Foto: Pixabay

Hinne i egget holder musklene unge

Kaster du hinnen mellom eggehviten og skallet når du spiser egg? Ny forskning tyder på at akkurat den hinnen er en ungdomskilde: Den holder musklene unge lenger.

For noen år siden var forskerne på Nofima med på å finne ut hvordan hinnen på innsiden av eggeskallet kan få sår til å gro raskere. Men seniorforskerne Mona E. Pedersen og Sissel B. Rønning har ikke nøyd seg med å hele sår. Nå tester de ut hvordan hinnen virker på muskler, betennelser og tarmflora.

Reduserer aldring

Så langt er resultatene gode. Spiser du eggeskallmembran, kan det redusere aldringen i musklene. – Det betyr at det kan dempe det tapet av muskler som alle får fra 40-årsalderen, sier de.

I første omgang har forskerne testet effekten av eggeskallmembran på celler i laboratoriet og på aldrende mus. – Vi bruker celler fra ulike organer, for eksempel muskelceller, tarmceller eller immunceller, forklarer Rønning. – Dermed kan vi få en indikasjon på om hinnen kan være gunstig for disse organene.

– Det vi så både da vi gjorde studier på cellene i laben og på mus hos samarbeidspartneren vår, NMBU, var at det å spise en viss mengde eggeskallmembran kan redusere markører for aldring i musklene, forteller Pedersen.

Holder grepet

Musene fikk spise eggeskallmembran fra de var middelaldrende til de ble gamle.
– Vi så også på muskelstrukturen. Når en ung muskel blir eldre, forandrer det seg også hvordan den ser ut, sier Pedersen.

De gamle musklene lignet på yngre muskler. Dessuten hjelper hinnen med noe helt konkret: Gripestyrken reduseres ikke like raskt.

– Membranen gjør at du ikke mister ting like fort. Gripestyrke er noe som er fysisk. Vi hadde nesten ikke forventet at vi skulle se effekter på det, sier Mona E. Pedersen.

Betennelsesdempende

Forskerne har også gjort et lite forsøk på mennesker. Friske eldre fikk kapsler med eggeskallmembran, men bare over en kortere periode.

– Der så vi en betennelsesdempende effekt når vi undersøkte blodet deres, sier Mona E. Pedersen.

– Det krever mye å ta muskelprøver. Men forskerne på Universitetet i Oslo tok blodprøver og så at eggeskallmembranen dempet betennelsesstoffer i blodet. Vi vet at disse betennelsesstoffene er med på å bryte ned musklene, forteller Sissel B. Rønning. Milde betennelser er noe av det som bidrar til at du mister muskelmasse med alderen.

Forskerne har også sett på virkningen på fordøyelsen; foreløpig bare på mus og i laboratoriet.

– Den gode effekten vi har kunnet se på musklene, ser vi også i tarmen, forteller de to. Dessuten ble det flere forskjellige bakterier i tarmen og mer av de «snille» bakteriene som gir bedre helse.

Utnytter råstoffet

En ekstra bonus med forskningen er at den gjør det mulig å utnytte ressurser som ellers ville gått til spille.
– Vi har høyt fokus på å utnytte alt råstoffet vi håndterer på best mulig måte, sier Per Berg, som er direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura.

– At våre råstoffer kan gi helsefordeler, er inspirerende og kan gi mange nye muligheter for oss i fremtiden, sier Berg.

40 tonn

Norilia, Norturas datterselskap som tar hånd om de delene av slakt og egg som ikke blir brukt til mat, produserer 40 tonn eggeskallmembran i året.

– Norske egg er salmonellafrie. Dermed er det enklere og tryggere å bruke disse produktene. Dessuten gir det Norge et positivt fortrinn slik at de også kan gå videre til utlandet, sier Mona E. Pedersen og Sissel B. Rønning.

Industrilinje

Heidi Alvestrand er leder for forretningsutvikling i Norilia. Hun har stor tro på produkter av eggeskallmembranen. Sammen med Nortura Revetal og gründerbedriften Biovotec har Norilia bygd opp en industriell linje for å separere membranen fra eggeskallet.

– For oss er dette prosjektet veldig viktig for å kunne teste ut membranen, hvilke funksjonelle og bioaktive egenskaper den har og hvordan den kan brukes. Det er spesielt viktig for oss å få dokumentert effektene knyttet til helse, sier hun.

– Forskning er viktig for å utvikle produkt og marked og dokumentere egenskaper og effekter. Vi ser mange interessante anvendelser for membranen i produkter med høy verdi, for eksempel i kosttilskudd, sier Alvestrand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *