Tyverikartet viser hvor brukere har meldt sykler stjålet. Kartet dekker hele Norge (Grafikk: NAF)

Høysesong for sykkeltyveri

Sykkelsesongen varer lenger, og tall fra NAFs tyverikart viser at det gjør sesongen for sykkeltyverier også. – Vi har sett en økning i antallet registrerte sykkeltyverier denne høsten, spesielt i Oslo-området, sier Janne Pedersen, sykkelansvarlig i NAF.

Mildt vær og økende interesse for helårssykling gjør at sykkelsesongen strekker seg lenger. Tall fra NAFs kart over sykkeltyverier viser en økning i registrerte sykkeltyverier, spesielt i Oslo-området.

Strekker sesongen

I september ble det registrert 37 sykkeltyverier i kartet, 24 av disse i Oslo-området, mens det hittil i oktober er registrert 26 tyverier og ligger an til rekordhøyt antall registreringer.

– Utover høsten faller mange godværs-syklister fra, mens de ivrigste syklistene strekker sesongen. Det er gjerne de som har investert i en elsykkel eller en litt dyrere vanlig sykkel som sykler på denne tiden av året. Dessverre så tiltrekker det seg sykkeltyvene.

Pedersen råder folk til å være på vakt mot sykkeltyveri. NAF Tyverikart er et digitalt kart som viser medlemmers registreringer av stjålne sykler. Det viser hvor det stjeles mest sykler og hvor det er størst risiko for tyveri.

– Å vite hvor sykkeltyveriene skjer er et viktig ledd i kampen mot sykkeltyvene. Vi får kunnskap om hvor det trengs tryggere sykkelparkeringer, og håper å gjøre det lettere for folk å få tilbake en stjålet sykkel, sier Pedersen.

Tre tiltak som kan stoppe tyven

Det er vanskelig å vinne kampen mot sykkeltyven, men NAF anbefaler tre grep som hever terskelen for sykkeltyveri og som sikrer deg bedre når uhellet er ute.

  1. Lås sykkelen med FG-godkjent sykkellås. Vi anbefaler at du låser sykkelen med to låser. Det gjør det vanskeligere for sykkeltyven som må bruke lenger tid på å stjele sykkelen.
  2. Registrer sykkelen i et sykkelregister. Registrering av sykkelen øker sjansen for å få tilbake den stjålne sykkelen, gjør det lettere for politiet å oppklare sykkeltyveri, gjør det vanskeligere å selge stjålne sykler og gir redusert egenandel på forsikringen.
  3. Sjekk at du har en forsikring som dekker verdien av sykkelen din. Innboforsikringen dekker sykkeltyveri, men dekker ikke nødvendigvis verdien av sykkelen. Noen forsikringer dekker heller ikke tyveri som skjer utenfor boligen eller fra felles bod.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *