VALENTIN: Odd Arild Ringen nyter sjokoladen som er egenprodusert av økologisk kakao. En utmerket gave til kjæresten på valentinsdagen.

Helt spesiell kjærlighetsgave

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen februar 2010.

Vil du gi kjæresten din noe spesielt til valentines dag? Hva med hjemmelagde sjokoladehjerter? Ikke nok med at de er hjemmelagde, de er sunne også, til sjokolade å være.

For det handler om økologisk sjokolade med naturlige sukkererstatninger.

– For meg ble det viktig å finne ut om sjokolade kunne være trygt og sunt, sier Odd Arild Ringen fra Hotvet. – Jeg er en ordentlig sjokoholiker, og var oppe i anseelige mengder Freia Melkesjokolade før jeg innså at jeg måtte lete frem sunnere alternativer.

Han søkte rundt og fant en produsent av økologisk kakao i Peru. 

HJERTER: Joda, de smaker like godt som de ser ut! 

Alternativt søtt

Ren kakao er ganske bittert om man ikke tilsetter noe søtt. Men Odd Arild ville helst ikke ha raffinert sukker heller.

– Sukkererstatninger er ikke lett om man setter krav som null kalorier, null skadelige stoffer og sånn. Men jeg har funnet et par alternativer, sier Odd Arild.

På nettsiden hans til Økosjokolade kan man bestille alt som behøves for å lage sin egen sjokolade. Også økologisk krydder for å tilsette sin egen smak. Alle nødvendige oppskrifter ligger der, og ellers kan man gjerne prøve seg frem selv, mener Odd Arild. Enkelte helsekostbutikker fører også ingrediensene til hjemmelaget sjokolade.

– Nå har jeg funnet en leverandør som leverer former også, sier han. – Hjerter, for eksempel, til valentins dag.

Næringsrikt

Kakao er noe av det mest næringsrike som finnes. Ikke mindre enn 300 ulike næringsstoffer finnes i kakao, og det er mer antioksidanter i den enn i rødvin eller grønn te. Den økologiske kakaoen som Odd Arild Ringen selger er ikke varmet opp til mer enn 42 grader før den selges. Dermed beholdes mesteparten av næringen. Kakaobønnen inneholder 40 – 50 prosent fett, og det er fett av den mest stabile typen, det vil si fett som ikke harskner. Det er imidlertid mettet fett, og det er begrenset hvor mye som er sunt å spise. Det smelter ved litt over 30 grader. Smaken er mild og nøytral med en anelse kakao.

Om sjokolade

Det første sjokoladehuset åpnet i London i 1657. Sjokolade ble så populært at myndighetene innførte egen sjokoladeskatt.

Sjokoladesirup ble brukt som blod i Pshyco, skrekkfilmen til Hitchcook.

I Japan er det skikk å gi sjefen sjokolade.

Sjokolade ble ansett for å være en så sterk afrodisiak at Aztekerne forbød kvinner å spise det.

Premenstruelle kvinner får ofte lyst på sjokolade, og det kan være på grunn av det høye magnesiuminnholdet.

Keiser Montezuma drakk 50 store gullbegre med sjokolade hver dag!

Det tar et kakaotre et år og produsere nok frukt til en halv kilo sjokolade.

66 prosent av sjokoladen produseres i Afrika.

Det latinske navnet på kakaotreet er Theodroma. Oversatt blir det mat fra gudene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.