INTENST: Det ble, om mulig, enda høyere temperatur, både på kunstgressmatta og tribunene, da de tilreisende farget hele bortetribunen gul. Spørsmålet var hvem som fikk være med på veien videre til Ullevaal og muligheten til å farge hjembyen gull. Foto: Bendik Berntsen

Godsets cupeventyr er over etter thriller mot LSK

Tekst og foto: Bendik Berntsen

Det ble en fjerde cuprunde verdig når kanarifugla gjestet Gamle Gress til 120 heidundrende fotballminutter.

På de 30 kampene som er registrert mellom lagene på fotball.no, har begge skåret 53 mål. Fugla har vunnet 13, mot Godsets tolv. “Jevnt” blir derfor et stikkord i fet skrift. Laget fra Akershus har dog stukket av med seieren i hele fem av de siste syv oppgjørene. Kampen mellom de to storhetene har hatt en intensiv nerve oppigjennom tidene, der hele 85 gule og to røde kort har blitt utgitt. “Aggressivitet” blir derfor stikkord nummer to. Og et jevnt og aggressivt toppmøte skulle det bli da Lillestrøm gjestet Marienlyst Stadion i kveld til den fjerde runden i NM.

I NM har de møttes seks ganger, mellom 1969 og i dag. I 69 vant Godset etter ekstraomganger, og stakk til slutt av med den gjeve pokalen. Det samme gjorde de etter at de vant kvartfinalen mot de gule i 73. I 2000 og 2001 vant imidlertid Lillestrøm. Forrige gang de møttes i NM var i semifinalen i 2018. Da vant Godset, attpåtil hele 3-0, før de tapte finalen mot storheten fra Trondheim, Rosenborg.

I årets Eliteserie har Godset sanket ti poeng mot Lillestrøms syv etter de første seks kampene. Lillestrøm slo imidlertid storfavorittene Bodø/Glimt med hele 4-2 i den forrige NM-runden – laget Godset tapte mot i kampen før denne.

Det er historien.

I dag skulle historien videreskrives.

Maratontabellens tredje beste lag gjestet Gamle Gress for å møte tiendeplassen i åttendedelsfinalen på den prestisjefulle veien til Ullevaal.

Isnes’ utvalgte

Enersen har slitt med hoften i en lengre periode, og en operasjon er et alternativ som vurderes i håp om at 21-åringen slipper skaden for godt.

Hanssen har ikke spilt siden kampen mot Jerv, da de vant 3-0 i cupens andre runde. Det er over to uker siden, og fraværet skyldes en stressreaksjon i ryggen som gjør at den lovende midtstopperen må trene alternativt i tolv uker.

Danso har heller ikke spilt siden cupkampen mot Jerv. Men midtbanetalentet er på bedringens vei, og håper å bli klar til hjemmekampen mot Viking på søndag.

Boahene er fortsatt ute på ubestemt tid.

På den positive siden er Ekeland og Sørmo kampklare igjen.

Isnes gjør én endring før dagens kamp. Og med det ender rekken med lik lagoppstilling på fire kamper. Mehnert kommer inn for Farji på høyrevingen.

Tross skader ser det ut til at Godsets suksesstrener har funnet suksessoppskriften. De siste fem rundene i Eliteserien har mannskapet blitt oppstilt likt som i dagens kamp. Og bare én av dem har endt med tap: den forrige runden borte mot storfavorittene Bodø/Glimt (1-0).

Trener: Jørgen Isnes.

Strømsgodset (3-4-3):

Keeper: Bråtveit.

Forsvar: Taaje – Valsvik (kaptein) – Dahl.

Midtbane: Vilsvik – Stengel – Krasniqi – Tomasson.

Angrep: Mehnert – Melkersen – Andersen.

Benken: Stople, Westerlund, Heredia, Gaye, Therkelsen, Ekeland, Sørmo, Farji og Ardraa.

Kampen minutt for minutt

0′: Dommeren Sigurd Kringstad blåser i gang den fjerde runden i NM her på Marienlyst Stadion mellom Strømsgodset og Lillestrøm. Med seg på linjene har han Isaak Bashevkin og Kim Haglund. Vårværet har blitt utskiftet, og nei, ikke til snø og grå skyer, men til norsk sommer. Perfekte rammer idet to av Norges største lag skal knive om plassen videre i cupen. Hjemmelaget i marineblått og Stengel tar avsparket.

3′: Kampens første avslutning kommer etter Lógi får lagt ballen inn til Mehnert som får avsluttet i boksen, men den blokkeres av LSK-forsvaret. Det er to lag som viser at de har lyst å vinne. Både på banen og på tribunene. De tilreisende har farget hele bortetribunen gul. Kan de farge Lillestrøm gull blir spørsmålet.

7′: Men det er Godset som setter presset høyt de første minuttene, og får dagens første corner. Godset har vært farlige fra hjørnespark i år, men denne blir imidlertid klarert da kanarifugla flyr høyest.

13′: LSKs nummer ti, Lehne Olsen, får mye plass til å skape farlige løp på topp. Det resulterer i at bortelaget melder seg på i kampen, og får deres første corner, som det blir lite ut av.

17′: Deres andre hjørnespark byr imidlertid på dagens første avslutning på mål. Ballen slås inn på bakre stolpe der Gabrielsen header tilbake i boksen. Der står Lundemo og får headet ballen mot mål, men det skal mer til for å lure Bråtveit i målet. Bortelaget tar mer grep om matchen.

21′: Det første litt stille sekundet på Marienlyst blir brått avbrutt av GodsetUnionen i det Lógi faller innenfor sekstenmeteren til LSK, dog ikke nok til at Kringstad drar opp fløyta.

21′: De gule kommer på kontraen! Det blir et mesterlig angrep der Kitolano legger elegant igjen til Lundemo som breisider ballen over Bråtveit og i det lengste krysset. For et skudd fra 20 meter! 0-1 til Lillestrøm.

25′: Kampen lever! Mehnert får kula og leverer den videre med god adresse. Lógi, som er på ett av sine kjente løp ned venstresiden, får ballen i god posisjon. Og den islandske DJ-en setter opp farten til han er alene gjennom. Avslutningen er god, dog noen centimeter på feil side av stolperoten.

30′: Ibrahimaj løper, og løper … og løper. Gjennom alt og alle! Han får til slutt avsluttet, ballen går forbi Bråtveit, men i stolpen. Stemningen på tribunen reflekteres i prestasjonene på banen – en fjerde cuprunde verdig!

31′: Og temperaturen likeså. Taaje får det gule da han legger Vá i bakken på kanten av sekstenmeteren. Frisparket fra Åsen er godt, men det er klareringen til Dahl òg.

34′: Nok et fantastisk mål! Bråtveit får slått ut corneren, men der står Kitolano og skyter hardere enn Ballack. Og da havner ballen forbi Bråtveit og i krysset. Nettet strekkes nesten helt til kanarifansen bak mål. 0-2 til Lillestrøm.

36′: Her går det fort! Lógi legger inn langs bakken, Ulland får den, snur om, og sender kula i lengste kryss, og hjemmefansen i ekstase. 1-2 og opphentingen har starta.

39′: Men den kan fort bli verre også for Godset. De gule får mye plass nærme målet til Bråtveit, og når Lehne Olsen får prøvd seg på et brassespark er det kanskje noe som må gjøres.

45′: Og det blir det og når Vá snapper opp kula fra en noe uorientert Taaje. 25-åringen får gå alene mot keeper, som han runder, og sentrer ballen rolig i nettmaskene. 1-3 og vondt ble til verre for hjemmefansen.

45+2′: Og så snur det igjen da! Stengel legges i bakken av Lundemo idet han prøver å nå ballen i farlig posisjon på femmeteren. Straffen tar han selv, og er sikker i sin sak. 2-3 rett før pause, og dette blir spennende!

45′: Andreomgang er i gang og verken Georgson eller Isnes har foretatt seg noen bytter.

50′: Pulsen har sunket noe i starten av andre omgang, og det blir ikke like mye å skrive om. Men “stille før stormen” er det noe som heter.

53′: Og vipps så var bortelaget på en lovende kontring. Men Godset-forsvaret får blokkert forsøket fra Vá, som har vært god i dag.

60′: Kampen vipper frem og tilbake, men ikke like langt som i den første omgangen. Isnes gjør grep og henter til seg stortalentet Farji (20), som har varmet opp på sidelinjen. Ut går Melkersen som ikke har fått til det helt store.

65′: Unggutten setter preg på kampen med én gang. Stengel vipper ballen elegant over det gule forsvaret, og Farji får ikke én, men to avslutninger på mål, som begge reddes av Christiansen.

69′: Der kommer kampens sjette mål. Og det er Ulland igjen. Valsvik kriger til seg ballen i boksen og legger den ut til Ulland på sekstenmeteren. 31-åringen skrur ballen helt nedi stolperota bak Christiansen, og vi er like langt i Drammen – 3-3.

73′: Georgson gjør et bytte. Lundmo, som har gjort en god forestilling, byttes ut med Karlin.

74′: Det har blitt skygge på banen, men temperaturen holder seg. Karlin går rett inn og takler Krasniqi, og frisparket blokkeres av en overivrig Ibrahimaj, som får et gult kort for den uønskede involveringen.

78′: Kitolano prøver seg igjen, og skyter fra skrått hold. Bråtveit må ut i full strekk for å vippe den ut, noe han også gjør. Det meste skjer i angrepet til LSK nå.

80′: Therkselsen har vært god når han har fått spille denne sesongen, og kommer inn for tomålsscorer Ulland.

85′: Aldri la Lógi skyte på volley fra 20 meter igjen, tenker nok LSK nå. Det er bare så vidt Christiansen får en hånd på kula som er på vei rett i det lengste krysset. Det går et stort brøl blant de 4336 supporterene, både negativt og positivt. Hjemmelaget har tatt over styringa.

88′: Georgson bytter inn Larsson og Knudtzon for Charles og Tønnessen.

90′: Redning på strek! Ja, av Valsvik. Lillestrøm med presset idet det legges til tre minutter.

90+3′: Men det blir ingen avgjørelse – enda. Det er duket for ekstraomganger.

90′: Vi er i gang igjen og ingen bytter er gjort. Det tar et knapt minutt før Farji prøver seg, men Christiansen varter opp med en beinparade og redder skuddet fra en vrien vinkel.

93′: Lehne Olsen med alle tiders mulighet. Han får ballen ved femmeteren, men mangler én skostørrelse for å få tuppa den ordentlig. Dette kan gå begge veier.

95′: Nok en enorm mulighet. Og det er Farji igjen. Men innlegget blir for hardt da unggutten ikke rekker å orientere seg der han står alene, bare metre fra LSK-målet.

99′: Mannen som er født i 2004, Skogvold, kommer inn for LSKs rutinerte nummer ti, Lehne Olsen, som ser sliten ut.

104′: Lógi og Mehnert har gjort det de kan i dag og byttes ut med henholdsvis Westerlund og Ekeland for hjemmelaget.

105+1′: Det er ikke stort annet enn å ta en pause slik at det ikke koker over her nå.

105′: Trenerne har fått talt sin sak til spillerne og de siste 15 minuttene skal spilles før en ev. straffekonk.

109′: Kampen fortsetter å henge i en tynn tråd – for begge lagene. Og om alle sjansene skulle blitt notert her, hadde dette blitt en bok og ikke en artikkel.

117′: Men denne sjansen er for stor til å ikke notere; Lillestrøm scorer nemlig! Vá legger igjen ballen til Åsen på sekstenmeteren, som fyrer av et vakkert skudd som bøyer seg over Bråtveit og i lengste – 3-4 til Lillestrøm! Et flott mål som setter fyr på den gule siden av stadion.

120+2′: Og det blir ikke noe mer som skjer enn at Lillestrøm vinner 4-3, og går med det videre til kvartfinalen der Molde venter.

Tre utmerkelser

Stengel er sjeldent å se utenfor utmerkelsene. Og i dag var intet unntak. Midtbanegeneralen styrte, som han ofte gjør, det meste på midtbanen, og skaffet straffen som han også scorte på.

Ulland var på alerten i kveld. 31-åringen er rutinert og lever som regel varene, og i dag var det enda et nivå høyere. To mål snakker for seg selv.

Lógi var nok en gang helt rå på venstrebacken, og noterte seg for en målgivende pasning. 23-åringen er gull verdt i maskineriet til Isnes, som virker veloljet om dagen. Det holdt imidlertid ikke mot kanarifugla som fløy høyest, selv om kampen kunne vippet begge veier.