Hund i kald bil – tenk på dette

At varme biler kan være en dødsfelle for hunden om sommeren er allment kjent. Men også kalde biler kan bli en fare for hunden.

Når det er under null grader, faller temperaturen raskt i en parkert bil. Kondens gjør at luften blir fuktig og rå, noe som gjør det ekstra vanskelig å holde varmen.

Forskjell på hunder

Hundens evne til å holde varmen og trives i kaldere temperaturer varierer mye. For eksempel vil polarhunder tåle mer kulde, mens naken- og tynnpelsede hunder naturlig nok har et større behov for varme også i vintersesongen.

– Felles for alle hunder er imidlertid at evnen til å holde varmen er mye bedre hvis den er i bevegelse. En hund som fint tåler turer i -15 °C kan likevel få problemer i en kald bil. Også selv om temperaturen er betydelig høyere. Det blir ekstra kaldt for hunden hvis den har våt pels, sier Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Kort tid i bilen

Hvis hunden skal være med, ikke la den være for lenge alene i en parkert bil. Hvor lenge som er forsvarlig avhengig av blant annet temperatur og biltype. Det kan for eksempel fort bli veldig kaldt bak i en varebil uten isolasjon. Har du hunden bak i en slik bil, må du tenke på dette også når du kjører.

Det er viktig at hunden ikke ligger eller sitter direkte på en kald eller fuktig flate, men har god isolasjon mot underlaget. Dette kan gjøres på flere måter, blant annet ved å legge inn varme tepper av ull eller en skinnfell i buret. I mange tilfeller kan det også være lurt å ta på hunden et varmt dekken.

– Sjekke jevnlig om hunden din har det bra, hvis den ligger alene i bilen. Kanskje er det best å la hunden bli hjemme dersom det er kaldt og du vet at det kan bli lenge å vente i bilen, oppfordrer Stenseng.

Dersom du må en rask tur på butikken, kan det være lurt å gjøre dette før du går på tur med hunden. En våt og sliten hund holder dårligere varmen, enn en tørr en. Du kan også legge en jakke eller et teppe over buret eller hunden, men pass på at hunden alltid har god tilgang på luft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *