Gulost er det mest populære pålegget i matpakken. Foto: Melk.no

Halvparten av alle nordmenn spiser fortsatt matpakke

Den tradisjonelle norske matpakken står fortsatt sterkt blant oss nordmenn. Omtrent halvparten har jevnlig med seg matpakke, og favorittpålegget er gulost.

En nylig undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at matpakken fortsatt er populær blant studenter og arbeidstakere i Norge. Halvparten av denne gruppen har altså med seg matpakke, og topp tre favorittpålegg er gulost, egg og makrell i tomat.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no sier det er fint at matpakketradisjonen fortsatt holder seg, og er heller ikke overrasket over at gulosten fortsatt er en matpakkefavoritt.

– Gulost er både godt og sunt som hverdagsmat og en god kilde til kalsium, proteiner og B-vitaminer, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver (Melk.no).

Et sunt og billigere alternativ

– En matpakke som inneholder for eksempel grovbrødskiver, gulost, egg, pålegg av fisk, magert kjøttpålegg, frukt og bær vil sikre at vi får i oss mange av de viktigste næringsstoffene vi trenger i løpet av en dag. Sånn sett er matpakken et godt alternativ til mer usunne alternativer man ellers kan få kjøpt på farta. Langt billigere er det nok også, avslutter Glemminge Arnesen.

Fakta

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i uke 21 2023 754 intervjuer.

Omtrent halvparten av studenter/arbeidstagere har jevnlig med seg matpakke

 • Favorittpålegget deres (hvis man bare kunne valgt ett pålegg å ha på matpakken hvilket skulle det vært)
  • Topp 3 er: Gulost (25 %), egg (11 %) og makrell i tomat (10 %) – fokuset kan være på at dette er alle tre sunne smarte pålegg som gir oss viktige næringsstoffer
  • Deretter kommer brunost (8 %), kjøttpålegg (8 %) og leverpostei (7 %)

De som har med seg matpakke blant 18+ fikk spørsmålet: «Hvis du bare kunne valgt ett pålegg du kunne hatt på brødmaten i matpakken, hvilket skulle det vært»? Så fikk de følgende liste å velge blant.

 1. Kokt skinke, hamburgerrygg og servelat
 2. Salami
 3. Kylling-/kalkunpålegg
 4. Annet kjøttpålegg
 5. Leverpostei
 6. Egg
 7. Makrell i tomat
 8. Kaviar
 9. Annet fiskepålegg (laks, fiskekaker o.l.)
 10. Gulost
 11. Brunost
 12. Smøreost
 13. Annet ostepålegg
 14. Syltetøy
 15. Sjokoladepålegg, nøttepålegg o.l.
 16. Frukt, salat, grønnsaker brukt som pålegg
 17. Annet: SKRIV INN
 18. Vet ikke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *