Fotograf: Anders Minge

Humorfenomenet June Kommune kommer til Drammen

Kommunevalget er over, og den fiktive karakteren June Kommune har mye på hjertet. Lørdag 30. september stiller hun og komikeren bak – Jan Rune Holdhus – på Drammens teater for å få drammenserne i tale med kommunesatire. – Du kommer til å le på deg litt avspasering, for å si det sånn!

Med et par klips-øredobber, en stygg bluse, plisséskjørt og rød leppestift, har komiker Jan Rune Holdhus (43) skapt kommune-Norges yndling: June Kommune. Den fiktive karakteren som startet som et viralt sosiale medier-fenomen, har på kort tid resultert i Norgesturné, show på humorscenen Latter i Oslo, samt politikerbesøk i Holdhus’ bakgård.

– June Kommune har gjort alt fra å spille minigolf med Audun Lysbakken til å lage fuglekasse av en tom vindunk sammen med statsminister Erna Solberg, ler Holdhus, som nylig ble titulert kommune-Norges satiriske ansikt utad av Morgenbladet.

– June er et vestlandsharry lappeteppe av personligheter jeg har støtt på i løpet av livet, og det er nok det som gjør henne så gjenkjennelig for folk. Hun er humorinkarnasjonen av det hverdagslige vi omgås hver eneste dag. Alle må vi forholde oss til kommunen, på godt og vondt, og alle kjenner vi ei «June Kommune», sier Holdhus.

Lørdag 30. september kommer Holdhus til studioscenen på Drammens teater med forestillingen «June Kommune»:

– Jeg gleder meg stort til å komme til Drammen! Det skal bli et eventyr å få lov til å opptre på et av de vakreste teatrene i landet.

 Redd plisséskjørt

Holdhus har stått på scenen siden ungdomsårene – opprinnelig som sanger, deretter som stand up-komiker. Forestillingen inneholder derfor både plutselige sangnumre, parodier og slapstick, mens Holdhus vekselsvis er seg selv og i karakter.

Ideen til June Kommune fikk han for to år siden.

– Hadde det ikke vært for pandemien, hadde ikke June eksistert. Jeg har alltid vært litt redd plisséskjørt, sier Holdhus.

Komikeren var nemlig på vei inn i kommentarfeltet på Facebook for å klage på Stavanger kommunes manglende veistrøing, da han innså at det var mulig å lage humor på situasjonen. Han publiserte en fiktiv video med June i plisséskjørt på servicetorget til kommunen, som forklarte at kommunen hadde brukt opp strøsanden på å teste om den fungerte.

Satiren traff en nerve hos folk, videoen gikk viralt, og June Kommune ble til over natta.

– Jeg fanger nok det som folk innerst inne har som fordom mot kommune-Norge. Hvem har da ikke ringt til kommunen sin, fått høre at de er nummer to i køen, og så ventet i over en halvtime, liksom? Men jeg er fremdeles litt paff over at kommunesatire skulle bli det store gjennombruddet mitt. Nå er plisséskjørt en del av hverdagen, smiler Holdhus.

«Deilig, frekk gumbogryte»

Forestillingen «June Kommune» har spilt for utsolgte hus i Stavanger, og Holdhus håper den vil slå like godt an i Drammen som de andre stedene den har besøkt.

– Da jeg opptrådte på Latter beskrev en Oslo-anmelder forestillingen som «en deilig, frekk gumbogryte med ekvilibristisk balanse mellom surt og søtt». Det kom sammen med en lattergaranti og sterk oppfordring om at leserne burde se showet, så det er jo åpenbart positivt! Så jeg håper innbyggerne i Drammen kommune vil komme til de samme konklusjonene, ler Holdhus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *