SUKSESSTRENER:
Strømsgodset-trener Jørgen Isnes (44) gleder seg til å bygge videre på fjorårets vellykkede sesong.

Godset-trener i klar tale før sesongen

By Drammen har tatt en lengre prat med Strømsgodset-trener Jørgen Isnes før sesongen braker løs på mandag.

Tekst: Bendik Berntsen 

– Vi har troa på at vi klarer å bygge på – og havne over – forrige sesongs syvende plass, forteller den lovende treneren spent, før han legger til: 

– Den norske fotballen har blitt veldig jevn og tett bak tredje-/fjerde-plassen, så det er nok flere som er spente når sesongen endelig begynner. 

Isnes hadde stor suksess som trener for KFUM før han takket ja til Godset-jobben 14. desember 2022. I løpet av over fem år på Ekeberg, sikret han opprykk til Obos-ligaen samt gode resultater der. Da han tok over Godset, hadde de hatt en lengre, dårlig periode – både økonomisk og på banen. I hans første sesong sikret han deres beste plassering siden 2017. Nå gjenstår det å se om han kan fortsette det gode arbeidet og ta laget til gamle høyder. 

Hans ikke altfor ortodokse fotball-stil har nemlig vist seg å funke.

3-4-3

Isnes har alltid foretrukket formasjonen 3-4-3, og mener spillerstallen kler spillestilen godt. Han forklarer stilens gunstige fleksibilitet i kampsituasjon: 

– Presser vi høyt bruker vi 3-4-3 eller 3-5-2, presser vi lavt bruker vi gjerne 5-4-1 eller 5-3-2, alt etter situasjon og motstander. 

Fordelen ved å la vingbackene variere deres offensive eller defensive plikter under kampen, har vist seg å gi resultater også på Marienlyst Stadion. I fjor slapp storlaget fra Drammen inn nest minst i Eliteserien, etter Tromsø. Det er noe Isnes er stolt av og vil bygge videre på. De skåret imidlertid også nest minst, etter Haugesund. Det vises ved at den defensive midtbanespilleren Herman Stengel (28) ble fjorårets toppskårer sammen med Jonatan Braut Brunes (23), som forlot klubben halvveis ut i sesongen. Nå gjenstår det derfor å skåre flere mål, og han er tydelig på hvor fokuset vil ligge fremover: 

– Framover på banen. Før forrige sesong jobbet vi mye med det defensive. Før denne sesongen har vi trent mer på å bli uforutsigbare i angrep for å skåre flere mål. 

3-1-3

Tre seire, ett uavgjort og tre tap noteres etter de spilte syv treningskampene. 

– Det har vært varierende kvalitet, og kanskje ikke den bekreftelsen vi ønsket, mener Isnes.

Året startet med et mål imot – mot Vålerenga. Vålerenga som skuffet en hel halvdel av Oslo forrige sesong, med et historisk nedrykk fra Eliteserien. Heldigvis for Godset, ble det også to mål for. Og med dét var årets første kamp omgjort til årets første seier.  

Det ble imidlertid et skuffende 1-2-tap mot Mjøndalen, rivalen som befinner seg bare kvarteret lengre inn i landet. Men Godset tok seg opp igjen og sikret to seire til, mot henholdsvis Linense og Lillestrøm. Mot det spanske fjerdedivisjonslaget ble det attpåtil hele 5-0. Kanarifuglene fra Romerike hadde ett poeng mer enn Godset i fjor, men tapte 2-1 mot laget i marineblått og hvitt.

Deretter ble det tap mot Odd (1-3) og Sandefjord (0-3), før den siste treningskampen mot de nye konkurrentene i Eliteserien, Fredrikstad, endte med ett mål til begge lagene. 

– Det startet bra, men tapene mot Odd og Sandefjord var stygge siden det er lag vi forventer å slå i serien. I 1-1-kampen mot Fredrikstad var spillet imidlertid bedre. Det er et lag som vil overraske mange i år, mener Isnes. 

Heldigvis begynner ikke poengtellingen før på mandag. 

– Treningskamper og ligaspill er nesten to forskjellige idretter, og vi gleder oss stort til å spille om tre poeng mot Molde, forteller en kampivrig Isnes.  

– Men det blir ikke noe lang påskeferie på spillerne i år, ler han. 

Rolig overgang

Strømsgodset har ikke hatt det for travelt på overgangsmarkedet i år. Det er imidlertid flere som har gått inn eller ut dørene på Marienlyst Stadion for første eller siste gang. 

Mannen med fire landskamper for Island, Ari Leifsson (25), var inn og ut av stallen i fjor. Han forlot Godset tidligere i år til fordel for danske Kolding. Erstatteren ble Jørgen Isnes’ tidligere elev i KFUM, Jesper Taaje (26). Midtstopperen hadde en god sesong i Sandefjord i fjor, og det vil bli spennende å se om han kan avgjøre kamper også på “Gamle Gress”. 

– Han er høy dog god med ballen i beina – fin å ha i begge bokser samt i det oppbyggende spillet, utdyper Isnes.  

Utover det har Elias Hoff Melkersen (21) signert på permanent basis. 

– Han er en hardtarbeidende, ung spiss som vi virkelig har troen på, forteller Isnes. 

To ut og to inn

Det er på keeperplassen det har vært mest aktivitet dette overgangsvinduet. To keepere ut og to nye inn. 

Én av de viktigste spillerene forrige sesong, storkeeperen Viljar Myhra (27), dro til danske Odense i januar. Samtidig dro også andrekeeper Morten Sætra (26) til Levanger. 

– Det er synd å miste en så viktig spiller som Myhre, men vi fikk heldigvis to gode nye keepere, forteller Isnes. 

Per Kristian Bråtveit (28) kommer med god erfaring fra både franske Nimes og svenske Djurgården, samt fra én landskamp i 2020. I fjor spilte han 13 kamper for Odd før han var klubbløs i to måneder. 

– Han måtte trenes litt opp igjen, men er kampklar nå, påpeker Isnes om signeringen han mener var viktig. 

En annen keeper som kom inn dørene på Marienlyst Stadion var Frank Stople (22) fra Haugesund. Han har 13 kamper for aldersbestemte landslag og et stort potensiale som kan lukte på keeperplassen. 

– Stople har spilt flere av treningskampene, og vist at han har mange av de samme kvalitetene som Sætra, forteller Isnes før han poengterer at det blir en real og sunn konkurranse om keeperplassen i år.

En skadeutsatt venstreback-posisjon

Venstrebacken Thomas Grøgaard (30) spilte 25 kamper i fjor, men fikk ikke ny kontrakt med Godset og forlot Drammen til fordel for Aalesund tidligere i mars.

En annen venstreback kom derfor inn dørene. Sivert Westerlund (24) sørget for at Raufoss slapp inn tredje minst mål i Obos-ligaen i fjor. Forsvarsspilleren ble belønnet med Strømsgodset-kontrakt og spill i Eliteserien denne sesongen. 

– Han blir et flott alternativ på venstreback, mener Isnes. 

Posisjonen han ser på som skadeutsatt. 

Strømsgodsets mest spilte spiller gjennom tidene, Lars-Cristopher Vilsvik (35), har vært av og på gjennom hele førsesongen. Og Bent Sørmo (27) er fortsatt skada.  

Venstrebacken Dadi Gaye (29) er den siste som er blitt hentet til Strømsgodset. Gaye gikk motsatt vei av Grøgaard og kom på lån fra Aalesund tidligere denne uken. Han skal være til hjelp for den skadeutsatte posisjonen. 

Halldor Stenevik (24) ble solgt til Molde tidligere i år, og har allerede notert seg for mål, attpåtil i Europa Conference League. Målet mot Club Brugge ble dessverre også Moldes eneste mål da de ble slått ut i åttendedelsfinalen. Den offensive midtbanespilleren med over 1400-Eliteserien-minutter i fjor, vil bli savnet da han på mandag skal spille mot og ikke for Godset. 

– Når Molde kom på banen var det vanskelig å holde ham igjen, forteller Isnes. 

De første fire

Det er liten tvil om at Strømsgodset skal få prøvd seg ordentlig allerede i den første kampen denne sesongen. På mandag braker det som nevnt løs mot Steneviks Molde i serieåpningen.

– Molde er Norges beste lag sammen med Bodø/Glimt, mener Isnes. 

Han legger ikke skjul på at de trenger 95 gode minutter for å slå dem. Det er også planen: 

– Vi drar opp dit med en innstilling om å vinne kampen. Jeg tror vi møter dem på et gunstig tidspunkt – tidlig i sesongen – da det nok er litt etterdønning etter Europa-spill der oppe. Kanskje er de litt usikre på hvor de står på den norske målestokken.

Første hjemmekamp er mot Rosenborg, som ifølge Isnes er en kamp de bør vinne: 

– Rosenborg er et lag vi skal slå, selv om de har en ny trener og filosofi. 

Etter det blir det en spesiell kamp for Isnes. I tredje serierunde møter de gamlelaget hans KFUM, som nylig rykket opp til Eliteserien. 

– Det er klart det blir spesielt. Og jeg tror det blir en tøff kamp – flere medier gjør nok feil i å sette KFUM nederst på tabellen i år, mener Isnes. 

En annen som møter gamlelaget, er nykommer Jesper Taaje (26). Hallingdølen skal tilbake til gamle trakter da Godset-bussen går til Hallingdal for første runde i NM. Isnes og mannskapet er klare på hva målsettingen er:

– Vi ønsker å gjøre det bedre enn i fjor da vi røyk mot Molde i åttendedelsfinalen. Målet er å nå finalen.

Isnes avslutter:

– Det som er sikkert er at dette blir en veldig spennende sesong!


Mandag 1. april: Molde – Strømsgodset, 17:00 på Aker Stadion. 

Søndag 7. april: Strømsgodset – Rosenborg, 17:00 på Marienlyst Stadion. 

Onsdag 10. april: Hallingdal – Strømsgodset 17:00 på Hallingmo Stadion i første runde av NM.

Tirsdag 16. april: KFUM – Strømsgodset, 19:00 på Intility Arena. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *