TUR MED MENING: Det å ta en liten tur i nærområdet og rydde søppel sammen er en fin måte å lære barna hvordan man skal oppføre seg i naturen. Foto: Kasper Fosser

Hele Norge inviteres til nasjonal ryddedugnad i naturen

Lyst på en tur som gir litt ekstra god samvittighet? Hold Norge Rent og Norsk Friluftsliv inviterer hele landet til å sammen å gjøre naturen renere.

– Søppel i naturen er faktisk det flest irriterer seg over når de er på tur, og i tillegg er det skadelig for både dyr og miljøet. Derfor håper vi at så mange som mulig vil engasjere seg og bli med på denne viktige dugnaden, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Fredag 8. til søndag 10. september oppfordrer Norsk Friluftsliv, sammen med Hold Norge Rent, alle til å bli med på den nasjonale ryddedugnaden «Tur med mening».

Utfordrer både privatpersoner, arbeidsplasser og skoler

Konseptet er enkelt, man går en tur i sitt eget nærområde og plukker opp søppel som er etterlatt i naturen. Ifølge organisasjonene bak Tur med mening, trenger man verken å gå langt eller ha spesielt utstyr for å bli med.

– Finn et område som trenger litt kjærlighet, enten det er en skog, en sti eller et annet friluftsområde. Det du finner putter du i en pose, og kaster i din egen søppeldunk. Så er det bare å kjenne den gode samvittigheten bre seg, sier Bente Lier.

Hun oppfordrer alle, fra privatpersoner til arbeidsplasser og skoler, til å ta beina, arbeidshansker og en søppelpose fatt, og bli med på dugnaden.

Finner engangsgriller og plast

Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent, påpeker at selv om de fleste er flinke til å rydde etter seg, er friluftsliv dessverre en betydelig bidragsyter til forsøpling i naturen.

Hold Norge Rents kartlegginger i innlandsområder viser at minst 10 prosent av søppelet stammer fra friluftsliv.

– Mat- og snacksemballasje, engangsgriller og utstyr fra friluftsaktiviteter er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen, forklarer hun.

Gulbransen håper flest mulig blir med på dugnaden 8. – 10. september, men presiserer at det ikke er meningen at privatpersoner skal håndtere ulovlig dumpet avfall eller lignende.

– Kommer man over et område med mer søppel enn man selv kan håndtere bør dette meldes inn på ryddenorge.no eller til kommunen du bor i, forklarer Gulbransen.

Dette trenger du for å bli med på Tur med mening:
  • En pose til å plukke søppel i
  • Helst noen gjenbrukbare hansker til å plukke med
  • Både hansker og poser kan du bestille gratis fra Hold Norge Rent – som sender ut gratis ryddeutstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *