å skutt innenfor sekstenmeteren, men ballen havner over mål.

55′: Nok en mulighet til bortelaget, men Ulland får ikke nok trøkk i avslutningen fra sekstenmeteren som blir keepermat for Fischer. Er det en grunn til at Godset trenger 14 skudd per mål? Kun HamKam har verre statistikk. Men Godset har meldt seg på i kampen der de trenger to mål til for poeng og aller helst tre for seier.

60′: Den første corneren til Godset blir klarert og skaper en farlig kontring til FFK. Heldigvis for GodsetUnionen har Dahl fart i beina og kaprer kula. Bortelaget legger seg høyt i jakten på mål – noe som skaper kontringsmuligheter for hjemmelaget.

64′: Sørløkk har dekt alle gresstråene her i dag og byttes til slutt ut med Aga. Hendriksson kommer inn for Kjær.

66′: Vondt blir til verre for Godset. Therkelsen mister ballen på egen banehalvdel og innbytter Aga er nådeløs når han får muligheten til å sette sitt første i Eliteserien – 4-1.

67′: Isnes gjør grep; Stortalentet Farji kommer inn for Krasniqi som ikke har fått til det helt store i dag.

70′: Nå begynner det å bli stygt for laget fra Drammen dog en skikkelig fest for hjemmelaget! Molde legger inn langs bakken og ballen går gjennom hele feltet til Magnusson som setter den enkelt i mål. Men det er offside! Stryk siste.

76′: Westerlund, Gaye og Silalahi kommer inn for henholdsvis Dahl, Vilsvik og Ulland. Det kommer en kamp på mandag og, tenker kanskje Isnes.

80′: Idet det er ti minutter igjen har kampen lagt seg litt i sengs. Godset har hatt kanskje årets tyngste kamp, og FFK det stikk motsatte. Og nå er det ikke stort mer å spille for. Hjemmelaget kontrollerer idet bortelaget resignerer.

86′: Bjørlo har levert varene i dag i form av en målgivende samt ett mål. Noe som gjør at han beholder toppscorertittelen idet han går av banen. Inn kommer Begby. Sørmo kommer inn for Taaje for Godset.

88′: Det blir en av Godset største sjanser i kampen da Melkersen blir spilt alene gjennom, men avslutningen går rett på Fischer.

90+1′: 16-åringen Solberg kommer inn til hans Eliteserie-debut. Ut går Metcalfe. Aukland byttes også ut med Nielsen.

90+6′: Det blir med det. Higraff blåser i fløyta for siste gang før 17. mai. FFK vinner fortjent 4-1 for andre kampen på rad.

Tre utmerkelser

Stengel har til tross for vanskelige forhold klart seg greit på midten av midtbanen. 28-åringen gjorde gode involveringer der involveringer kunne gjøres.

Fredrikstad Fotballklubb må hylles. Som nyopprykkede har de nå 17 poeng på de åtte første kampene. Noe spesielt kan være i ferd med å skje for Thomassens menn.

GodsetUnionen hørtes godt på et fullsatt Fredrikstad Stadion. Også på resultatet 4-1. Sånn skal det være.