Foreldre har blitt spurt hvor barna deres skader seg. Skolen kommer ut på førsteplass.
-Barn tilbringer masse tid på skolen og ikke bare rolig bak en pult. Vi får melding om mange uhell og ulykker som skjer i skoletiden, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.
– Friminutt, fritimer og gym er tider der de fleste kan huske å ha fått seg en trøkk, sier han.
Her skader barna seg
- Skolen
- Trampoline
- Sykkel
- Trening
- Sparkesykkel
- Bil
(Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat)
Tall fra SSB viser at 20 prosent av unge mellom 0 og 19 år var innom legevakten i løpet av 2020. Totalt var det nesten 60 000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader.
– Når barn og unge samles på skolen forventer vi at det blir en del brudd og småskader, sier Skjerven.
Knall og fall
Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år. Ulykker er den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen.
– Ungdommer er blant de som skader seg oftest, forteller legen i Frende. Små barn fra 0-4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader.
Så lenge de er på skolen, SFO eller i barnehagen er norske barn forsikret, hjemme er det egne forsikringer som gjelder.
– Mange foreldre tenker ikke over dette, sier Helge Skjerven i Frende. I dag har halvparten av alle norske barn en egen barne- eller ulykkesforsikring som kommer i tillegg til det det offentlige betaler av lege- og sykehusutgifter ved barns sykdom og skade.
Husk hjelm!
Inne på topp fem-lista finner vi sykkel- og sparkesykkelulykker.
– Husk hjelm, hver gang. Enten det er sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard. Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken, sier legen.
Mange ulykker kan unngås
Helge Skjerven understreker at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser.
– Det er flere gode tiltak du kan gjøre hjemme for å forhindre ulykker. Sklisikring, sikring av trapper, rekkverk og komfyr er noen klassiske eksempler, sier legen.
Mange slår seg på trampolinen
På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner. Selv om antallet skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt, ber Skjerven foreldre være obs på spesielt en type skade.
– Trampolineskader kommer høyt på lista, men det er om våren og sommeren at vi ser en stor økning i disse. Knall og fall på trampolinen kan fort ende med tannskader. Barn kolliderer i lekekamerater eller voksne som blir med på hoppingen, sier Helge Skjerven.
– Husk på det når du er på lekeplassen eller setter opp trampolinen i hagen igjen. Som forelder har du et klart og stort ansvar. Du kan risikere å bli erstatningsansvarlige om andres barn blir skadet, sier han.